Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.


Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα. Ποιο είναι το μυστικό των Ιταλών σεφ; Δίνουν έμφαση στα υλικά. Όπως ένα ρούχο εμπνευσμένου ντιζάιν «χάνει» όταν φτιάχνεται από ευτελή υφάσματα έτσι και μια συνταγή, όσο ευρηματική κι αν είναι, υποβαθμίζεται αν δεν εκτελεστεί με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Επενδύοντας σε φρέσκα, χειροποίητα, εποχιακά και τοπικά υλικά, οι Ιταλοί δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν είκοσι διαφορετικά συστατικά για να απογειώσουν την απόλαυση ενός φαγητού αλλά το καταφέρνουν ποντάροντας στην απλότητα. Για παράδειγμα, ένα πιάτο με χειροποίητα ζυμαρικά τα οποία συνοδεύονται από φρέσκο σοταρισμένο σκόρδο, μυρωδάτο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο τυρί μπορεί να εξελιχθεί σε ελεγεία της γεύσης χωρίς κόπο και χωρίς πολλά υλικά. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Μαργαρίτα, που με ελάχιστα συστατικά μπορεί να γίνει η επιτομή της ιταλικής πίτσας.

Αξιοποίησε λοιπόν στο έπακρο τον πλούτο της μεσογειακής φύσης: στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, στα μυρωδικά της Ελλάδας και κάνε το όπως οι Ιταλοί. Εφάρμοσε στην κουζίνα σου τον κανόνα ουκ εν τω πολλώ το ευ.

empty alt

Γιατί οι ειδικοί του κρασιού ρίχνουν αλάτι στα ποτήρια τους;

Νομίζετε πως ξέρετε πολλά μυστικά για το κρασί και τί το κάνει εύγευστο και ιδιαίτερο; Αν σας λέγαμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση του οίνου, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν; Ανοίξτε ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, και πριν […]
empty alt

Freekeh: γνώρισε το σιτηρό που είναι τάση στη διατροφή!

Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό.
empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Γιατί να ζηλέψει κανείς τη σκανδιναβική δίαιτα;

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.
empty alt

Για πόσο χρόνο διατηρείται φρέσκο το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.
empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Κηπουρική στην…κουζίνα!

  Για πολλούς ταλαντούχους μάγειρες, η χρήση βοτάνων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παρασκευής ενός γεύματος. Αλλά η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
empty alt

Το «πράσινο» τσίλι… πικάντικο και χορτοφαγικό

Ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει σιγά σιγά – αν και κάποιοι δεν χρειάζονται κρύο για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην κουζίνα και το πιάτο τους.
Back To Top