Η «βούτα» στη χωριάτικη σαλάτα με ένα κομμάτι αφράτο ψωμί είναι μία «αμαρτία» που όλοι μας έχουμε απολαύσει.

Η «βούτα» στη χωριάτικη σαλάτα με ένα κομμάτι αφράτο ψωμί είναι μία «αμαρτία» που όλοι μας έχουμε απολαύσει. Ειδικά όταν η σαλάτα είναι λουσμένη σε καλό ελληνικό ελαιόλαδο.

Ήξερες, όμως, ότι αυτή η αγαπημένη συνήθεια μπορεί να κρύβει κινδύνους;

Σκέψου ότι όταν κάποιος τρώει τη μισή του μπουκιά από το ψωμί και βουτάει την υπόλοιπη στο λάδι, ή σε μία σάλτσα, ένα ντιπ και οτιδήποτε υπάρχει στο τραπέζι όταν δεν τρώει μόνος του αλλά με παρέα, μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από το στόμα του στο λάδι, τα οποία στη συνέχεια «μετακομίζουν» στο στόμα των υπολοίπων που εξασκούνται στο ευγενές άθλημα της «βούτας».

Η επιστήμη έχει επισημάνει ότι η μεταφορά μικροβίων είναι πιο εύκολη στις σάλτσες, αντί π.χ. στα ντιπ, γιατί είναι πιο ρευστές και στάζουν περισσότερο από το κομμάτι του ψωμιού που βουτάς ξανά και ξανά στο πιάτο της σαλάτας.

Μάλιστα ερευνητές από την επιθεώρηση Ασφάλειας Τροφίμων υποστηρίζουν ότι στο λάδι της χωριάτικης ή σε μία σάλτσα μπορεί να υπάρχουν έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, με ορισμένα από αυτά να είναι ικανά να σου προκαλέσουν λοιμώξεις.

Ποια είναι η λύση για να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το λαδωμένο ψωμάκι σου; Βούτα το στο λάδι από τη μεριά που δεν το έχεις δαγκώσει!

empty alt

Η ομορφότερη τάση στη γαστρονομία σήμερα κρύβει κινδύνους

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.
empty alt

Το φαγητό σου βγήκε πολύ γλυκό; Να πώς θα σώσεις την κατάσταση

Πώς μπορεί ένα φαγητό να σου βγει υπερβολικά γλυκό; Όταν η συνταγή ζητάει μέλι ή ζάχαρη (π.
empty alt

Πώς θα κρυώσεις ένα μπουκάλι μπίρας σε χρόνο ρεκόρ

Η ζέστη καλά κρατεί αλλά ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες είναι γεγονός ότι ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα η μπίρα δεν πίνεται ευχάριστα χλιαρή.
empty alt

Ο λόγος που πρέπει να λαχταράς μια μπριζόλα κόκκινη στο εσωτερικό της

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
empty alt

Πώς να φτιάξεις σπιτικό χαλβά

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]
empty alt

Λεμόνι, βότκα, βασιλικός – ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Επειδή ο δυόσμος έχει φορεθεί πολύ με τις διάφορες εκδοχές του μοχίτο, η νέα τάση στα κοκτέιλ είναι ακόμα πιο μεσογειακή και ακόμα πιο δροσερή, με τη συνδρομή του υπέροχου βασιλικού.
Back To Top