Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του. Ακολουθούν τρία μείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την Τσικνοπέμπτη, αν σκοπεύεις να τη γιορτάσεις στο σπίτι με φίλους.

Όποιο κι αν επιλέξεις, να έχεις κατά νου ότι για να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο τη δράση μιας μαρινάδας πρέπει να την τοποθετήσεις μαζί με το κρέας σε σακουλάκια ασφαλείας, έτσι ώστε αυτό να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα στη διάρκεια του μαριναρίσματος. Επιπλέον, καλό είναι να αφήνεις τις λεπτές φέτες κρέατος να μαριναριστούν για τουλάχιστον τριάντα λεπτά και τα μεγαλύτερα κομμάτια για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.

Η μαρινάδα της μοσχαρίσιας μπριζόλας
Ταιριάζει ιδιαίτερα σε μοσχαρίσιο κρέας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη του (χοιρινό, αρνίσιο, πουλερικά), μαλακώνοντάς το και αναδεικνύοντας τη γεύση του.

Τι θα χρειαστείς:
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ξίδι
2 κ.σ. Γούστερ σος
½ αλάτι
2 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. ξερό κρεμμύδι σε σκόνη
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

Πώς θα τη φτιάξεις:
1. Ανακατεύεις τη Γούστερ σος και το ξίδι σε ένα μπολ, προσθέτεις αργά το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και, τέλος, ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνεις το μείγμα να σταθεί για περίπου 5 λεπτά.
2. Τοποθετείς την μπριζόλα σε σακουλάκι ασφαλείας μαζί με το μείγμα, κλείνεις καλά το σακουλάκι και αφήνεις το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για 2-12 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και 5 μέρες πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.

marinade
Η μαρινάδα του αρνίσιου κρέατος

Χρησιμοποιείται σε κάθε είδος κρέατος, αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα στο αρνάκι. Άφησέ το να μαριναριστεί για πολλές ώρες πριν από το ψήσιμο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος.

Τι θα χρειαστείς:
το χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, χοντροκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξεις:
1. Στύβεις τα λεμόνια σε ένα μπολ, προσθέτεις σιγά σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύεις να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνεις και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύεις καλά και αφήνεις το μείγμα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά.
2. Μαρινάρεις στο μείγμα μικρά κομματάκια αρνιού για 4-5 ώρες ή μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος (όπως αρνίσια ποδαράκια) για 8-24 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και μία εβδομάδα πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.

Η μαρινάδα του κοτόπουλου

Χάρη σε αυτήν, το κοτόπουλό σου θα αποκτήσει εκπληκτικό άρωμα και γεύση! Μπορείς, ωστόσο, να τη χρησιμοποιήσεις άνετα και στο χοιρινό.

Τι θα χρειαστείς:
το χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια
¼ φλιτζ. φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κ.σ. αποξηραμένο)
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. λευκό πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξεις:
Στύβεις το χυμό των λεμονιών σε ένα δοχείο, όπου στη συνέχεια προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά. Μαρινάρεις το κοτόπουλο ή το χοιρινό για 1-2 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και μία εβδομάδα πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι. Επίσης, το ίδιο μείγμα διατηρείται στην κατάψυξη για μέχρι 3 μήνες.

empty alt

Γιατί οι ειδικοί του κρασιού ρίχνουν αλάτι στα ποτήρια τους;

Νομίζετε πως ξέρετε πολλά μυστικά για το κρασί και τί το κάνει εύγευστο και ιδιαίτερο; Αν σας λέγαμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση του οίνου, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν; Ανοίξτε ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, και πριν […]
empty alt

Freekeh: γνώρισε το σιτηρό που είναι τάση στη διατροφή!

Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό.
empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Γιατί να ζηλέψει κανείς τη σκανδιναβική δίαιτα;

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.
empty alt

Για πόσο χρόνο διατηρείται φρέσκο το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.
empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Κηπουρική στην…κουζίνα!

  Για πολλούς ταλαντούχους μάγειρες, η χρήση βοτάνων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παρασκευής ενός γεύματος. Αλλά η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
empty alt

Το «πράσινο» τσίλι… πικάντικο και χορτοφαγικό

Ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει σιγά σιγά – αν και κάποιοι δεν χρειάζονται κρύο για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην κουζίνα και το πιάτο τους.
Back To Top