Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς.

Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς. Με ψητές γλυκοπατάτες και μαύρα φασόλια τσίλι σε στρώσεις κάτω από μια απολαυστική με τυρί, αυτό το εύκολο χορτοφαγικό δείπνο είναι απίστευτα ανακουφιστικό και εκπληκτικά χορταστικό.

Μπορώ να προσθέσω κρέας;

Λοιπόν, θα μπορούσατε, αλλά ένα από τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο σε αυτήν τη συνταγή είναι ότι δεν χρειάζεται. Ανάμεσα στα μαύρα φασόλια, το καλαμπόκι, τις ντομάτες και αυτές τις γλυκοπατάτες, συμβαίνουν πολλά και η προσθήκη κρέατος μπορεί πραγματικά να το κάνει πολύ φορτωμένο. Μην ανησυχείτε – μέχρι να χτυπήσει αυτή η γάστρα στο τραπέζι, να αναβλύζει γύρω από τις άκρες, καλυμμένη με τυρί, δεν θα σας λείπει το κρέας. Το υποσχόμαστε!

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικό τυρί;

Απολύτως. Επιλέξαμε το τυρί colby Jack, αλλά μη διστάσετε να το δοκιμάσετε με οποιοδήποτε τυρί που λιώνει καλά και λειτουργεί με τη νοτιοδυτική ατμόσφαιρα αυτής της κατσαρόλας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τσένταρ, Monterey Jack, ή ακόμα και κάποιο πιπεράτο τυρί για ένα επιπλέον λάκτισμα.

Μπορώ να το ετοιμάσω νωρίτερα;

Σίγουρα μπορείς! Εάν το φτιάχνετε εκ των προτέρων, θα συνιστούσαμε να συναρμολογήσετε ολόκληρη την γάστρα (μείον την επικάλυψη τυριού) χωρίς ψήσιμο. Σκεπάστε την στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Όταν είστε έτοιμοι να την ψήσετε, αφήστε την να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου όσο προθερμαίνετε τον φούρνο και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες για να ψήσετε στους 200°, όπως αναφέρεται στη συνταγή.

Με τι μπορώ να το συνδυάσω;

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για αυτήν τη συνταγή είναι ότι είναι βασικά ένα πλήρες γεύμα από μόνη της. Αν θέλετε να την σερβίρετε με συνοδευτικά, δοκιμάστε να την συνδυάσετε με μια απλή σαλάτα λάχανου ή μια πικάντικη λαχανόπαστα. Ή, αν θέλετε να πάρετε κι άλλους υδατάνθρακες, φτιάξτε ένα κλασικό ψωμί καλαμποκιού.

Μπορώ να καταψύξω το περίσσευμα;

Σίγουρα. Μπορείτε να καταψύξετε ολόκληρη τη γάστρα πριν ψηθεί (και πάλι, θα συνιστούσαμε να αφήσετε το τυρί σε αυτήν την περίπτωση), ή μπορείτε να καταψύξετε τυχόν υπολείμματα από την ψημένη γάστρα, απλώς φροντίστε να τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο. Παγωμένη, αυτή η συνταγή μπορεί να διατηρηθεί για 3 μήνες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

6 – 8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 15 λεπτά

Chili Cheese Sweet Potato Casserole_

Συστατικά

4 κ.σ. φυτικό λάδι, χωρισμένο, συν περισσότερο για το πιάτο

3 μέτριες γλυκοπατάτες (περίπου 1 1/2 κιλό συνολικά), καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1/2″

1 1/2 κ.γ. αλάτι

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1 κ.γ. αλεσμένο κύμινο

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

1 (400 γρ.) κουτί μαύρα φασόλια

1 (400 γρ.) κουτί ντομάτες σε κύβους

1 (400 γρ.) κουτάκι σάλτσα ντομάτας

1 φλ. φρέσκα ή κατεψυγμένα σπόρια καλαμποκιού

2 φλ. τριμμένο τυρί colby Jack

2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες (περίπου 1/4 φλιτζάνι)

Κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°. Αλείψτε ένα γυάλινο ταψί ή μια γάστρα με λάδι. Σε ένα φύλλο ψησίματος, ρίξτε τις πατάτες, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ψήστε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να ψηθούν, για 15 με 20 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, για 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε την πιπεριά, το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, το κύμινο και τη ρίγανη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το πιπέρι και να μυρίσουν τα μπαχαρικά, περίπου 2 λεπτά ακόμα. Προσθέστε τα φασόλια, τις ντομάτες, τη σάλτσα ντομάτας, το καλαμπόκι και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ζεσταθεί, για 1 έως 2 λεπτά.

Ρίξτε το μισό τσίλι στο έτοιμο πιρέξ. Προσθέτετε τις μισές πατάτες. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο τσίλι και τις πατάτες.

Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε το μέχρι να αφρίσει γύρω από τις άκρες και να ζεσταθεί στο κέντρο, 20 με 25 λεπτά. Ξεσκεπάζετε, ρίχνετε από πάνω τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί, 4 με 6 λεπτά ακόμα.

Πασπαλίζετε με το κρεμμύδι και σερβίρετε μαζί με κρέμα γάλακτος.

empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Μυστικά για να ψήσετε τέλεια τραγανό μπέικον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μπέικον, αλλά μετά από πολλές έρευνες αποφασίσαμε ότι το πιο έξυπνο να μαγειρεύουμε τις φέτες είναι στο φούρνο: υπάρχει λιγότερο χάος στην κουζίνα, γίνεται το σερβίρισμα του μπέικον πολύ πιο εύκολο, και τα αποτελέσματα είναι εξίσου τραγανά.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.

Back To Top