Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς.

Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς. Με ψητές γλυκοπατάτες και μαύρα φασόλια τσίλι σε στρώσεις κάτω από μια απολαυστική με τυρί, αυτό το εύκολο χορτοφαγικό δείπνο είναι απίστευτα ανακουφιστικό και εκπληκτικά χορταστικό.

Μπορώ να προσθέσω κρέας;

Λοιπόν, θα μπορούσατε, αλλά ένα από τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο σε αυτήν τη συνταγή είναι ότι δεν χρειάζεται. Ανάμεσα στα μαύρα φασόλια, το καλαμπόκι, τις ντομάτες και αυτές τις γλυκοπατάτες, συμβαίνουν πολλά και η προσθήκη κρέατος μπορεί πραγματικά να το κάνει πολύ φορτωμένο. Μην ανησυχείτε – μέχρι να χτυπήσει αυτή η γάστρα στο τραπέζι, να αναβλύζει γύρω από τις άκρες, καλυμμένη με τυρί, δεν θα σας λείπει το κρέας. Το υποσχόμαστε!

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικό τυρί;

Απολύτως. Επιλέξαμε το τυρί colby Jack, αλλά μη διστάσετε να το δοκιμάσετε με οποιοδήποτε τυρί που λιώνει καλά και λειτουργεί με τη νοτιοδυτική ατμόσφαιρα αυτής της κατσαρόλας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τσένταρ, Monterey Jack, ή ακόμα και κάποιο πιπεράτο τυρί για ένα επιπλέον λάκτισμα.

Μπορώ να το ετοιμάσω νωρίτερα;

Σίγουρα μπορείς! Εάν το φτιάχνετε εκ των προτέρων, θα συνιστούσαμε να συναρμολογήσετε ολόκληρη την γάστρα (μείον την επικάλυψη τυριού) χωρίς ψήσιμο. Σκεπάστε την στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Όταν είστε έτοιμοι να την ψήσετε, αφήστε την να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου όσο προθερμαίνετε τον φούρνο και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες για να ψήσετε στους 200°, όπως αναφέρεται στη συνταγή.

Με τι μπορώ να το συνδυάσω;

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για αυτήν τη συνταγή είναι ότι είναι βασικά ένα πλήρες γεύμα από μόνη της. Αν θέλετε να την σερβίρετε με συνοδευτικά, δοκιμάστε να την συνδυάσετε με μια απλή σαλάτα λάχανου ή μια πικάντικη λαχανόπαστα. Ή, αν θέλετε να πάρετε κι άλλους υδατάνθρακες, φτιάξτε ένα κλασικό ψωμί καλαμποκιού.

Μπορώ να καταψύξω το περίσσευμα;

Σίγουρα. Μπορείτε να καταψύξετε ολόκληρη τη γάστρα πριν ψηθεί (και πάλι, θα συνιστούσαμε να αφήσετε το τυρί σε αυτήν την περίπτωση), ή μπορείτε να καταψύξετε τυχόν υπολείμματα από την ψημένη γάστρα, απλώς φροντίστε να τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο. Παγωμένη, αυτή η συνταγή μπορεί να διατηρηθεί για 3 μήνες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

6 – 8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 15 λεπτά

Chili Cheese Sweet Potato Casserole_

Συστατικά

4 κ.σ. φυτικό λάδι, χωρισμένο, συν περισσότερο για το πιάτο

3 μέτριες γλυκοπατάτες (περίπου 1 1/2 κιλό συνολικά), καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1/2″

1 1/2 κ.γ. αλάτι

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1 κ.γ. αλεσμένο κύμινο

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

1 (400 γρ.) κουτί μαύρα φασόλια

1 (400 γρ.) κουτί ντομάτες σε κύβους

1 (400 γρ.) κουτάκι σάλτσα ντομάτας

1 φλ. φρέσκα ή κατεψυγμένα σπόρια καλαμποκιού

2 φλ. τριμμένο τυρί colby Jack

2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες (περίπου 1/4 φλιτζάνι)

Κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°. Αλείψτε ένα γυάλινο ταψί ή μια γάστρα με λάδι. Σε ένα φύλλο ψησίματος, ρίξτε τις πατάτες, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ψήστε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να ψηθούν, για 15 με 20 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, για 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε την πιπεριά, το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, το κύμινο και τη ρίγανη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το πιπέρι και να μυρίσουν τα μπαχαρικά, περίπου 2 λεπτά ακόμα. Προσθέστε τα φασόλια, τις ντομάτες, τη σάλτσα ντομάτας, το καλαμπόκι και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ζεσταθεί, για 1 έως 2 λεπτά.

Ρίξτε το μισό τσίλι στο έτοιμο πιρέξ. Προσθέτετε τις μισές πατάτες. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο τσίλι και τις πατάτες.

Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε το μέχρι να αφρίσει γύρω από τις άκρες και να ζεσταθεί στο κέντρο, 20 με 25 λεπτά. Ξεσκεπάζετε, ρίχνετε από πάνω τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί, 4 με 6 λεπτά ακόμα.

Πασπαλίζετε με το κρεμμύδι και σερβίρετε μαζί με κρέμα γάλακτος.

empty alt

Αυτό είναι το μυστικό για τραγανά μανιτάρια

Ξέρεις πώς είναι τα τέλεια σοταρισμένα μανιτάρια: έχουν ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα, τραγανές άκρες και πλούσια, γεμάτη γεύση.
empty alt

Βρώσιμο γκλίτερ: πόσο ασφαλής είναι η νέα τάση στο Instagram;

Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
empty alt

Για να φτιάξεις ένα παγωτό με απολαυστική υφή, πρόσθεσε αυτό το μυστικό συστατικό!

Πώς μπορείς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό με πλούσια, κρεμώδη υφή, είτε πρόκειται για παγωτό κρέμα είτε για σορμπέ ή γρανίτα, ακόμα και αν δεν έχεις παγωτομηχανή; Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλκοολούχου ποτού! Ο λόγος; Καθώς το οινόπνευμα δεν παγώνει ποτέ, θα εμποδίσει το σχηματισμό...
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Happy Beaujolais Nouveau Day

Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού.
empty alt

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια τα κάνεις υπέροχα δροσιστικά επιδόρπια

Αν λατρεύεις τη δροσιά και την οξύτητα του λεμονιού, τότε σίγουρα θα απολαύσεις τη φωτεινή γεύση αυτού του κρεμώδους, δροσιστικού επιδόρπιου.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
empty alt

Χωρίς ψωμί «σάντουιτς» με μπέικον, αυγά και τυρί

Μια εύκολη και νόστιμη ιδέα για πρωινό που θα κάνει την έκπληξη Η χρήση του αυγού αντί για ψωμί σε αυτό το κλασικό σάντουιτς πρωινού είναι μια αληθινή ιδιοφυή κίνηση. Φορτώσαμε τα δικά μας με μπέικον, τσένταρ και αβοκάντο, αλλά πειραματιστείτε με μερικές από τις δικές σας αγαπημένες προτιμήσεις...
Back To Top