Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς.

Αν πιστεύετε ότι κάθε μπολ με τσίλι πρέπει να είναι κρυμμένο κάτω από σωρούς λιωμένου τυριού και μια μεγάλη δόση κρέμα γάλακτος, αυτή είναι η γάστρα για εσάς. Με ψητές γλυκοπατάτες και μαύρα φασόλια τσίλι σε στρώσεις κάτω από μια απολαυστική με τυρί, αυτό το εύκολο χορτοφαγικό δείπνο είναι απίστευτα ανακουφιστικό και εκπληκτικά χορταστικό.

Μπορώ να προσθέσω κρέας;

Λοιπόν, θα μπορούσατε, αλλά ένα από τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο σε αυτήν τη συνταγή είναι ότι δεν χρειάζεται. Ανάμεσα στα μαύρα φασόλια, το καλαμπόκι, τις ντομάτες και αυτές τις γλυκοπατάτες, συμβαίνουν πολλά και η προσθήκη κρέατος μπορεί πραγματικά να το κάνει πολύ φορτωμένο. Μην ανησυχείτε – μέχρι να χτυπήσει αυτή η γάστρα στο τραπέζι, να αναβλύζει γύρω από τις άκρες, καλυμμένη με τυρί, δεν θα σας λείπει το κρέας. Το υποσχόμαστε!

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικό τυρί;

Απολύτως. Επιλέξαμε το τυρί colby Jack, αλλά μη διστάσετε να το δοκιμάσετε με οποιοδήποτε τυρί που λιώνει καλά και λειτουργεί με τη νοτιοδυτική ατμόσφαιρα αυτής της κατσαρόλας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τσένταρ, Monterey Jack, ή ακόμα και κάποιο πιπεράτο τυρί για ένα επιπλέον λάκτισμα.

Μπορώ να το ετοιμάσω νωρίτερα;

Σίγουρα μπορείς! Εάν το φτιάχνετε εκ των προτέρων, θα συνιστούσαμε να συναρμολογήσετε ολόκληρη την γάστρα (μείον την επικάλυψη τυριού) χωρίς ψήσιμο. Σκεπάστε την στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Όταν είστε έτοιμοι να την ψήσετε, αφήστε την να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου όσο προθερμαίνετε τον φούρνο και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες για να ψήσετε στους 200°, όπως αναφέρεται στη συνταγή.

Με τι μπορώ να το συνδυάσω;

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για αυτήν τη συνταγή είναι ότι είναι βασικά ένα πλήρες γεύμα από μόνη της. Αν θέλετε να την σερβίρετε με συνοδευτικά, δοκιμάστε να την συνδυάσετε με μια απλή σαλάτα λάχανου ή μια πικάντικη λαχανόπαστα. Ή, αν θέλετε να πάρετε κι άλλους υδατάνθρακες, φτιάξτε ένα κλασικό ψωμί καλαμποκιού.

Μπορώ να καταψύξω το περίσσευμα;

Σίγουρα. Μπορείτε να καταψύξετε ολόκληρη τη γάστρα πριν ψηθεί (και πάλι, θα συνιστούσαμε να αφήσετε το τυρί σε αυτήν την περίπτωση), ή μπορείτε να καταψύξετε τυχόν υπολείμματα από την ψημένη γάστρα, απλώς φροντίστε να τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο. Παγωμένη, αυτή η συνταγή μπορεί να διατηρηθεί για 3 μήνες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

6 – 8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 15 λεπτά

Chili Cheese Sweet Potato Casserole_

Συστατικά

4 κ.σ. φυτικό λάδι, χωρισμένο, συν περισσότερο για το πιάτο

3 μέτριες γλυκοπατάτες (περίπου 1 1/2 κιλό συνολικά), καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1/2″

1 1/2 κ.γ. αλάτι

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1 κ.γ. αλεσμένο κύμινο

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

1 (400 γρ.) κουτί μαύρα φασόλια

1 (400 γρ.) κουτί ντομάτες σε κύβους

1 (400 γρ.) κουτάκι σάλτσα ντομάτας

1 φλ. φρέσκα ή κατεψυγμένα σπόρια καλαμποκιού

2 φλ. τριμμένο τυρί colby Jack

2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες (περίπου 1/4 φλιτζάνι)

Κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°. Αλείψτε ένα γυάλινο ταψί ή μια γάστρα με λάδι. Σε ένα φύλλο ψησίματος, ρίξτε τις πατάτες, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ψήστε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να ψηθούν, για 15 με 20 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, για 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε την πιπεριά, το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, το κύμινο και τη ρίγανη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το πιπέρι και να μυρίσουν τα μπαχαρικά, περίπου 2 λεπτά ακόμα. Προσθέστε τα φασόλια, τις ντομάτες, τη σάλτσα ντομάτας, το καλαμπόκι και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ζεσταθεί, για 1 έως 2 λεπτά.

Ρίξτε το μισό τσίλι στο έτοιμο πιρέξ. Προσθέτετε τις μισές πατάτες. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο τσίλι και τις πατάτες.

Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε το μέχρι να αφρίσει γύρω από τις άκρες και να ζεσταθεί στο κέντρο, 20 με 25 λεπτά. Ξεσκεπάζετε, ρίχνετε από πάνω τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί, 4 με 6 λεπτά ακόμα.

Πασπαλίζετε με το κρεμμύδι και σερβίρετε μαζί με κρέμα γάλακτος.

empty alt

Μύθοι και αλήθειες και τις δίαιτες

Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Ενας λόγος είναι γιατί δεν το τηρούμε ευλαβικά.
empty alt

Οδηγός σούπα: Το απόλυτο comfort food!

Τι γεύση έχει το…. κρυολόγημα; «Γεύση»; Ναι, γεύση. Αν είστε μαμά, πείτε γρήγορα το πρώτο φαγητό που θα φτιάχνατε για τον κρυολογημένο της οικογένειας.
empty alt

Ο γύρος της Ιταλίας σε 5 μακαρονάδες

Από τα αλπικά τοπία του Βορρά μέχρι τους τιρκουάζ κόλπους του Νότου οι οποίοι ευωδιάζουν αρωματικά φυτά και μεσογειακή αλμύρα, και από το υπερμοντέρνο Μιλάνο που ακολουθεί -και συχνά ορίζει- τις τελευταίες τάσεις της μόδας και του design μέχρι την απαράλλακτη μέσα στους αιώνες Ρώμη, η Ιταλία […]
empty alt

3 διαφορετικοί τρόποι να απολαύσεις τις αντζούγιες

Λατρεύεις τις αντζούγιες; Ή, απλά, σου περίσσεψαν μερικές από μια άλλη συνταγή και δεν ξέρεις τι να τις κάνεις; Ακολουθούν τρεις μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις εντάξεις στη μαγειρική σου.
empty alt

6 εναλλακτικοί τρόποι να απολαύσεις τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν

Είτε σου περίσσεψαν κεφτεδάκια που τηγάνισες είτε έπλασες περισσότερα από όσα χρειαζόσουν σε ένα γεύμα για να αφήσεις μερικά στην άκρη για μια άλλη μέρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα απολαύσεις, πέρα από τα να τα συνοδεύσεις με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι και μια πράσινη σαλάτα.
empty alt

5 υλικά που μπορείς να προσθέσεις σε ένα σπιτικό χυμό (και δεν είναι φρούτα ή λαχανικά)

Οι χυμοί φαίνεται να έχουν γίνει τα νέα κοκτέιλ, κατά κάποιον τρόπο, καθώς τα juice bars αυξάνονται όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, ενώ οι πιο «ενημερωμένες» καφετέριες διαθέτουν πλέον ένα μενού με άπειρους συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών.
empty alt

Σαρδέλες: Το ψάρι του καλοκαιριού έχει πολλά οφέλη

Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ.
empty alt

Ένα εξωτικό θαλασσινό πιάτο που θα σας χορτάσει με υγιεινό τρόπο

Μπορεί η ζέστη να μη σας δελεάζει ώστε να ανάψετε κάρβουνα, αλλά θα θελήσετε να ευχαριστήσετε τη σχάρα για αυτό το λαχταριστό πιάτο με θαλασσινή αύρα! Το ψιλοκομμένο φρέσκο μάνγκο συμπληρώνει τέλεια τις γλυκές και πικάντικες γαρίδες μπάρμπεκιου σε αυτό το εξωτικό πιάτο, ενώ οι πιπεριές jalapeño […]
Back To Top