Το τζιγκόνιερ είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της οικογένειας μου. Προέρχεται από την παράδοση των νομάδων Ρομά, και γεννήθηκε από μια ανάγκη.

Το τζιγκόνιερ είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της οικογένειας μου. Προέρχεται από την παράδοση των νομάδων Ρομά, και γεννήθηκε από μια ανάγκη. Όταν στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο οι Ρομά αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω του γνωστού πογκρόμ, έσφαζαν τις αγελάδες τους και για να συντηρήσουν το κρέας τους το έκοβαν σε λεπτές φέτες, το πάστωναν στο αλάτι και το έψηναν όποτε το χρειάζονταν τυλιγμένο στα μπαστούνια τους ή σε κομμάτια από τις σπασμένες ρόδες των κάρων τους. Οι εικόνες εκείνες αποτυπώθηκαν στη μνήμη των ανθρώπων κι έτσι εκείνη η νομαδική συνταγή πέρασε στην κουζίνα της βόρειας Ιταλίας, με το όνομα zigonier ή zigoiner (Τσιγγάνοι)-παραφθορά του γερμανικού Zigeuner. Ο πατέρας μου συνήθιζε να ψήνει με αυτό τον τρόπο μεγάλες και λεπτές φέτες από μοσχαρίσιο μπούτι, τις οποίες τύλιγε σε ένα μπαστούνι (ένα κυλινδρικό κομμάτι ξύλο) και τις έψηνε μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές τους.

empty alt

Υγιεινή η διατροφή των Ελλήνων

Άφθονα λαχανικά, φρούτα και κρέας, μέτρια προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρια: αυτή είναι η βάση της διατροφής στην σύγχρονη Ελλάδα σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα.
empty alt

Το καθημερινό υλικό που θα αλλάξει για πάντα τη ζαχαροπλαστική σου

Ένα απλό tip θα σε βοηθήσει να αλλάξεις επίπεδο στη ζαχαροπλαστική. Ποιο είναι αυτό; Να προσθέτεις αλάτι όχι μόνο στις αλμυρές αλλά και στις γλυκές συνταγές σου.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Φωτογραφίες: τι τρως (χωρίς να το θέλεις) όταν δεν πλένεις καλά τη σαλάτα

Σίγουρα θα σου έχει τύχεις μαζί με τα φυλλώδη λαχανικά που φέρνεις από τη λαϊκή αγορά να κουβαλήσεις στο σπίτι σου και κάποιο νέο «pet», όπως ένα σκουλήκι ή ένα σαλιγκάρι.
empty alt

Μαστίχα – η πιο ωφέλιμη καλοκαιρινή απόλαυση

Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο.
empty alt

Η πιο εύκολη «μηλόπιτα» που θα φτιάξεις ποτέ

Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top