Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του;

Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα. Πήρε μια βραβευμένη Παρμεζάνα και ένα Πεκορίνο (τυριά που συχνά χρησιμοποιούμε τριμμένα στη μαγειρική μας) και χώρισε κάθε ένα σε τρία κομμάτια. Την πρώτη εβδομάδα, έτριψε το ένα κομμάτι από κάθε είδος και το αποθήκευσε τριμμένο στο ψυγείο, σε αεροστεγές σακουλάκι. Την επόμενη εβδομάδα, επανέλαβε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι από κάθε είδος τυριού.

Μετά από δύο εβδομάδες, έτριψε και το τρίτο κομμάτι της Παρμεζάνας και του Πεκορίνο και στη συνέχεια σύγκρινε το πιο πρόσφατο δείγμα με εκείνα των τριμμένων τυριών της μίας και των δύο εβδομάδων. Τα συμπεράσματά του;

Το τριμμένο τυρί της μίας εβδομάδας είχε ελαφρώς αλλοιωμένη γεύση, αλλά μπορούσε να καταναλωθεί άνετα. Όμως εκείνο των δύο εβδομάδων είχε χάσει σε τέτοιο βαθμό το γευστικό πλούτο του, που κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση.

Υπάρχει και εξήγηση: ένα μεγάλο μέρος της γεύσης των παλαιωμένων τυριών κρύβεται σε χημικές ενώσεις όπως οι αλδεΰδες, οι οποίες αρχίζουν να αλλοιώνονται όταν εκτίθενται στον αέρα μετά το τρίψιμό τους.

Επομένως, για να απολαύσεις στο μέγιστο τη γεύση της Παρμεζάνας και του Πεκορίνο καλό είναι να τα έχεις τρίψει το πολύ μία εβδομάδα νωρίτερα.

empty alt

Νιώθετε κουρασμένοι; Φάτε μύδια!

Από το αβοκάντο έως το κέιλ και τα μούρα μέχρι το γκότζι μπέρι, η λίστα με τις υπερτροφές ολοένα και μεγαλώνει.
empty alt

Wagashi: Στην Ιαπωνία φτιάχνουν τα ομορφότερα γλυκά στον κόσμο!

Κάθε ένα από αυτά είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα, που παίρνει το όνομά του από την ποίηση, από ιστορικά γεγονότα, ακόμα και από φυσικά αξιοθέατα.
empty alt

Οδηγός: Οι τροφές που εκτοξεύουν τη λίμπιντο

Το γεύμα είναι και στην εποχή μας ένα συνηθισμένο, αν και όχι πάντα πετυχημένο, πρελούδιο του έρωτα.
empty alt

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ! ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ HIGH TECH ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΝΕΑ SMART ΤΜΗΜΑΤΑ

Η AB κάνει το μέλλον των αγορών σαφέστατο! Με νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τα iconic νέα καταστήματα της αλυσίδας που διαγράφουν ένα αισθητικά σημαντικό μέρος του αστικού τοπίου.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα ροδάκινα και θα αφαιρέσεις το κουκούτσι τους

Ποιος είναι ο πιο πρακτικός τρόπος να καθαρίζεις τα ροδάκινα, τα μυρωδάτα αυτά και γευστικά φρούτα εποχής; Εξαρτάται από το πόσο ώριμα είναι, σύμφωνα με ένα μίνι οδηγό του περιοδικού Cook’s Illustrated.
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις μαλακά για περισσότερο χρόνο τα σπιτικά cookies σου

Τα μαλακά, ζεστά cookies, κατευθείαν από το φούρνο, είναι πραγματικά ασυναγώνιστα. Δυστυχώς όμως σύντομα αρχίζουν να σκληραίνουν και να χάνουν την απολαυστική υφή τους (γιατί το ζητούμενο στα cookies, σε αντίθεση με άλλα μπισκότα, είναι να γίνουν μαλακά και όχι τραγανά).
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
empty alt

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… φτιάχνεις μαρμελάδα!

Νόστιμη κι εύκολη μαρμελάδα λεμονιού για άρωμα καλοκαιριού όλο τον χρόνο
Back To Top