Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

0     

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

5-Ways-Healthy-Cooking-Classes-Can-Help-With-Your-Diet-1200x800

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους. Ωστόσο επειδή δεν θα έρθουν οι ίδιοι στην κουζίνα σας με τον εξοπλισμό τους κι επειδή ίσως να έχετε κάποιες απορίες, εδώ θα βρείτε μερικές βασικές πληροφορίες που καλό είναι να έχετε υπόψη σας!

 

Βασικός εξοπλισμός

Μάθετε να χρησιμοποιείτε τα παρακάτω σκεύη για να εξοικειωθείτε μαζί τους και να τονώσετε τη μαγειρική σας αυτοπεποίθηση!

 

  1. Ένα πτυσσόμενο καλάθι ατμού από ανοξείδωτο ατσάλι ή σιλικόνη, για το βράσιμο λαχανικών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο με ένα ένθετο καλαθιού ατμού.
  2. Ένα μεγάλο, βαρύ, ασφαλές για το φούρνο δοχείο με δύο λαβές και ένα σφιχτό καπάκι, που ονομάζεται μερικές φορές και «ολλανδικό φούρνος» ή στα ελληνικά γάστρα, για ψήσιμο.
  3. Μια κατσαρόλα από χυτοσίδηρο, η οποία παράγει εξαιρετικά καλά τη θερμότητα, για το βράσιμο ή το ζεμάτισμα.
  4. Ένα θερμόμετρο μαγειρικής, για τον έλεγχο του ψησίματος του κρέατος και των πουλερικών.
  5. Ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος για ψήσιμο.

cooking-750x500

Σοτάρισμα

Αυτή η μέθοδος μαγειρεύει γρήγορα τα τρόφιμα σε μια μικρή ποσότητα λίπους σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Ο όρος sauté προέρχεται από τη γαλλική ρήμα sauter που σημαίνει αναπηδώ. Αυτή η τεχνική είναι καλύτερη για τρυφερά, μικρά κομμάτια φαγητού, όπως κομμένο σε φέτες στήθος κοτόπουλου, μπριζόλα σε φέτες, γαρίδες και μανιτάρια.

Ψήσιμο με αέρα

Το ψήσιμο σε αέρα μαγειρεύει τα τρόφιμα με ζεστό, ξηρό αέρα. Αυτό γίνεται σε ακάλυπτο τηγάνι στο φούρνο. Τα λαχανικά γίνονται ωραία με αυτή τη μέθοδο επειδή το ψήσιμο αναδεικνύει τα φυσικά τους σάκχαρα και παράγει τραγανές άκρες. Ενδείκνυται για: Σχεδόν οτιδήποτε! Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικά ή συνδυασμός

Βράσιμο και ζεμάτισμα

Και οι δύο μέθοδοι μαγειρεύουν τα τρόφιμα που είναι βυθισμένα σε υγρό που βράζει πολύ. Το ζεμάτισμα περιλαμβάνει τη βύθιση τροφής για λίγο σε βραστό νερό και στη συνέχεια ψύξη αμέσως σε παγωμένο νερό. Το ζεμάτισμα χρησιμοποιείται συχνά για την προετοιμασία τροφίμων για κονσερβοποίηση ή κατάψυξη. Χωρίς πρόσθετο λίπος, τα βραστά τρόφιμα μπορεί να είναι άνοστα, αλλά μπορείτε να τα αναδείξετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξύδι μετά το μαγείρεμα. Ένας βασικός κανόνας είναι να προσθέσετε πράσινα λαχανικά σε βραστό νερό, αλλά τα αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες πρώτα σε κρύο νερό και να αφήσετε να βράσουν μαζί με το νερό. Ενδείκνυνται για: Το ζεμάτισμα είναι ιδανικό για ό,τι έχει φλούδα, φρούτα, ντομάτες, αμύγδαλα και για το μαγείρεμα λαχανικών όπως τα πράσινα φασόλια που θα αναθερμανθούν αργότερα ή θα χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή θα μπουν στην κατάψυξη. Το βράσιμο είναι καλύτερο για τα λαχανικά (όπως τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο και τις πατάτες) και τα ζυμαρικά.