Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα.

Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα. Το ψήσιμο των ντοματών αναδεικνύει τη γλυκύτητά τους και θα κάνει τις ντομάτες να αναδείξουν τη φυσική τους γεύση και μυρωδιά, οπότε μην ανησυχείς εάν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής. Η σούπα είναι από μόνη της υπέροχη ή σερβίρεται με τυρί ψητό στη σχάρα – ή με φρυγανισμένο ψωμί.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κιλά ντομάτες

6 σκελίδες σκόρδο

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 φλ. ζωμό κοτόπουλο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμό λαχανικών

Ένα κομμάτι παρμεζάνας

1/4 κουτ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού

1 φλ. φύλλα βασιλικού, καθώς και περισσότερα για σερβίρισμα

Κρέμα γάλακτος, για σερβίρισμα

tomatob

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το στέλεχος από τις ντομάτες και έπειτα τις ντομάτες στα τέσσερα. Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξε τις ντομάτες, το σκόρδο και 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Πασπαλίζεις γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Ψήνεις έως ότου οι ντομάτες είναι πολύ μαλακές και χρυσές, 20 έως 25 λεπτά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, θερμάνεις την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτεις τις ψητές ντομάτες και το σκόρδο και οποιονδήποτε χυμό από το ταψί στην κατσαρόλα, στη συνέχεια προσθέτεις τον ζωμό και σιγοβράζεις. Χρησιμοποιείς ένα μπλέντερ βύθισης για να ανακατέψεις τις ντομάτες μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτεις το κομμάτι παρμεζάνας, βασιλικό, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και αλατοπίπερο. Βράζεις και μετά κατεβάζεις τη θερμότητα και σιγοβράζεις. Αφήνεις τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αφαιρείς την παρμεζάνα από τη σούπα.

Σερβίρεις με περισσότερο βασιλικό και περιχύνεις με λίγο κρέμα ή ελαιόλαδο. Για πιο spicy αποτέλεσμα καρυκεύεις με πάπρικα ή φρεσκοτριμμένο τσίλι.

Συνοδεύεται ιδανικά με λευκό ξηρό κρασί και φρυγανισμένο ψωμί.

 

 

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Τα αγγουράκια δεν είναι μόνο γεμάτα νερό, αλλά και νοστιμιά!

Κάθε άνοιξη, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αγγουράκια εποχής. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να απολαύσεις τη γεύση, τη δροσιά και την τραγανή υφή τους.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Βάλ’ το στη… συντήρηση!

  Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να συντηρείς σωστά και στο μάξιμουμ τα τρόφιμά σου.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
Back To Top