Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας. Ωστόσο, μια νέα ιταλική έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι αυτοί που απολαμβάνουν κυρίως τα οφέλη της είναι οι εύποροι.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, το κοινωνικοοικονομικό στάτους και η πρόσβαση σε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι καθοριστικοί παράγοντες στη δράση της μεσογειακής διατροφής.

Ερευνητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών, αφού ανέλυσαν τα στοιχεία πάνω από 18.000 αντρών και γυναικών από μια ιταλική επαρχία, καλύπτοντας μια περίοδο πέντε χρόνων, παρατήρησαν ότι όσοι κερδίζουν τουλάχιστον 40.000 ευρώ το χρόνο όντως αντιμετωπίζουν 15% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Όσοι, από την άλλη, παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος και μόρφωσης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων από την παραπάνω, εύπορη ομάδα πληθυσμού.

Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην πρόσβαση των πλουσιότερων σε πρώτες ύλες καλύτερης ποιότητας. «Οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες συνήθως αγοράζουν “μεσογειακά” φαγητά χαμηλότερης θρεπτικής αξίας», σχολίασε ένας από τους ερευνητές, ο dr Giovanni Gaetano.

empty alt

5 τρόποι να αποφύγεις να πάρεις κιλά στις γιορτές

Ακόμα και οι πιο εγκρατείς παρασυρόμαστε στην περίοδο των γιορτών, με όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ που μας περιτριγυρίζουν στα ρεβεγιόν και όχι μόνο.
empty alt

5 τροφές που προστατεύουν την καρδιά σου

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το δεδομένο ότι σήμερα οι καρδιοπάθειες αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως, τότε σίγουρα η ανακοίνωση για την ανακάλυψη μίας νέας θεραπείας -που θα μείωνε τους θανάτους από τη συγκεκριμένη αιτία- θα αποτελούσε ένα από τα πιο […]
empty alt

Happy Espresso Day – 23 Νοεμβρίου

Η 23η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του Εσπρέσο: Στο Τορίνο, το 1884 αναπτύχθηκε μια απίστευτη νέα καινοτομία που θα άλλαζε τον τρόπο εργασίας σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Πώς θα υπολογίζεις εύκολα τις μερίδες του φαγητού που πρέπει να τρως;

Κάποιες φορές αρκεί να κάνεις μια τόσο απλή αλλαγή στην καθημερινότητά σου όσο το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς μικρότερο πιάτο για να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία και τη σιλουέτα σου.
empty alt

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
empty alt

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που είναι απίστευτα υγιεινές

Επειδή οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να είναι απαγορευμένη λέξη, δες σε ποιες τροφές να τους αναζητήσεις
empty alt

Το #1 ρόφημα που βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν Dark Tea καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.
empty alt

8 σημαντικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σου ο χυμός Cranberry

Από την πρόληψη των ουρολοιμώξεων μέχρι την προαγωγή της οδοντικής υγείας, ο χυμός cranberry είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.
Back To Top