Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;
Πληροφορίες
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας. Ωστόσο, μια νέα ιταλική έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι αυτοί που απολαμβάνουν κυρίως τα οφέλη της είναι οι εύποροι.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, το κοινωνικοοικονομικό στάτους και η πρόσβαση σε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι καθοριστικοί παράγοντες στη δράση της μεσογειακής διατροφής.
Ερευνητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών, αφού ανέλυσαν τα στοιχεία πάνω από 18.000 αντρών και γυναικών από μια ιταλική επαρχία, καλύπτοντας μια περίοδο πέντε χρόνων, παρατήρησαν ότι όσοι κερδίζουν τουλάχιστον 40.000 ευρώ το χρόνο όντως αντιμετωπίζουν 15% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Όσοι, από την άλλη, παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος και μόρφωσης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων από την παραπάνω, εύπορη ομάδα πληθυσμού.
Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην πρόσβαση των πλουσιότερων σε πρώτες ύλες καλύτερης ποιότητας. «Οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες συνήθως αγοράζουν “μεσογειακά” φαγητά χαμηλότερης θρεπτικής αξίας», σχολίασε ένας από τους ερευνητές, ο dr Giovanni Gaetano.
Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.
Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.
Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.
Στην προσπάθειά τους οι άνθρωποι να χάσουν τα περιττά κιλά τους αναζητούν μυστικά, tips και συμβουλές. Μερικές φορές είναι διατεθειμένοι να κάνουν ή να δοκιμάσουν κάθε είδους τρελά πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν κάποια βάση ή λογική.
Πώς θα σου φαινόταν αν μέσα από τις διατροφικές σου επιλογές είχες την ευκαιρία να μειώσεις το stress που σε βασανίζει στην καθημερινότητα, αλλά και να βελτιώσεις συνολικά τη διάθεσή σου; Συνέχισε να διαβάζεις για δεις ποιες 7 τροφές θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν σε αυτήν την […]
Οι φράουλες είναι έντονα κόκκινες, ζουμερές και γλυκές. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και επίσης περιέχουν αξιοπρεπείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο.