Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

5 τροφές που προστατεύουν την καρδιά σου

0     

5 τροφές που προστατεύουν την καρδιά σου

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το δεδομένο ότι σήμερα οι καρδιοπάθειες αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως, τότε σίγουρα η ανακοίνωση για την ανακάλυψη μίας νέας θεραπείας -που θα μείωνε τους θανάτους από τη συγκεκριμένη αιτία- θα αποτελούσε ένα από τα πιο ευχάριστα νέα του ιατρικού χώρου. Κι όμως, αντιθέτως απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς να ακούσει, η πιο δραστική και αποτελεσματική θεραπεία φαίνεται να είναι τόσο απλή κι εύκολη, που ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να λειτουργήσει. Στις παραδοσιακές κοινωνίες, εκεί όπου οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές, οι καρδιοπάθειες είναι σπάνιες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν από την παιδική ηλικία ακολουθείς υγιεινή διατροφή, τα καρδιακά επεισόδια αποτρέπονται εξ ολοκλήρου στην ενήλικη ζωή.

Βέβαια, ακόμα κι αν συνήθιζες να τρέφεσαι με junk food, η απόφασή σου να αντιστρέψεις τις διατροφικές σου συνήθειες υιοθετώντας υγιεινές επιλογές αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα οποιαδήποτε στιγμή της ενήλικης ζωής σου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 70% των καρδιακών παθήσεων μπορεί να αποτραπεί με τη σωστή δίαιτα, σύμφωνα με τους ειδικούς Τμήματος Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.  Παρακάτω θα σου μιλήσουμε διεξοδικά για 5 κορυφαία τρόφιμα που κάνουν καλό στην καρδιά σου και θα βάλουν τέλος στα ανθυγιεινά καρδοχτύπια σου.

Πορτοκάλι
Άμεση επίδραση:
Περιορίζει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Τα πορτοκάλια περιέχουν τόσες σωτήριες για την καρδιά ουσίες όσες κι ένα φαρμακείο. Η διαλυτή φυτική ίνα (πηκτίνη) που περιέχουν λειτουργεί όπως ένα τεράστιο σφουγγάρι, που ρουφά τη χοληστερόλη από τα τρόφιμα και μπλοκάρει την απορρόφησή της – ακριβώς όπως ενεργεί και μία ομάδα φαρμάκων, γνωστών ως δεσμευτικοί παράγοντες των χολικών οξέων. Το δε κάλιο στα πορτοκάλια ισοσταθμίζει το αλάτι διατηρώντας την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Μοα νέα έρευνα όμως έρχεται να δείξει κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό αναφορικά με τη δράση των ουσιών του πορτοκαλιού στον οργανισμό μας. Η πηκτίνη στα εσπεριδοειδή βοηθά στην εξουδετέρωση μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται γκαλεκτίνη (galectin-3). Αυτή προξενεί «ουλές» στον καρδιακό ιστό οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συνήθως δύσκολα θεραπεύεται με τα φάρμακα.

Ρόδι
Άμεση επίδραση:
Μειώνει την αθηροσκλήρωση
ο Michael Aviram, καθηγητής βιοχημείας στο Technion Israel Institute of Technology στη Haifa, ανακάλυψε ότι ο χυμός του ροδιού με τα μοναδικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει όχι μόνο μπλοκάρει την εξέλιξη της πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, αλλά πολλές φορές μπορεί και να αντιστρέψει την ήδη υπάρχουσα συσσώρευση αν οι ασθενείς πίνουν 1 ποτήρι από το χυμό του κάθε μέρα για ένα χρόνο. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Σε πρόσφατες μελέτες, ο Aviram βρήκε ότι το ρόδι ενεργοποιεί ένα ένζυμο, που καταστρέφει την οξειδωμένη χοληστερόλη.

 

Περισότερα ΕΔΩ

www.allyou.gr

Ανθρώπινο, θηλυκό, ουσιαστικό