Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.

Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.

Αυτοί οι βρώσιμοι σπόροι του δέντρου Pistacia vera περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον, περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην υγεία της καρδιάς και του εντέρου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι τρώνε φιστίκια από το 7000 π.Χ. Σήμερα, είναι πολύ δημοφιλή σε πολλές συνταγές, όπως παγωτά και επιδόρπια.

Πλούσια με θρεπτικά συστατικά

Τα φιστίκια είναι πολύ θρεπτικά, 28 γραμμάρια, περίπου 49 φιστίκια περιέχουν:

Θερμίδες: 159

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Λίπος: 13 γραμμάρια (το 90% είναι ακόρεστα λίπη)

Κάλιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ)

Φώσφορος: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 28% της ΣΗΠ

Θιαμίνη: 21% της ΣΗΠ

Χαλκός: 41% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 15% της ΣΗΠ

Συγκεκριμένα, τα φιστίκια είναι μία από τις πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β6.

Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης, ενός μορίου που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα φιστίκια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σου. Αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ασθένειας, όπως ο καρκίνος. Τα φιστίκια περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τους περισσότερους άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για την ακρίβεια, μόνο τα καρύδια και τα πεκάν περιέχουν περισσότερα.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μία ή δύο μερίδες φιστικιών την ημέρα είχαν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και γ-τοκοφερόλης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν φιστίκια.

Μεταξύ των ξηρών καρπών, τα φιστίκια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και τα δύο είναι πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών.

Προστατεύουν τα μάτια σου από βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως και τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κατάσταση κατά την οποία η κεντρική όρασή σου είναι εξασθενημένη ή αρχίζει να χάνεται.

Επιπλέον, δύο από τις πιο άφθονες ομάδες αντιοξειδωτικών στα φιστίκια – οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες – μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αντιοξειδωτικά στα φιστίκια είναι πολύ προσιτά στο στομάχι. Επομένως, είναι πιο πιθανό να απορροφηθούν κατά την πέψη.

fistikia

Χαμηλά σε θερμίδες αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Ενώ η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι συνήθως υψηλή σε θερμίδες. Ευτυχώς, τα φιστίκια είναι από τους καρπούς με τις χαμηλότερες θερμίδες.

28 γραμμάρια φιστικιών περιέχουν 159 θερμίδες, σε σύγκριση με 185 θερμίδες των καρυδιών και 193 θερμίδες των πεκάν.

Με πρωτεΐνη που περιλαμβάνει περίπου το 20% του βάρους τους, τα φιστίκια είναι δεύτερο μετά τα αμύγδαλα όταν πρόκειται για περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Έχουν επίσης υψηλότερη αναλογία βασικών αμινοξέων ⁠ – τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

Αυτά τα αμινοξέα θεωρούνται απαραίτητα επειδή το σώμα σου δεν μπορεί να τα παράγει, γι’ αυτό πρέπει να τα αποκτήσεις από τη διατροφή σου.

Μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Παρά το γεγονός ότι είναι ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, οι ξηροί καρποί είναι μία από τις πιο φιλικές προς την απώλεια βάρους τροφές. Ενώ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των φιστικιών στο βάρος, αυτές που υπάρχουν είναι πολλά υποσχόμενες.

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, και οι δύο αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και σε βοηθούν να τρως λιγότερο.

empty alt

5 τρόποι να αποφύγεις να πάρεις κιλά στις γιορτές

Ακόμα και οι πιο εγκρατείς παρασυρόμαστε στην περίοδο των γιορτών, με όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ που μας περιτριγυρίζουν στα ρεβεγιόν και όχι μόνο.
empty alt

Γύρη μελισσών: Τελικά ωφελεί την υγεία μας;

Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε; Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.
empty alt

Το «μυστικό της μακροζωίας» είναι εκπληκτικά απολαυστικό

Στις αρχές Ιουλίου πέθανε η γηραιότερη Ευρωπαία, η Ιταλίδα Giuseppina Projetto που έφτασε αισίως τα 116 χρόνια.
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
empty alt

Η πιο γλυκιά καρδιά του καλοκαιριού κρύβεται στο καρπούζι!

Η πιο λαχταριστή κατακόκκινη καρδιά του καλοκαιριού είναι κυριολεκτικά για φάγωμα… Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο που σου προσφέρει πολλά οφέλη.
empty alt

Τροφές και ροφήματα που μας βοηθάνε να κοιμόμαστε καλύτερα

Ένας καλός βραδινός ύπνος αποτελεί το μυστικό ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα όταν σηκωνόμαστε για τη δουλειά μας και όλες μας τις δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.
empty alt

Μανταρίνι: το φθινοπωρινό φρούτο που έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία σας

Έχετε τουλάχιστον 9 καλούς λόγους για να απολαμβάνετε τα μανταρίνια
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top