Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους. Όλα αυτά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry.

«Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς δρα η κουρκουμίνη, αλλά ίσως αυτό να οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που έχει συνδεθεί τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και με τη σοβαρή κατάθλιψη», σχολίασε σχετικά ο dr. Gary Small, διευθυντής του τμήματος Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές 50-90 ετών που πήραν για 18 μήνες κουρκουμίνη σε μορφή συμπληρώματος παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στις ικανότητες προσοχής και μνήμης και μια μέτρια βελτίωση της διάθεσής τους. Οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν αποκάλυψαν, πράγματι, θετικές αλλαγές στις αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι ένας λόγος που τα κρούσματα Αλτσχάιμερ είναι σπανιότερα στην Ινδία, είναι γιατί ο πληθυσμός της καταναλώνει υψηλές ποσότητες κουρκουμίνης μέσω της διατροφής του. Τώρα όλα αυτά μένει να αποδειχτούν από μεταγενέστερες έρευνες.

empty alt

Τα πολλαπλά οφέλη του μάνγκο

Τα μάνγκο μπορούν να προστατεύουν από τον καρκίνο και τη δυσκοιλιότητα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, Αυτό δείχνουν  τέσσερις νέες μελέτες οι τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και η μία σε ανθρώπους.
empty alt

Κολοκύθια με τη ρίγανη

Κάνεις δίαιτα, ή διατροφή. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να δεις τη ζυγαριά να πέφτει.
empty alt

Φάε σέλερι να χάσεις βάρος!

Το έχεις ακούσει και σου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Οι τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι το όνειρο κάθε γυναίκας.
empty alt

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε.
empty alt

Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο πιο υγιεινή είναι;

Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες.
empty alt

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.
empty alt

Μπορεί κάποιος να εθιστεί στη σοκολάτα;

Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου […]
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
Back To Top