Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους. Όλα αυτά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry.

«Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς δρα η κουρκουμίνη, αλλά ίσως αυτό να οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που έχει συνδεθεί τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και με τη σοβαρή κατάθλιψη», σχολίασε σχετικά ο dr. Gary Small, διευθυντής του τμήματος Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές 50-90 ετών που πήραν για 18 μήνες κουρκουμίνη σε μορφή συμπληρώματος παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στις ικανότητες προσοχής και μνήμης και μια μέτρια βελτίωση της διάθεσής τους. Οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν αποκάλυψαν, πράγματι, θετικές αλλαγές στις αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι ένας λόγος που τα κρούσματα Αλτσχάιμερ είναι σπανιότερα στην Ινδία, είναι γιατί ο πληθυσμός της καταναλώνει υψηλές ποσότητες κουρκουμίνης μέσω της διατροφής του. Τώρα όλα αυτά μένει να αποδειχτούν από μεταγενέστερες έρευνες.

empty alt

Τι να πίνεις για να έχεις μνήμη ελέφαντα

  Τώρα τελευταία η μνήμη σου σε απατά. Πολλές φορές, δεν θυμάσαι τι έφαγες χθες, όπως λέμε χαρακτηριστικά και ουδόλλως τυχαία.
empty alt

Η θρεπτική ουσία που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλά για θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα διατροφικό συστατικό που αξίζει την προσοχή σου: η χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των κυττάρων, του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος, του συκωτιού,...
empty alt

Τι τροφές και πώς να βάλεις αυτό το διάστημα στην κατάψυξη

Υποστηρίζουμε τη λήψη όσων περισσότερων φρούτων και λαχανικών στα γεύματά σας μπορείτε – νωπά ή κατεψυγμένα – αλλά αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές για τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα φρούτα που μπορείτε να αποθηκεύσετε.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Καφέ – κι έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τη γιορτάσεις δεόντως!

Καφές το πρωί, καφές και κουβεντούλα με παλιούς φίλους. Συνάντηση για καφέ με το νέο σου date… Πίνεις καφέ το πρωί, μέρα και νύχτα με φίλους, συνεργάτες και εραστές.
empty alt

Άσκηση και διατροφή – πριν και μετά τη γυμναστική

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και στη γυμναστική και την άσκηση. Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Tροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για να προσθέσετε στη διατροφή σας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όλες τις εποχές του χρόνου.
empty alt

7 συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε για να έχετε μια πιο προσεκτική διατροφή

Μικρές αλλαγές για περισσότερη συνειδητή απόλαυση και καλή υγεία
empty alt

5 «κακοί» υδατάνθρακες που μπορείτε να τρώτε όταν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι υγιείς επιλογές όταν έχετε διαβήτη ή προσέχετε τη διατροφή σας

Back To Top