Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους. Όλα αυτά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry.

«Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς δρα η κουρκουμίνη, αλλά ίσως αυτό να οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που έχει συνδεθεί τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και με τη σοβαρή κατάθλιψη», σχολίασε σχετικά ο dr. Gary Small, διευθυντής του τμήματος Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές 50-90 ετών που πήραν για 18 μήνες κουρκουμίνη σε μορφή συμπληρώματος παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στις ικανότητες προσοχής και μνήμης και μια μέτρια βελτίωση της διάθεσής τους. Οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν αποκάλυψαν, πράγματι, θετικές αλλαγές στις αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι ένας λόγος που τα κρούσματα Αλτσχάιμερ είναι σπανιότερα στην Ινδία, είναι γιατί ο πληθυσμός της καταναλώνει υψηλές ποσότητες κουρκουμίνης μέσω της διατροφής του. Τώρα όλα αυτά μένει να αποδειχτούν από μεταγενέστερες έρευνες.

empty alt

Ταχίνι: Πόσο πολύτιμο είναι τελικά;

Κάθε χρόνο, συνήθως όταν αρχίζει η Σαρακοστή, σκέφτεσαι μήπως να το έβαζες στη διατροφή σου. Και οι μέρες περνάνε, οι μήνες κυλάνε, πλησιάζει το Πάσχα και ακόμα το σκέφτεσαι.
empty alt

Μείνε νέα και ωραία τρώγοντας αντιοξειδωτικά

Ακούς συνέχεια αυτή τη λέξη: αντιοξειδωτικά. Σε θέματα ομορφιάς, διατροφής, υγείας. Μα γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελικά με αυτά και είναι αλήθεια ότι αν τα καταναλώνεις θα μείνεις νέα; Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά; Με απλά λόγια, είναι μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό σου και τα...
empty alt

Μείωσε το βάρος σου και κάψε λίπος τρώγοντας τζίντζερ

  Αν σου αρέσει η ιαπωνική κουζίνα σίγουρα το έχεις δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές. Αν όχι, αξίζει να το δοκιμάσεις καθώς το τζίντζερ βοηθάει στην απώλεια κιλών και στο κάψιμο του λίπους.
empty alt

Οι 5 τροφές που μειώνουν την πείνα σου

Έχεις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής για να χάσεις αυτά τα περιττά κιλάκια που κουβαλάς από το χειμώνα.
empty alt

Pasta lovers και συντήρηση ζυμαρικών στο ψυγείο

Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.
empty alt

Κάτι και να καίει… το μυστικό της αιώνιας νεότητας είναι πιο «πικάντικο» από ό,τι νομίζεις

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι και η απάντηση βρίσκεται στο τσίλι! Μια νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στις επιστημονικές εισηγήσεις του συνεδρίου του American Heart Association 2020 με «καυτά» στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν σημαντικά μειωμένο...
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Ταχίνι: το πολύτιμο δώρο του σουσαμιού

Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό.
Back To Top