Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους. Όλα αυτά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry.

«Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς δρα η κουρκουμίνη, αλλά ίσως αυτό να οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που έχει συνδεθεί τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και με τη σοβαρή κατάθλιψη», σχολίασε σχετικά ο dr. Gary Small, διευθυντής του τμήματος Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές 50-90 ετών που πήραν για 18 μήνες κουρκουμίνη σε μορφή συμπληρώματος παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στις ικανότητες προσοχής και μνήμης και μια μέτρια βελτίωση της διάθεσής τους. Οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν αποκάλυψαν, πράγματι, θετικές αλλαγές στις αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι ένας λόγος που τα κρούσματα Αλτσχάιμερ είναι σπανιότερα στην Ινδία, είναι γιατί ο πληθυσμός της καταναλώνει υψηλές ποσότητες κουρκουμίνης μέσω της διατροφής του. Τώρα όλα αυτά μένει να αποδειχτούν από μεταγενέστερες έρευνες.

empty alt

5 τροφές που έχεις ανάγκη όσο μεγαλώνεις

Υπάρχει τρόπος να παραμείνεις νέα, πέρα από τις πλαστικές επεμβάσεις; Όχι. Υπάρχει όμως ένας φυσικός αλλά και αποτελεσματικός τρόπος να ενισχύεις τον οργανισμό σου και να του δίνεις ό,τι έχει ανάγκη όσο περνάνε τα χρόνια.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις τσιπς από κέιλ νόστιμα σαν πατατάκια

Μια φορά κι έναν καιρό, τα φύλλα κέιλ αντιμετωπίζονταν σαν ένα εξωτικό έδεσμα που γνώριζαν μόνο λίγοι «φανατικοί» της υγιεινής διατροφής.
empty alt

Σύκο – το απόλυτο αυγουστιάτικο φρούτο!

Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica. Το σχήμα του λένε ότι θυμίζει δάκρυ, αλλά εγώ θα έλεγα μάλλον ότι μοιάζει με μια σταγόνα υπέρτατης απόλαυσης.
empty alt

Πώς η διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας

Οι ίνες στην καθημερινή μας διατροφή έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ήταν μόνο ένα εργαλείο για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας (με τη βοήθεια των δαμάσκηνων), είναι τώρα ο πυρήνας πολλών σχεδίων διατροφής για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, να...
empty alt

Η gourmet εκδίκηση της μπάμιας!

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού επιστρέφει ανανεωμένο και προσπαθεί να σε πείσει για τις gourmet χάρες του – επιπλέον, διαθέτει ένα σούπερ ωφέλιμο διατροφικό προφίλ.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη Ρ κι όλα όσα θες να ξέρεις για τα φλαβονοειδή

  Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων.
empty alt

Τι είναι καλύτερο να καταναλώσεις μετά τη γυμναστική

Ποιες τροφές θα βοηθήσουν το σώμα σου να ανακάμψει ύστερα από μία προπόνηση
empty alt

Τα 6 καλύτερα ποτά για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας – τα ποτά μπορούν επίσης να σας ωφελήσουν!
Back To Top