Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε; Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε;

Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Άλλωστε δεν έχει γεύση, οπότε μπορεί να προστεθεί άνετα στα περισσότερα φαγητά.

Όντως η γύρη δίνει κάποιες βιταμίνες (π.χ. βιταμίνες Β και φυλλικό οξύ), καθώς και μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη και λιπαρά αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως υποστηρίζει η κλινική διατροφολόγος Mascha Davis, MPH, RDN. «Για να πάρουμε αυτά τα στοιχεία σε πραγματικά χρήσιμες ποσότητες πρέπει να καταναλώσουμε πολλή γύρη», σχολιάζει. Η ίδια προσθέτει ότι οι περισσότερες μελέτες πάνω στη γύρη είναι μικρές ή έχουν γίνει σε τρωκτικά, οπότε προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη δράση της στους ανθρώπους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η γύρη δεν έχει οφέλη, απλώς ότι δεν έχουμε προς το παρόν στη διάθεσή μας αρκετές αποδείξεις γι’ αυτά», συνοψίζει.

Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι το μέλι που περιέχει γύρη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο αλλεργιολόγος Miguel Wolbert, «προς το παρόν δεν έχουμε κλινικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι όντως ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας».

Τουλάχιστον η κατανάλωση γύρης δεν φαίνεται να συνοδεύεται από ιδιαίτερους κινδύνους, αν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων με ιστορικό αλλεργίας που έχουν παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις στο μέλι και τη γύρη. «Θα συνιστούσα όποιος έχει ευαισθησία στα τσιμπήματα μέλισσας να καταναλώνει με προσοχή το μέλι», υποστηρίζει ο Dr. Wolbert. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού προσθέσετε γύρη στη διατροφή σας.

Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να φάτε γύρη κάντε το, αλλά χωρίς να περιμένετε θαύματα. Για καλύτερα αποτελέσματα, επενδύστε σε τροφές με πολλάκις επιβεβαιωμένες αντιοξειδωτικές και άλλες θρεπτικές ιδιότητες.

empty alt

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολύς κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει να νηστεύει. Η νηστεία έχει μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τα μειονεκτήματα Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής...
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Τι να τρως για να έχεις άψογη όραση.

Ξέρεις ότι τώρα τελευταία δεν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Και δεν είναι μόνο ότι μπορεί να πάρεις κιλά.
empty alt

Kombucha: Πόσο καλό μας κάνει το νέο hot ρόφημα;

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.
empty alt

Όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

Πώς να εντάξετε τα σνακ στη διατροφή σας

Υπάρχουν κάποιες σοβαρές παρερμηνείες που σχετίζονται με τα σνακ. Παρά τους μύθους που επικρατούν γύρω από τα σνακ, το σνακ μπορεί να αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
Back To Top