Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε; Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε;

Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Άλλωστε δεν έχει γεύση, οπότε μπορεί να προστεθεί άνετα στα περισσότερα φαγητά.

Όντως η γύρη δίνει κάποιες βιταμίνες (π.χ. βιταμίνες Β και φυλλικό οξύ), καθώς και μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη και λιπαρά αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως υποστηρίζει η κλινική διατροφολόγος Mascha Davis, MPH, RDN. «Για να πάρουμε αυτά τα στοιχεία σε πραγματικά χρήσιμες ποσότητες πρέπει να καταναλώσουμε πολλή γύρη», σχολιάζει. Η ίδια προσθέτει ότι οι περισσότερες μελέτες πάνω στη γύρη είναι μικρές ή έχουν γίνει σε τρωκτικά, οπότε προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη δράση της στους ανθρώπους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η γύρη δεν έχει οφέλη, απλώς ότι δεν έχουμε προς το παρόν στη διάθεσή μας αρκετές αποδείξεις γι’ αυτά», συνοψίζει.

Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι το μέλι που περιέχει γύρη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο αλλεργιολόγος Miguel Wolbert, «προς το παρόν δεν έχουμε κλινικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι όντως ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας».

Τουλάχιστον η κατανάλωση γύρης δεν φαίνεται να συνοδεύεται από ιδιαίτερους κινδύνους, αν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων με ιστορικό αλλεργίας που έχουν παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις στο μέλι και τη γύρη. «Θα συνιστούσα όποιος έχει ευαισθησία στα τσιμπήματα μέλισσας να καταναλώνει με προσοχή το μέλι», υποστηρίζει ο Dr. Wolbert. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού προσθέσετε γύρη στη διατροφή σας.

Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να φάτε γύρη κάντε το, αλλά χωρίς να περιμένετε θαύματα. Για καλύτερα αποτελέσματα, επενδύστε σε τροφές με πολλάκις επιβεβαιωμένες αντιοξειδωτικές και άλλες θρεπτικές ιδιότητες.

empty alt

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Τα νέα μόλις μας έφτασαν από τα διατροφικά ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, γι’ αυτό κάνε λίγο χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας σου γρήγορα.
empty alt

Κολοκύθια με τη ρίγανη

Κάνεις δίαιτα, ή διατροφή. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να δεις τη ζυγαριά να πέφτει.
empty alt

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
empty alt

Πώς να καταλάβεις αν έχεις έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Το σώμα χρειάζεται επίσης να παράγει μόρια σηματοδότησης που ονομάζονται εικοσανοειδή, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό, πνευμονικό, καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.
empty alt

Τι οφέλη σου προσφέρει η ρίζα Maca και γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλής

Μια βαθιά κατάδυση στην αρχαία φυτική ιατρική και σε ένα superfood συστατικό
empty alt

Τι να φας πριν το βραδινό ύπνο για ποιοτική ξεκούραση χωρίς διακοπές

Οι κατάλληλες τροφές για ένα ελαφρύ βραδινό που δεν θα διαταράξει τον ύπνο σου
empty alt

Τι πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου
Back To Top