Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε; Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε;

Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Άλλωστε δεν έχει γεύση, οπότε μπορεί να προστεθεί άνετα στα περισσότερα φαγητά.

Όντως η γύρη δίνει κάποιες βιταμίνες (π.χ. βιταμίνες Β και φυλλικό οξύ), καθώς και μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη και λιπαρά αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως υποστηρίζει η κλινική διατροφολόγος Mascha Davis, MPH, RDN. «Για να πάρουμε αυτά τα στοιχεία σε πραγματικά χρήσιμες ποσότητες πρέπει να καταναλώσουμε πολλή γύρη», σχολιάζει. Η ίδια προσθέτει ότι οι περισσότερες μελέτες πάνω στη γύρη είναι μικρές ή έχουν γίνει σε τρωκτικά, οπότε προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη δράση της στους ανθρώπους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η γύρη δεν έχει οφέλη, απλώς ότι δεν έχουμε προς το παρόν στη διάθεσή μας αρκετές αποδείξεις γι’ αυτά», συνοψίζει.

Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι το μέλι που περιέχει γύρη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο αλλεργιολόγος Miguel Wolbert, «προς το παρόν δεν έχουμε κλινικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι όντως ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας».

Τουλάχιστον η κατανάλωση γύρης δεν φαίνεται να συνοδεύεται από ιδιαίτερους κινδύνους, αν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων με ιστορικό αλλεργίας που έχουν παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις στο μέλι και τη γύρη. «Θα συνιστούσα όποιος έχει ευαισθησία στα τσιμπήματα μέλισσας να καταναλώνει με προσοχή το μέλι», υποστηρίζει ο Dr. Wolbert. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού προσθέσετε γύρη στη διατροφή σας.

Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να φάτε γύρη κάντε το, αλλά χωρίς να περιμένετε θαύματα. Για καλύτερα αποτελέσματα, επενδύστε σε τροφές με πολλάκις επιβεβαιωμένες αντιοξειδωτικές και άλλες θρεπτικές ιδιότητες.

empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και σε τι διαφέρει από την κοινή ζάχαρη

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Γιατί να βάλετε το μηλόξιδο στη διατροφή σας

Εδώ θα βρείτε μερικούς καλούς λόγους!
empty alt

Οκτώ τροφές που θα φορτίσουν τις μπαταρίες ενέργειάς σου

Όταν το μεσημέρι νιώθεις να πέφτουν επικίνδυνα τα επίπεδα της ενέργειά σου αλλά οι δουλειές κι οι υποχρεώσεις κρατούν ακόμα καλά, συνήθως η πρώτη σου σκέψη είναι να βάλεις ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ – όμως η κατάχρηση της καφεΐνης μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο […]
empty alt

Υποδέξου την άνοιξη με ένα πράσινο Smoothie Detox

Αυτό το smoothie αποτοξίνωσης διαθέτει υγιεινά, φυσικά αποτοξινωτικά στοιχεία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε συστατικό. Το κόλιαντρο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, φλαβονοειδή και δραστικές φαινολικές ενώσεις.
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
empty alt

Τα 10 πιο ωφέλιμα κατεψυγμένα τρόφιμα για καλύτερο σάκχαρο στο αίμα

Αυτά τα τρόφιμα κατάψυξης είναι φιλικά προς το σάκχαρο του αίματος και είναι επίσης εύκολα στην ετοιμασία.
Back To Top