Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας! Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς […]

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας!

Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτή.

Βέβαια, όλο και περισσότεροι υγιείς ενήλικες στοχεύουν σε περιορισμό της κατανάλωσης γλουτένης, θεωρώντας πως αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της κατανάλωσης γλουτένης σε άτομα που δεν έχουν ιατρικούς λόγους για να την αποκλείσουν από τη διατροφή τους.
Ειδικότερα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 200.000 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα περίπου 30 ετών.

Συνολικά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι εθελοντές με την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη γλουτένης, η οποία έφτανε τα 12 γραμμάρια, είχαν 13% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη μέσα στο διάστημα των 30 ετών παρακολούθησης, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 4 γραμμάρια την ημέρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι εθελοντές με τη χαμηλότερη πρόσληψη γλουτένης, κατανάλωναν και λιγότερες φυτικές ίνες από προϊόντα δημητριακών, οι οποίες ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στην πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις ενδεχομένως οι υγιείς ενήλικες να πρέπει να αναθεωρήσουν αναφορικά με την προσπάθεια αποφυγής της γλουτένης.
Πηγή: www.iatrikanea.gr

empty alt

4 απλά μυστικά για υγιεινή πίτσα

Είναι αυτές οι βραδιές της μπάλας ή της Eurovision που η παρέα μαζεύεται και ζητάει πίτσα επειγόντως! Αλλά και άλλες, που δεν έχεις μαγειρέψει και θέλεις να φτιάξεις κάτι γρήγορο, νόστιμο αλλά και υγιεινό για τα παιδιά σου.
empty alt

Τι να τρως για να έχεις άψογη όραση.

Ξέρεις ότι τώρα τελευταία δεν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Και δεν είναι μόνο ότι μπορεί να πάρεις κιλά.
empty alt

«Γιατί αφήνω τα παιδιά μου να τρώνε γλυκά μόνο το Σαββατοκύριακο»

Δεν θυμάμαι αν ήταν η 3η, 4η η 50η φορά που σταματούσαμε στο φορτηγάκι με τα παγωτά μπροστά από το δημοτικό σχολείο των παιδιών μου, αλλά τελικά το συνειδητοποίησα: είχαμε πρόβλημα με τα γλυκά.
empty alt

Το άρωμα ενός άντρα κάνει τις γυναίκες να καταναλώσουν περισσότερα ποτά

Οι γυναίκες πίνουν περισσότερο υπό την επήρεια αντρικών αρωμάτων, όπως έδειξε μια νέα έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Σάουθ Φλόριντα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Open.
empty alt

Ποιες τροφές φορτίζουν τις μπαταρίες σας σε ενέργεια

  Μερικές φορές το σώμα σας χρειάζεται μια ώθηση από ενέργεια για να συνεχίσει να φέρνει σε πέρας όλες τις δραστηριότητες που έχετε στο πρόγραμμα όλη την ημέρα.
empty alt

Ποιες τροφές μπορείς να αντικαταστήσεις με άλλες για να αντιμετωπίσεις το επώδυνο φούσκωμα

Μετά από ένα γεύμα η κοιλιά σου είναι φουσκωμένη και πονάει; Οι παρακάτω τροφές είναι οι συνήθεις ύποπτοι.
empty alt

Happy Espresso Day – 23 Νοεμβρίου

Η 23η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του Εσπρέσο: Στο Τορίνο, το 1884 αναπτύχθηκε μια απίστευτη νέα καινοτομία που θα άλλαζε τον τρόπο εργασίας σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Κάστανα: ο πιο λαχταριστός χειμερινός καρπός είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος

Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό.
Back To Top