Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία προκαλούνται από τη δυσκολία απορρόφησης της λακτόζης.

Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία προκαλούνται από τη δυσκολία απορρόφησης της λακτόζης.

Στους ανθρώπους, ένα ένζυμο γνωστό ως λακτάση είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης στην πέψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα βρέφη που χρειάζονται λακτάση για να αφομοιώσουν το μητρικό γάλα.

Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, γενικά παράγουν όλο και λιγότερο λακτάση.

Κατά την ενηλικίωση, μέχρι το 70% των ανθρώπων δεν παράγουν πλέον αρκετή λακτάση για να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη στο γάλα, οδηγώντας σε συμπτώματα όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό για τους ανθρώπους που δεν προέρχονται από την Ευρώπη.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αναπτύξουν δυσανεξία στη λακτόζη μετά από χειρουργική επέμβαση ή λόγω γαστρεντερικών ασθενειών όπως ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων.

AdobeStock_185140987-750x500

Εδώ είναι τα 5 πιο κοινά σημεία και συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

 

Πόνος στο στομάχι και φούσκωμα

Ο πόνος στο στομάχι και το φούσκωμα είναι κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Ο πόνος συνήθως βρίσκεται γύρω από τον ομφαλό και στο κάτω μισό της κοιλιάς.

Το φούσκωμα και ο πόνος δεν σχετίζεται με την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνεται, αλλά με την ευαισθησία του ατόμου σε συναισθήματα διαταραχής. Ως εκ τούτου, η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων.

Διάρροια
Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί διάρροια αυξάνοντας τον όγκο του νερού στο έντερο. Είναι πιο συνηθισμένο στα μωρά και τα μικρά παιδιά από ό, τι στους ενήλικες.
Στο έντερο, η μικροχλωρίδα ζυμώνει τη λακτόζη σε λιπαρά οξέα και αέρια βραχείας αλυσίδας. Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, από αυτά τα οξέα απορροφώνται πίσω στο παχύ έντερο. Τα απομένοντα οξέα και η λακτόζη αυξάνουν την ποσότητα νερού που το σώμα απελευθερώνει στο παχύ έντερο.

Αυξημένα αέρια

Η ζύμωση της λακτόζης στο έντερο αυξάνει την παραγωγή αερίων υδρογόνου, μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αέρια που παράγονται από τη ζύμωση της λακτόζης δεν έχουν οσμή.

Δυσκοιλιότητα

Μπορεί να είναι μια άλλη ένδειξη της δυσανεξίας στη λακτόζη, αν και είναι πολύ πιο σπάνιο σύμπτωμα από τη διάρροια.

Άλλα συμπτώματα

πονοκέφαλοι

κούραση

Απώλεια συγκέντρωσης

Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις

Στοματικά έλκη

Προβλήματα ούρησης

έκζεμα

AdobeStock_106616288-1-750x500

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα

Επειδή τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι μάλλον γενικά, είναι σημαντικό να έχετε ακριβή διάγνωση πριν αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη επειδή έχουν βιώσει τα συμπτώματα έχουν δείξει ότι απορροφούν τη λακτόζη κανονικά.

Οι γιατροί συχνά διαγνώσουν δυσανεξία στη λακτόζη χρησιμοποιώντας: Τεστ δυσαπορρόφησης της λακτόζης μέσω παρακολούθησης της αύξησης της γλυκαιμίας. Τεστ αναπνοής με μέτρηση του εκπνεόμενου Η2 μετά από χορήγηση λακτόζης. Γενετικός έλεγχος για πρωτοπαθή δυσαπορρόφηση λακτόζης

Η θεραπεία της δυσανεξίας στη λακτόζη συνήθως συνεπάγεται περιορισμό ή αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως γάλα, τυρί, κρέμα και παγωτό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά ανέχονται καλύτερα τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, αυτά τα τρόφιμα να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα.

empty alt

Βάλε χρώμα στο φαγητό σου!

  Σε ένα ωραίο, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο είναι και το μάτι που πρέπει να χορτάσει. Και σε αυτό σίγουρα βοηθούν οι χρωματιστές τροφές.
empty alt

Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.
empty alt

Ποια είναι τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα σνακ για βραδινές λιγούρες

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους και τους ειδικούς διατροφής, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώσεις την όρεξη ή την επιθυμία να τσιμπήσεις κάτι μετά το δείπνο, είτε λόγω πλήξης, άγχους, ακόμα και πόθου ή σωματικής πείνας.
empty alt

5 εύκολα tips για να μειώσεις τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο

Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή. Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν με ασφάλεια τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
empty alt

Ποιες είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε ασβέστιο

Πιο γνωστό για τον ρόλο του στην υγεία των οστών, το ασβέστιο είναι στην πραγματικότητα το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σου και εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος.
empty alt

Μανταρίνι: το εκπληκτικό διατροφικό του προφίλ και τα σημαντικά του οφέλη

Το μανταρίνι είναι άλλο «θαυματουργό» φρούτο για να προσθέσεις στη διατροφή των παιδιών
empty alt

7 κορυφαία οφέλη που προσφέρει στην υγεία σου ο λωτός

Το πλούσιο διατροφικό προφίλ του λωτού τον καθιστά τέλεια επιλογή
empty alt

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε μαύρο πιπέρι κάθε μέρα

Ανακαλύψτε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία αυτού του δημοφιλούς μπαχαρικού και μάθετε πώς να το ενσωματώνετε στα καθημερινά σας γεύματα.

Back To Top