Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία προκαλούνται από τη δυσκολία απορρόφησης της λακτόζης.

Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία προκαλούνται από τη δυσκολία απορρόφησης της λακτόζης.

Στους ανθρώπους, ένα ένζυμο γνωστό ως λακτάση είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης στην πέψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα βρέφη που χρειάζονται λακτάση για να αφομοιώσουν το μητρικό γάλα.

Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, γενικά παράγουν όλο και λιγότερο λακτάση.

Κατά την ενηλικίωση, μέχρι το 70% των ανθρώπων δεν παράγουν πλέον αρκετή λακτάση για να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη στο γάλα, οδηγώντας σε συμπτώματα όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό για τους ανθρώπους που δεν προέρχονται από την Ευρώπη.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αναπτύξουν δυσανεξία στη λακτόζη μετά από χειρουργική επέμβαση ή λόγω γαστρεντερικών ασθενειών όπως ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων.

AdobeStock_185140987-750x500

Εδώ είναι τα 5 πιο κοινά σημεία και συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

 

Πόνος στο στομάχι και φούσκωμα

Ο πόνος στο στομάχι και το φούσκωμα είναι κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Ο πόνος συνήθως βρίσκεται γύρω από τον ομφαλό και στο κάτω μισό της κοιλιάς.

Το φούσκωμα και ο πόνος δεν σχετίζεται με την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνεται, αλλά με την ευαισθησία του ατόμου σε συναισθήματα διαταραχής. Ως εκ τούτου, η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων.

Διάρροια
Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί διάρροια αυξάνοντας τον όγκο του νερού στο έντερο. Είναι πιο συνηθισμένο στα μωρά και τα μικρά παιδιά από ό, τι στους ενήλικες.
Στο έντερο, η μικροχλωρίδα ζυμώνει τη λακτόζη σε λιπαρά οξέα και αέρια βραχείας αλυσίδας. Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, από αυτά τα οξέα απορροφώνται πίσω στο παχύ έντερο. Τα απομένοντα οξέα και η λακτόζη αυξάνουν την ποσότητα νερού που το σώμα απελευθερώνει στο παχύ έντερο.

Αυξημένα αέρια

Η ζύμωση της λακτόζης στο έντερο αυξάνει την παραγωγή αερίων υδρογόνου, μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αέρια που παράγονται από τη ζύμωση της λακτόζης δεν έχουν οσμή.

Δυσκοιλιότητα

Μπορεί να είναι μια άλλη ένδειξη της δυσανεξίας στη λακτόζη, αν και είναι πολύ πιο σπάνιο σύμπτωμα από τη διάρροια.

Άλλα συμπτώματα

πονοκέφαλοι

κούραση

Απώλεια συγκέντρωσης

Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις

Στοματικά έλκη

Προβλήματα ούρησης

έκζεμα

AdobeStock_106616288-1-750x500

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα

Επειδή τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι μάλλον γενικά, είναι σημαντικό να έχετε ακριβή διάγνωση πριν αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη επειδή έχουν βιώσει τα συμπτώματα έχουν δείξει ότι απορροφούν τη λακτόζη κανονικά.

Οι γιατροί συχνά διαγνώσουν δυσανεξία στη λακτόζη χρησιμοποιώντας: Τεστ δυσαπορρόφησης της λακτόζης μέσω παρακολούθησης της αύξησης της γλυκαιμίας. Τεστ αναπνοής με μέτρηση του εκπνεόμενου Η2 μετά από χορήγηση λακτόζης. Γενετικός έλεγχος για πρωτοπαθή δυσαπορρόφηση λακτόζης

Η θεραπεία της δυσανεξίας στη λακτόζη συνήθως συνεπάγεται περιορισμό ή αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως γάλα, τυρί, κρέμα και παγωτό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά ανέχονται καλύτερα τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, αυτά τα τρόφιμα να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα.

empty alt

Αυγό: να φάω μόνο το ασπράδι ή και τον κρόκο;

Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη.
empty alt

Πώς μπορεί ο καφές να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ, σου έχουμε καλά νέα: Το αγαπημένο σου ρόφημα όχι μόνο σού δίνει ενέργεια και ενισχύει την πνευματική συγκέντρωση, αλλά μπορεί επίσης να γίνει ο σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα.
empty alt

Με πόσες θερμίδες μας φορτώνουν οι λιγούρες που μας πιάνουν όταν πίνουμε πολύ;

Και ποιος από εμάς δεν θέλει να πέσει με τα μούτρα στο φαγητό μετά από ένα ξενύχτι με πολλά ποτά; Τα άσχημα νέα είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως δεν καταφεύγουμε στις πιο υγιεινές και μετρημένες επιλογές.
empty alt

Σκέφτεσαι να κόψεις τον καφέ;

Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.
empty alt

Οκτώ τροφές που θα φορτίσουν τις μπαταρίες ενέργειάς σου

Όταν το μεσημέρι νιώθεις να πέφτουν επικίνδυνα τα επίπεδα της ενέργειά σου αλλά οι δουλειές κι οι υποχρεώσεις κρατούν ακόμα καλά, συνήθως η πρώτη σου σκέψη είναι να βάλεις ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ – όμως η κατάχρηση της καφεΐνης μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο […]
empty alt

3 απλά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Δεν είναι, απαραίτητα, δύσκολο να χάσουμε κιλά. Ειδικά αν ο στόχος μας είναι μικρός –για παράδειγμα η απώλεια 2-3 κιλών– μπορεί να μη χρειάζεται καν να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής παρά μόνο να κάνουμε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
empty alt

Άσκηση και διατροφή – πριν και μετά τη γυμναστική

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και στη γυμναστική και την άσκηση. Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Ποιες είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε ασβέστιο

Πιο γνωστό για τον ρόλο του στην υγεία των οστών, το ασβέστιο είναι στην πραγματικότητα το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σου και εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος.
Back To Top