Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία προκαλούνται από τη δυσκολία απορρόφησης της λακτόζης.

Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία προκαλούνται από τη δυσκολία απορρόφησης της λακτόζης.

Στους ανθρώπους, ένα ένζυμο γνωστό ως λακτάση είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης στην πέψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα βρέφη που χρειάζονται λακτάση για να αφομοιώσουν το μητρικό γάλα.

Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, γενικά παράγουν όλο και λιγότερο λακτάση.

Κατά την ενηλικίωση, μέχρι το 70% των ανθρώπων δεν παράγουν πλέον αρκετή λακτάση για να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη στο γάλα, οδηγώντας σε συμπτώματα όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό για τους ανθρώπους που δεν προέρχονται από την Ευρώπη.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αναπτύξουν δυσανεξία στη λακτόζη μετά από χειρουργική επέμβαση ή λόγω γαστρεντερικών ασθενειών όπως ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων.

AdobeStock_185140987-750x500

Εδώ είναι τα 5 πιο κοινά σημεία και συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

 

Πόνος στο στομάχι και φούσκωμα

Ο πόνος στο στομάχι και το φούσκωμα είναι κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Ο πόνος συνήθως βρίσκεται γύρω από τον ομφαλό και στο κάτω μισό της κοιλιάς.

Το φούσκωμα και ο πόνος δεν σχετίζεται με την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνεται, αλλά με την ευαισθησία του ατόμου σε συναισθήματα διαταραχής. Ως εκ τούτου, η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων.

Διάρροια
Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί διάρροια αυξάνοντας τον όγκο του νερού στο έντερο. Είναι πιο συνηθισμένο στα μωρά και τα μικρά παιδιά από ό, τι στους ενήλικες.
Στο έντερο, η μικροχλωρίδα ζυμώνει τη λακτόζη σε λιπαρά οξέα και αέρια βραχείας αλυσίδας. Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, από αυτά τα οξέα απορροφώνται πίσω στο παχύ έντερο. Τα απομένοντα οξέα και η λακτόζη αυξάνουν την ποσότητα νερού που το σώμα απελευθερώνει στο παχύ έντερο.

Αυξημένα αέρια

Η ζύμωση της λακτόζης στο έντερο αυξάνει την παραγωγή αερίων υδρογόνου, μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αέρια που παράγονται από τη ζύμωση της λακτόζης δεν έχουν οσμή.

Δυσκοιλιότητα

Μπορεί να είναι μια άλλη ένδειξη της δυσανεξίας στη λακτόζη, αν και είναι πολύ πιο σπάνιο σύμπτωμα από τη διάρροια.

Άλλα συμπτώματα

πονοκέφαλοι

κούραση

Απώλεια συγκέντρωσης

Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις

Στοματικά έλκη

Προβλήματα ούρησης

έκζεμα

AdobeStock_106616288-1-750x500

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα

Επειδή τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι μάλλον γενικά, είναι σημαντικό να έχετε ακριβή διάγνωση πριν αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη επειδή έχουν βιώσει τα συμπτώματα έχουν δείξει ότι απορροφούν τη λακτόζη κανονικά.

Οι γιατροί συχνά διαγνώσουν δυσανεξία στη λακτόζη χρησιμοποιώντας: Τεστ δυσαπορρόφησης της λακτόζης μέσω παρακολούθησης της αύξησης της γλυκαιμίας. Τεστ αναπνοής με μέτρηση του εκπνεόμενου Η2 μετά από χορήγηση λακτόζης. Γενετικός έλεγχος για πρωτοπαθή δυσαπορρόφηση λακτόζης

Η θεραπεία της δυσανεξίας στη λακτόζη συνήθως συνεπάγεται περιορισμό ή αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως γάλα, τυρί, κρέμα και παγωτό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά ανέχονται καλύτερα τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, αυτά τα τρόφιμα να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα.

empty alt

Οι 5 τροφές που μειώνουν την πείνα σου

Έχεις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής για να χάσεις αυτά τα περιττά κιλάκια που κουβαλάς από το χειμώνα.
empty alt

Υγιεινή διατροφή με σοκολάτα, καφέ και κόκκινο κρασί

Η αλήθεια είναι ότι διαρκώς βγαίνουν νέες έρευνες που ποντάρουν σε διαφορετικές τροφές. Και ενώ ήδη γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, ότι μια διατροφή που στηρίζεται στις φυσικές τροφές κάνει καλό στην υγεία μας, από εκεί και πέρα επικρατεί ένα χάος από άπειρες, συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.
empty alt

Το ψωμί που ωφελεί την υγεία σου

Προσπαθείς να αλλάξεις διατροφή, είτε για να χάσεις κιλά είτε για να βελτιώσεις την υγεία σου ή και για τους δύο αυτούς λόγους; Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς το ψωμί.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Έχεις πολλούς καλούς λόγους να προσθέσεις το τζίντζερ στη διατροφή σου

Πολλά λέγονται και γράφονται για τα οφέλη της πιπερόριζας (τζίντζερ), πού τελειώνει όμως η επιστήμη και αρχίζει η παραφιλολογία; Σύμφωνα με την Αμερικανίδα διατροφολόγο Cynthia Sass, με αυτούς τους τρόπους ευεργετεί την υγεία μας: -Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ναυτίας, τόσο στη διάρκεια της...
empty alt

Happy Espresso Day – 23 Νοεμβρίου

Η 23η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του Εσπρέσο: Στο Τορίνο, το 1884 αναπτύχθηκε μια απίστευτη νέα καινοτομία που θα άλλαζε τον τρόπο εργασίας σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Άσκηση και διατροφή – πριν και μετά τη γυμναστική

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και στη γυμναστική και την άσκηση. Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Ποιες είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε ασβέστιο

Πιο γνωστό για τον ρόλο του στην υγεία των οστών, το ασβέστιο είναι στην πραγματικότητα το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σου και εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος.
Back To Top