Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Kombucha: Πόσο καλό μας κάνει το νέο hot ρόφημα;

0     

Kombucha: Πόσο καλό μας κάνει το νέο hot ρόφημα;

kombucha

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Όπως γράφει η Guardian σε νέο άρθρο της με τίτλο «Kombucha: can the fermented drink compete with beer at the bar?» («Kombucha: μπορεί το ζυμωμένο ποτό να συναγωνιστεί την μπίρα στο μπαρ;») ενώ ξεκίνησε την εμπορική πορεία του σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, πλέον έχει αρχίσει να σερβίρεται σε όλο και περισσότερα καφέ της Δύσης.

Μια λέξη κλειδί για την επιτυχία του είναι, αναμφίβολα, τα «προβιοτικά»: τα ωφέλιμα βακτήρια που όπως δείχνουν όλο και περισσότερες έρευνες, επηρεάζουν όχι μόνο τη λειτουργία του εντέρου αλλά συνολικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Μάλιστα μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου kombucha στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μια καλλιέργεια βακτηρίων με την ονομασία Scoby, που θα βρεις στο Amazon ή στο eBay. Σε αυτό το ζυμωμένο τσάι συχνά προστίθενται φρούτα και μπαχαρικά, για να ενισχύσουν τη γεύση του.

Οι εταιρείες που παρασκευάζουν kombucha, ωστόσο, είναι συγκρατημένες στους ισχυρισμούς που κάνουν σχετικά με τα υγιεινά οφέλη του. Ο λόγος; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Paul Humphreys, καθηγητή Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, «όλα τα σχετικά δεδομένα είτε είναι ανεκδοτολογικές αναφορές είτε προέρχονται από πειράματα σε ζώα [και όχι σε ανθρώπους]».

Άλλωστε, τα προβιοτικά που περιέχει το kombucha δεν είναι αυτά για τα οποία έχουν γίνει οι περισσότερες μελέτες. Δεν έχει π.χ. λακτοβάκιλλο ή μπιφιδοβακτήρια. Προς το παρόν λοιπόν δεν μπορούμε να πούμε ότι οι μικροοργανισμοί του μας κάνουν κακό αλλά ούτε να αποφανθούμε ότι ωφελούν την υγεία μας.

Ωστόσο, άλλα συστατικά του συγκεκριμένου ροφήματος, όπως οι βιταμίνες Β ή βιταμίνη C, έχουν επιβεβαιωμένη ευεργετική δράση. Γι’ αυτό, απόλαυσέ το αν σου αρέσει, αλλά με μέτρο και χωρίς να περιμένεις να δεις θαύματα.