Τα νέα δεδομένα ίσως να βάζουν τα 8 ποτήρια στην άκρη

Με τις επώνυμες μανίες για μπουκάλια και τις προκλήσεις για γαλόνια νερό την ημέρα να είναι επίκαιρες στο TikTok, η ενυδάτωση έχει μπει στο μικροσκόπιο και αυτό είναι καλά νέα για την υγεία. Το μέσο ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περισσότερο από 60% νερό. Το νερό αποτελεί σχεδόν τα δύο τρίτα του εγκεφάλου και της καρδιάς σας, το 83% των πνευμόνων σας, το 64% του δέρματός σας και ακόμη και το 31% των οστών σας. Συμμετέχει σχεδόν σε κάθε διαδικασία που σε κρατά ζωντανό.

Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση του σώματός σας. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σας, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, απομακρύνει τα απόβλητα, λιπαίνει τις αρθρώσεις και τους ιστούς σας και επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας ηλεκτρολυτών και υγρών στο σώμα σας.

Χάνετε νερό όταν αναπνέετε, ιδρώνετε, ουρείτε και μεταβολίζετε τα τρόφιμα και τα ποτά σε ενέργεια. Εάν δεν αντικαταστήσετε αυτό το υγρό, η υγεία σας μπορεί να κατέβει και γρήγορα. Χωρίς φαγητό, το σώμα σας μπορεί να συνεχίσει να χτυπά για τρεις εβδομάδες ή περισσότερο. Αλλά χωρίς νερό, θα πεθάνεις σε λίγες μόνο μέρες. Υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα που εξαρτώνται από αυτό.

https://www.instagram.com/p/CrgNTsFtC-K/

Είναι η αρχή όταν εξετάζετε οποιαδήποτε μορφή αλλαγής ή ζητήματα με τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας - αξιολογήστε την πρόσληψη νερού πρώτα και κύρια. Βοηθά με τα σημάδια πληρότητας, μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση, τη σωματική απόδοση και μπορεί να αποτρέψει προβλήματα υγείας όπως η δυσκοιλιότητα, οι πέτρες στα νεφρά και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Είναι ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία.

Συμπέρασμα: Το νερό είναι ζωή. Αλλά πόσα ποτήρια πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά, όχι απλώς για να επιβιώσετε, αλλά και να ευδοκιμήσετε;

https://www.instagram.com/p/CsBrERgI2qE/

Ποιο είναι το σωστό ποσό;

Ο κοινός εμπειρικός κανόνας που πιθανότατα έχετε ακούσει είναι ο κανόνας 8×8: Πιείτε οκτώ 8 ποτήρια των 250 ml. νερό την ημέρα. Αν το πετυχαίνεις αυτό, κάνεις καλά. Αλλά είναι πιθανό να επωφεληθείτε από κάποιες προσαρμογές.

Δεν νομίζω ότι αυτό το ποσό είναι απαραίτητα λάθος, αλλά νομίζω ότι η έρευνα με την πάροδο του χρόνου έχει σίγουρα εξελιχθεί λένε σήμερα οι διατροφολόγοι. Οι συστάσεις για το νερό θα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας.

Η σύστασή σας για πρόσληψη μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες ζωής. Για παράδειγμα, εάν ζείτε σε ζεστό και υγρό κλίμα, έχετε πολλή σωματική δραστηριότητα, είστε έγκυος ή θηλάζετε, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο νερό καθημερινά από τον μέσο ενήλικα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

https://www.instagram.com/p/CqrAO9_Js1P/

Οι γιατροί συνιστούν μέση ημερήσια πρόσληψη νερού περίπου  3696,69 ml για τους άνδρες και περίπου 2691.19 ml για τις γυναίκες. Εάν δεν γεμίζετε ένα μπουκάλι ακριβώς σε αυτή την ποσότητα κάθε μέρα, πιθανότατα είστε ακόμα κοντά ή ακόμα και πάνω, επειδή παίρνετε νερό και από το φαγητό.

Μπορείτε να πάρετε πολλή ενυδάτωση από τροφές όπως το σέλινο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το καρπούζι και τα αγγούρια. Όλα αυτά είναι ενυδατικές τροφές που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη συμπλήρωση της πρόσληψης νερού.

 https://www.instagram.com/p/CsFsczxheqx/

Πώς να μάθετε αν παίρνετε αρκετά (ή πάρα πολύ)

Αν και είναι σπάνιο, είναι πιθανό να πίνετε πολύ νερό. Είναι μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία και συμβαίνει όταν η ποσότητα του νερού στο σύστημά σας κατακλύζει τα νεφρά σας και δεν μπορούν να συμβαδίσουν με έναν κανονικό ρυθμό διήθησης. Η περιεκτικότητα σε νάτριο του αίματός σας αραιώνεται επικίνδυνα και προκαλεί πρήξιμο των κυττάρων σας. Ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως η νεφρική ανεπάρκεια και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο και ορισμένοι αθλητές υψηλού επιπέδου μπορεί να το αντιμετωπίσουν εάν δεν αντικαταστήσουν τους ηλεκτρολύτες τους μετά την άσκηση.

Αλλά για την πλειονότητα του πληθυσμού, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι να υπάρχει αρκετό νερό. Ο καλύτερος δείκτης για το εάν είστε καλά ενυδατωμένοι είναι το σώμα σας. Όταν δεν παίρνετε αρκετό νερό, το σώμα σας θα εμφανίσει ορισμένα σημάδια.

Το χρώμα των ούρων είναι ένας πολύ καλός δείκτης της κατάστασης ενυδάτωσης. Εάν το νερό της τουαλέτας σας είναι ανοιχτό κίτρινο ή διαυγές μετά την ούρηση, είστε εντάξει. Τα σκούρα κίτρινα ή πορτοκαλί ούρα είναι σημάδια που το σώμα σας χρειάζεται υγρά.

Οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, ο κακός ύπνος, η δυσκοιλιότητα, η ζάλη και το αίσθημα ζάλης ή σύγχυσης μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα αφυδάτωσης. Σε περίπτωση αμφιβολίας, κατευθυνθείτε προς τη βρύση...

 https://www.instagram.com/p/CsFtI6JMUhc/

Συμβουλές για να χορτάσετε καθημερινά

Εάν δεσμεύεστε στη βελτιστοποίηση της ενυδάτωσης, ο Scott συνιστά να ξεκινάτε αργά. Πρώτα, κάντε έναν απολογισμό για το πού βρίσκεστε και, στη συνέχεια, βάλτε έναν στόχο για το πού θέλετε να είστε.

Πειραματιστείτε με το να το πιείτε παγωμένο ή να προσθέσετε κομμένα φρούτα για να του δώσετε γεύση. Χρησιμοποιήστε μικρότερα μπουκάλια νερού και ξαναγεμίστε τα αντί να γεμίζετε μια τεράστια κανάτα για όλη την ημέρα, την οποία μπορεί να είναι τρομακτικό να κατακτήσετε. Χωρίστε την ημέρα σας σε βήματα και δώστε στον εαυτό σας έναν μίνι στόχο σε κάθε ενότητα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε μια σταθερή ροή ενυδάτωσης αντί να προσπαθείτε να τα καταπιείτε όλα με μια κίνηση.

empty alt

Το πράσινο superfood που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου.

Δεν πρόκειται για κάποιο τελευταίο trend ή ουσία που προέρχεται από τα Ιμαλάια. Ο λόγος γίνεται για ένα λαχανικό που βρίσκεις πανεύκολα παντού, σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, και είναι πολύ φτηνό.
empty alt

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη εγκυμονεί κινδύνους

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας! Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη...
empty alt

Μπορεί μια τροφή να επιταχύνει το μεταβολισμό;

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ.
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο φρούτων

Αν ψάχνεις για μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή για τις γεμάτες πιατέλες με τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά όπως τα μελομακάρονα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες ή απλώς θέλεις να φτιάξεις κάτι διασκεδαστικό με τα παιδιά σου ή τα ανίψια σου ένα κρύο απόγευμα, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις […]
empty alt

Πώς η διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας

Οι ίνες στην καθημερινή μας διατροφή έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ήταν μόνο ένα εργαλείο για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας (με τη βοήθεια των δαμάσκηνων), είναι τώρα ο πυρήνας πολλών σχεδίων διατροφής για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, να...
empty alt

5 δημιουργικοί τρόποι να βάλεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Ακόμα και αν το μπρόκολο ή το καρότο δεν ανήκουν στις αγαπημένες σου τροφές, οι παρακάτω ιδέες θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και να τα απολαμβάνεις πραγματικά.
empty alt

Γιατί να βάλετε τα κάσιους στη διατροφή σας

Τα απολαμβάνουμε στο πρωινό μας μαζί με δημητριακά, σαν απογευματινό σνακ, αλλά και σε πολλά vegan τυριά.
empty alt

Οι κορυφαίες τροφές για γρηγορότερο αίσθημα κορεσμού

Όταν πεινάμε, πρέπει να τρώμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όταν όμως θέλουμε να περιορίσουμε λίγο την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, υπάρχει το έξυπνο τρικ του να καταναλώνουμε τροφές που στέλνουν γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού στον εγκέφαλό μας.
Back To Top