Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες.

Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες. Κι αυτό γιατί οι κόκκοι κακάο περιέχουν φλαβονοειδή, μια κατηγορία ουσιών που θεωρείται ότι έχει καρδιοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις και ωφέλιμες για τη νοητική και ψυχική υγεία ιδιότητες.

Επομένως πράγματι, σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας μαύρης σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο ωφέλιμη θεωρείται. Όμως σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα: Δηλαδή, κάθε στάδιο παρασκευής μιας σοκολάτας, από την καλλιέργεια του κακάο μέχρι την τελική επεξεργασία κάθε μπάρας, καθορίζει το πόσο υγιεινό θα βγει το τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις μια σοκολάτα με 65% κακάο να περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή από μια άλλη με 80% κακάο.

Και τι γίνεται με τη σοκολάτα γάλακτος; Σε αυτή την περίπτωση, τα πρόσθετα υλικά είναι τόσο πολλά (π.χ. ζάχαρη, γάλα, λεκιθίνη) που η τελική περιεκτικότητά της σε κακάο ενδέχεται να μην ξεπερνάει το 10%. Ενδεικτικά, αν 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν 175 mg φλαβονοειδών, η ίδια ποσότητα σοκολάτας γάλακτος μπορεί να δίνει μόλις 75 mg. Όσο για τη λευκή σοκολάτα, συνήθως δεν περιέχει καθόλου σκόνη κακάο γι’ αυτό και κάποιοι δεν τη θεωρούν καν σοκολάτα.

empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

Το πράσινο superfood που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου.

Δεν πρόκειται για κάποιο τελευταίο trend ή ουσία που προέρχεται από τα Ιμαλάια. Ο λόγος γίνεται για ένα λαχανικό που βρίσκεις πανεύκολα παντού, σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, και είναι πολύ φτηνό.
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Η πιο απολαυστική θεραπεία για τις καούρες

Πολλά έχουν γραφτεί για φυσικές θεραπείες από τις καούρες, ωστόσο ο πιο σίγουρος τρόπος για να προστατευτείς είναι να καταναλώνεις λιγότερες «ένοχες» τροφές (π.
empty alt

7 διατροφικές επιλογές για το πιο δυνατό ανοσοποιητικό αυτόν τον χειμώνα

Αναζητείτε κι εσείς τρόπους να ενισχύσετε τον φετινό, δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Τότε διαβάστε ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας ώστε να ενδυναμώσετε τις αντιστάσεις σας απέναντι σε ιούς και κρυώματα.
empty alt

Δείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα

Τα spices κάνουν πολλά περισσότερα από το να σε κάνουν να ιδρώνεις.
empty alt

Με ποιες τροφές θα αποφύγεις το φούσκωμα

Διατροφικές επιλογές για να μην έχεις ενοχλητικά συμπτώματα φουσκώματος
Back To Top