Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο πιο υγιεινή είναι;

0     

Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο πιο υγιεινή είναι;

chocolate

Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες. Κι αυτό γιατί οι κόκκοι κακάο περιέχουν φλαβονοειδή, μια κατηγορία ουσιών που θεωρείται ότι έχει καρδιοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις και ωφέλιμες για τη νοητική και ψυχική υγεία ιδιότητες.

Επομένως πράγματι, σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας μαύρης σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο ωφέλιμη θεωρείται. Όμως σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα: Δηλαδή, κάθε στάδιο παρασκευής μιας σοκολάτας, από την καλλιέργεια του κακάο μέχρι την τελική επεξεργασία κάθε μπάρας, καθορίζει το πόσο υγιεινό θα βγει το τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις μια σοκολάτα με 65% κακάο να περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή από μια άλλη με 80% κακάο.

Και τι γίνεται με τη σοκολάτα γάλακτος; Σε αυτή την περίπτωση, τα πρόσθετα υλικά είναι τόσο πολλά (π.χ. ζάχαρη, γάλα, λεκιθίνη) που η τελική περιεκτικότητά της σε κακάο ενδέχεται να μην ξεπερνάει το 10%. Ενδεικτικά, αν 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν 175 mg φλαβονοειδών, η ίδια ποσότητα σοκολάτας γάλακτος μπορεί να δίνει μόλις 75 mg. Όσο για τη λευκή σοκολάτα, συνήθως δεν περιέχει καθόλου σκόνη κακάο γι’ αυτό και κάποιοι δεν τη θεωρούν καν σοκολάτα.