Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες.

Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες. Κι αυτό γιατί οι κόκκοι κακάο περιέχουν φλαβονοειδή, μια κατηγορία ουσιών που θεωρείται ότι έχει καρδιοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις και ωφέλιμες για τη νοητική και ψυχική υγεία ιδιότητες.

Επομένως πράγματι, σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας μαύρης σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο ωφέλιμη θεωρείται. Όμως σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα: Δηλαδή, κάθε στάδιο παρασκευής μιας σοκολάτας, από την καλλιέργεια του κακάο μέχρι την τελική επεξεργασία κάθε μπάρας, καθορίζει το πόσο υγιεινό θα βγει το τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις μια σοκολάτα με 65% κακάο να περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή από μια άλλη με 80% κακάο.

Και τι γίνεται με τη σοκολάτα γάλακτος; Σε αυτή την περίπτωση, τα πρόσθετα υλικά είναι τόσο πολλά (π.χ. ζάχαρη, γάλα, λεκιθίνη) που η τελική περιεκτικότητά της σε κακάο ενδέχεται να μην ξεπερνάει το 10%. Ενδεικτικά, αν 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν 175 mg φλαβονοειδών, η ίδια ποσότητα σοκολάτας γάλακτος μπορεί να δίνει μόλις 75 mg. Όσο για τη λευκή σοκολάτα, συνήθως δεν περιέχει καθόλου σκόνη κακάο γι’ αυτό και κάποιοι δεν τη θεωρούν καν σοκολάτα.

empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Το ψωμί δεν εμποδίζει το αδυνάτισμα

Ενας μύθος ακόμη καταρρίπτεται. Μια νέα μελέτη αμερικάνων επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων.
empty alt

Βραδινό φαγητό: Μύθοι και αλήθειες

Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
empty alt

Οι 5 τροφές που μειώνουν την πείνα σου

Έχεις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής για να χάσεις αυτά τα περιττά κιλάκια που κουβαλάς από το χειμώνα.
empty alt

Η βιταμίνη C μας προστατεύει από κρυολογήματα;

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.
empty alt

Power ενυδάτωση, ευεξία και αδυνάτισμα

  Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες […]
empty alt

Very βερίκοκο…ρικοκο ρίκοκο

Στρογγυλό και πορτοκαλοκίτρινο, μοιάζει με μια μικρότερη εκδοχή ενός ροδάκινου, αλλά μοιράζονται την τρυφερότητα των μοβ δαμάσκηνων.
empty alt

Διατροφή για την ψυχή: οι 10 πιο «αντικαταθλιπτικές» τροφές

Μεταξύ όλων των στρατηγικών για τη διασφάλιση της ψυχικής μου υγείας, η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι η πιο σημαντική (σε συνδυασμό με επαρκή ύπνο).
Back To Top