Όλα συντείνουν στο εξής: το να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την άσκηση ή τη διαχείριση του άγχους μας δεν είναι απλή υπόθεση.

Όλα συντείνουν στο εξής: το να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την άσκηση ή τη διαχείριση του άγχους μας δεν είναι απλή υπόθεση. Στο κείμενο που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε 8 συνήθειες που φαίνεται να αποτελούν τις κυρίαρχες τάσεις της χρονιάς που διανύουμε.

1.  «Ηθική» διατροφή

Η βιομηχανία τροφίμων, σε όλα τα στάδιά της, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της κλιματικής αλλαγής. Το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, καθώς η εντατική καλλιέργεια των σιτηρών έχουν αναλάβει εδώ και καιρό τον ρόλο του «κακού» στην υπόθεση.

Παράλληλα η σπατάλη τροφίμων στον ανεπτυγμένο κόσμο την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη λιμοκτονούν φέρνει στο προσκήνιο το αίτημα για «ηθικά» τρόφιμα, δηλαδή προϊόντα διατροφής που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη. Ήδη πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα και επενδύουν τεράστια ποσά στην τεχνολογία τροφίμων με απώτερο στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων και τη σωτηρία του πλανήτη.

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται χορτοφάγοι ή vegan και να απαρνηθείτε για πάντα το κρέας και τα ζωικά παράγωγα. Μπορείτε να βάλετε το δικό σας λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται χωρίς να απαρνηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά, αυξάνοντας απλά τις τροφές φυτικές προέλευσης που καταναλώνετε και περιορίζοντας λίγο την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και σιτηρών με πιο ηθικά υποκατάστατα.

2.  Απενοχοποίηση των υδατανθράκων

Τα 90s έχουν πλέον γίνει διαβόητα για τις τρομερά περιοριστικές δίαιτες και τα αρνητικά διατροφικά μοντέλα που προέβαλαν. Ένα από αυτά ήταν και η – στα όρια της υστερίας – αποχή από τους υδατάνθρακες. Ευτυχώς οι σύγχρονες διατροφικές τάσεις καταδικάζουν τον συλλήβδην αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφών, υπερθεματίζοντας τις βλαβερές συνέπειες που έχουν οι δίαιτες με μακροχρόνια αποχή από τους υδατάνθρακες, όπως η Keto.

Το παν μέτρον άριστον ισχύει και στην περίπτωση των υδατανθράκων. Αντί να αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα μακαρόνια, το ψωμί και το ρύζι, προτιμήστε τις ολικής άλεσης παραλλαγές τους οι οποίες έχουν υποστεί πολύ λιγότερη επεξεργασία και διατηρούν μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

3.  Mocktails

Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου διαλόγου περιστρέφεται γύρω από τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τα ποσοστά αλκοολισμού των πολιτών τους. Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας με τα οποία συνδέεται, η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας – τις φιλικές σχέσεις, την οικογένεια, την εργασία.

Αν όμως αφαιρέσετε τα «σκληρά» ποτά (ρούμι, βότκα, τεκίλα κ.ά.) από τα αγαπημένα σας κοκτέιλ και τα αντικαταστήσετε με κάποια μη αλκοολούχα επιλογή τότε έχετε δημιουργήσει μια απομίμηση κοκτέιλ – ένα mocktail.

Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα των mocktails ήδη χτυπάει κόκκινο και αναμένεται ότι το 2022 θα είναι η χρονιά τους. Όχι άδικα! Οι αμέτρητες συνταγές για mocktails υπόσχονται όλη τη γεύση που έχουν τα αλκοολούχα «αδέρφια» τους χωρίς καμία από τις βλαβερές τους συνέπειες.

4.  Κουρκουμάς… η υπερτροφή του μέλλοντος

Από τους σπόρους τσία και το κέιλ μέχρι τη σπιρουλίνα και το yuzu, κάθε χρόνο όλο και κάποιο νέο superfood βγαίνει στο προσκήνιο με εξαιρετικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Το 2022 λοιπόν θα ανήκει στον κουρκουμά, ένα μπαχαρικό τόσο μαγικό όσο και οι εξωτικές ανατολίτικες κουζίνες ή οι εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι με τις οποίες έχει συνδεθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με προσοχή (γι’ αυτό ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές των ειδικών), αλλά τα οφέλη του κυμαίνονται από την αντιφλεγμονώδη δράση μέχρι τον προληπτικό ρόλο που παίζει σχεδόν σε κάθε διαδεδομένη ασθένεια του δυτικού κόσμου.

5.  Γυμναστική από το… σπίτι

Τέλος στην εποχή που όλοι τρέχαμε στα γυμναστήρια και περιμέναμε τη σειρά μας για να κάνουμε διάδρομο. Λίγο η κλεισούρα που έγινε συνήθεια, λίγο που με την ευκολία του internet μπορούμε να κάνουμε τα πάντα από το σπίτι – από το να παίζουμε παιχνίδια καζίνο μέχρι και να αντικαθιστούμε τη γραφειοκρατία με ένα απλό κλικ – πολλοί είναι εκείνοι που στράφηκαν στη γυμναστική κατ’ οίκον με την τάση να επιμένει και μετά το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο, δωρεάν ή επί πληρωμή, είναι αμέτρητες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε, βέβαια, όταν γυμνάζεστε μόνοι σας είναι να ακολουθείτε κάποιες απλές συμβουλές για να παραμείνετε τόσο ασφαλείς όσο και αποτελεσματικοί, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να το παρακάνετε από υπερβάλλοντα ζήλο και να οδηγηθείτε σε ανεπιθύμητους τραυματισμούς.

Πάντως, είτε προτιμάτε προγράμματα αεροβικής είτε pilates και yoga είτε κυριολεκτικά ό,τι άλλο περνάει από το μυαλό σας, τόσο το YouTube όσο και άλλες εφαρμογές είναι γεμάτα ειδικούς έτοιμους να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας. Θέλετε να ξεφορτωθείτε από πάνω σας τα κιλά της πανδημίας; Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση; Θέλετε να σμιλεύσετε συγκεκριμένα σημεία του σώματος; Θέλετε να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας για μια ζωή γεμάτη ευεξία; Ναι, μπορείτε να τα καταφέρετε από την άνεση του σπιτιού σας.

6.  Τεχνολογία που φοριέται!

Θυμάστε που πριν χρόνια κυκλοφορούσαν κάτι βραχιολάκια που βελτίωναν την ισορροπία μας; Πόσο έχουμε προχωρήσει από τότε! Τώρα η τεχνολογία παίρνει τη μορφή των wearables ή φορτώνει τα δεδομένα της υγείας μας σε εφαρμογές που παρακολουθούμε από το κινητό μας.

Τα γνωστά wearables και ειδικά τα smartwatches κάνουν πράγματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα θύμιζαν επιστημονική φαντασία. Πέρα από τα γενικότερα στατιστικά, τα τελευταία μοντέλα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος, την πίεση και το οξυγόνο στο αίμα, ενώ παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους μέσω της μέτρησης των καρδιακών παλμών. Σας βοηθούν έτσι να περιορίσετε τις βλαβερές συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας υγεία.

Παράλληλα, μετρούν τα βήματά σας, τις θερμίδες που καταναλώσατε και καταγράφουν το κατά πόσο πετυχαίνετε τους στόχους σας. Αποδεικνύονται, έτσι, πολύτιμοι σύμμαχοι που σας προσφέρουν κίνητρο για να κινήστε περισσότερο, να προσθέτετε δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, ενώ βελτιώνουν ακόμα και την κοινωνικοποίησή σας αφού σας ενθαρρύνουν να σηκωθείτε από τον καναπέ και να βγείτε έξω.

Η λίστα των gadget από την οποία μπορείτε να διαλέξετε το κατάλληλο για σας είναι τεράστια και τα οφέλη θα σας αποζημιώσουν.

7.  Μια ζωή με ενσυνειδητότητα

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μας κάνουν να ζούμε σαν να βρισκόμαστε σε αυτόματο πιλότο, πηγαίνοντας από το ένα πράγμα στο άλλο χωρίς να δίνουμε σημασία στην κάθε στιγμή. Ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η ικανότητα να επικεντρώνεστε στην παρούσα στιγμή χωρίς κριτική και αρνητικά συναισθήματα.

Η ενσυνειδητότητα, σε συνδυασμό ή όχι με τον διαλογισμό, είναι μια πρακτική που μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολη. Βελτιώνεται, όμως, με εξάσκηση και προσφέρει θεαματικά οφέλη στην ποιότητα της ζωή μας: μειώνει τα επίπεδα του στρες, βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, αυξάνει την αποδοτικότητά μας και θέτει τις βάσεις για πιο ουσιαστική επικοινωνία και καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας.

8.  Βελτιώστε τον ύπνο σας

Είναι πια πασίγνωστο και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με το να δίνετε έμφαση στη βελτίωση του ύπνου σας επενδύετε στην υγεία σας. Πολύτιμος σύμμαχος για πιο εύκολο και ποιοτικό ύπνο μπορεί να αποδειχτεί η μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου. Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή της με φυσικό τρόπο, μέσω τροφών που είναι πλούσιες σε μελατονίνη όπως οι μπανάνες, ο ανανάς και τα πορτοκάλια, αλλά και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Άλλες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν είναι να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να αποφεύγετε το μπλε φως ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά και τα τάμπλετ που διεγείρουν τον εγκέφαλο και αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό πριν τον ύπνο, να ελέγχετε τα επίπεδα άγχους με mindfulness και διαλογισμό ή να απολαμβάνετε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο πριν κατευθυνθείτε στο κρεβάτι σας.

Photo by Ella Olsson on Unsplash

empty alt

Μια νέα έρευνα σε ενθαρρύνει να πίνεις καφέ με τους κουβάδες

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (PLOS Biology), ακόμα και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα παρουσιάζουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο.
empty alt

Τέσσερις τροφές που θα σε βοηθήσουν… αν έφαγες υπερβολικά

Μερικές φορές το παρακάνουμε όλοι. Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν το σώμα σου να ανακάμψει και να χωνέψει με ευκολία.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη που σου προσφέρει ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί μια υγιεινή αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο. Για να τον φτιάξεις δεν θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω από έναν απλό στίφτη.
empty alt

Power ενυδάτωση, ευεξία και αδυνάτισμα

  Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες […]
empty alt

Παγκόσμια Μέρα Μπίρας και σου έχουμε 7 λόγους για να πιείς μια «στην υγειά» σου

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
empty alt

Ποιες τροφές χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα σου

Μερικά φυσικά καλλυντικά βρίσκονται στην κουζίνα και το ψυγείο σου
empty alt

Το #1 ρόφημα που βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν Dark Tea καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.
Back To Top