Όλα συντείνουν στο εξής: το να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την άσκηση ή τη διαχείριση του άγχους μας δεν είναι απλή υπόθεση.

Όλα συντείνουν στο εξής: το να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την άσκηση ή τη διαχείριση του άγχους μας δεν είναι απλή υπόθεση. Στο κείμενο που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε 8 συνήθειες που φαίνεται να αποτελούν τις κυρίαρχες τάσεις της χρονιάς που διανύουμε.

1.  «Ηθική» διατροφή

Η βιομηχανία τροφίμων, σε όλα τα στάδιά της, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της κλιματικής αλλαγής. Το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, καθώς η εντατική καλλιέργεια των σιτηρών έχουν αναλάβει εδώ και καιρό τον ρόλο του «κακού» στην υπόθεση.

Παράλληλα η σπατάλη τροφίμων στον ανεπτυγμένο κόσμο την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη λιμοκτονούν φέρνει στο προσκήνιο το αίτημα για «ηθικά» τρόφιμα, δηλαδή προϊόντα διατροφής που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη. Ήδη πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα και επενδύουν τεράστια ποσά στην τεχνολογία τροφίμων με απώτερο στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων και τη σωτηρία του πλανήτη.

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται χορτοφάγοι ή vegan και να απαρνηθείτε για πάντα το κρέας και τα ζωικά παράγωγα. Μπορείτε να βάλετε το δικό σας λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται χωρίς να απαρνηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά, αυξάνοντας απλά τις τροφές φυτικές προέλευσης που καταναλώνετε και περιορίζοντας λίγο την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και σιτηρών με πιο ηθικά υποκατάστατα.

2.  Απενοχοποίηση των υδατανθράκων

Τα 90s έχουν πλέον γίνει διαβόητα για τις τρομερά περιοριστικές δίαιτες και τα αρνητικά διατροφικά μοντέλα που προέβαλαν. Ένα από αυτά ήταν και η – στα όρια της υστερίας – αποχή από τους υδατάνθρακες. Ευτυχώς οι σύγχρονες διατροφικές τάσεις καταδικάζουν τον συλλήβδην αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφών, υπερθεματίζοντας τις βλαβερές συνέπειες που έχουν οι δίαιτες με μακροχρόνια αποχή από τους υδατάνθρακες, όπως η Keto.

Το παν μέτρον άριστον ισχύει και στην περίπτωση των υδατανθράκων. Αντί να αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα μακαρόνια, το ψωμί και το ρύζι, προτιμήστε τις ολικής άλεσης παραλλαγές τους οι οποίες έχουν υποστεί πολύ λιγότερη επεξεργασία και διατηρούν μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

3.  Mocktails

Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου διαλόγου περιστρέφεται γύρω από τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τα ποσοστά αλκοολισμού των πολιτών τους. Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας με τα οποία συνδέεται, η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας – τις φιλικές σχέσεις, την οικογένεια, την εργασία.

Αν όμως αφαιρέσετε τα «σκληρά» ποτά (ρούμι, βότκα, τεκίλα κ.ά.) από τα αγαπημένα σας κοκτέιλ και τα αντικαταστήσετε με κάποια μη αλκοολούχα επιλογή τότε έχετε δημιουργήσει μια απομίμηση κοκτέιλ – ένα mocktail.

Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα των mocktails ήδη χτυπάει κόκκινο και αναμένεται ότι το 2022 θα είναι η χρονιά τους. Όχι άδικα! Οι αμέτρητες συνταγές για mocktails υπόσχονται όλη τη γεύση που έχουν τα αλκοολούχα «αδέρφια» τους χωρίς καμία από τις βλαβερές τους συνέπειες.

4.  Κουρκουμάς… η υπερτροφή του μέλλοντος

Από τους σπόρους τσία και το κέιλ μέχρι τη σπιρουλίνα και το yuzu, κάθε χρόνο όλο και κάποιο νέο superfood βγαίνει στο προσκήνιο με εξαιρετικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Το 2022 λοιπόν θα ανήκει στον κουρκουμά, ένα μπαχαρικό τόσο μαγικό όσο και οι εξωτικές ανατολίτικες κουζίνες ή οι εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι με τις οποίες έχει συνδεθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με προσοχή (γι’ αυτό ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές των ειδικών), αλλά τα οφέλη του κυμαίνονται από την αντιφλεγμονώδη δράση μέχρι τον προληπτικό ρόλο που παίζει σχεδόν σε κάθε διαδεδομένη ασθένεια του δυτικού κόσμου.

5.  Γυμναστική από το… σπίτι

Τέλος στην εποχή που όλοι τρέχαμε στα γυμναστήρια και περιμέναμε τη σειρά μας για να κάνουμε διάδρομο. Λίγο η κλεισούρα που έγινε συνήθεια, λίγο που με την ευκολία του internet μπορούμε να κάνουμε τα πάντα από το σπίτι – από το να παίζουμε παιχνίδια καζίνο μέχρι και να αντικαθιστούμε τη γραφειοκρατία με ένα απλό κλικ – πολλοί είναι εκείνοι που στράφηκαν στη γυμναστική κατ’ οίκον με την τάση να επιμένει και μετά το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο, δωρεάν ή επί πληρωμή, είναι αμέτρητες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε, βέβαια, όταν γυμνάζεστε μόνοι σας είναι να ακολουθείτε κάποιες απλές συμβουλές για να παραμείνετε τόσο ασφαλείς όσο και αποτελεσματικοί, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να το παρακάνετε από υπερβάλλοντα ζήλο και να οδηγηθείτε σε ανεπιθύμητους τραυματισμούς.

Πάντως, είτε προτιμάτε προγράμματα αεροβικής είτε pilates και yoga είτε κυριολεκτικά ό,τι άλλο περνάει από το μυαλό σας, τόσο το YouTube όσο και άλλες εφαρμογές είναι γεμάτα ειδικούς έτοιμους να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας. Θέλετε να ξεφορτωθείτε από πάνω σας τα κιλά της πανδημίας; Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση; Θέλετε να σμιλεύσετε συγκεκριμένα σημεία του σώματος; Θέλετε να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας για μια ζωή γεμάτη ευεξία; Ναι, μπορείτε να τα καταφέρετε από την άνεση του σπιτιού σας.

6.  Τεχνολογία που φοριέται!

Θυμάστε που πριν χρόνια κυκλοφορούσαν κάτι βραχιολάκια που βελτίωναν την ισορροπία μας; Πόσο έχουμε προχωρήσει από τότε! Τώρα η τεχνολογία παίρνει τη μορφή των wearables ή φορτώνει τα δεδομένα της υγείας μας σε εφαρμογές που παρακολουθούμε από το κινητό μας.

Τα γνωστά wearables και ειδικά τα smartwatches κάνουν πράγματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα θύμιζαν επιστημονική φαντασία. Πέρα από τα γενικότερα στατιστικά, τα τελευταία μοντέλα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος, την πίεση και το οξυγόνο στο αίμα, ενώ παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους μέσω της μέτρησης των καρδιακών παλμών. Σας βοηθούν έτσι να περιορίσετε τις βλαβερές συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας υγεία.

Παράλληλα, μετρούν τα βήματά σας, τις θερμίδες που καταναλώσατε και καταγράφουν το κατά πόσο πετυχαίνετε τους στόχους σας. Αποδεικνύονται, έτσι, πολύτιμοι σύμμαχοι που σας προσφέρουν κίνητρο για να κινήστε περισσότερο, να προσθέτετε δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, ενώ βελτιώνουν ακόμα και την κοινωνικοποίησή σας αφού σας ενθαρρύνουν να σηκωθείτε από τον καναπέ και να βγείτε έξω.

Η λίστα των gadget από την οποία μπορείτε να διαλέξετε το κατάλληλο για σας είναι τεράστια και τα οφέλη θα σας αποζημιώσουν.

7.  Μια ζωή με ενσυνειδητότητα

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μας κάνουν να ζούμε σαν να βρισκόμαστε σε αυτόματο πιλότο, πηγαίνοντας από το ένα πράγμα στο άλλο χωρίς να δίνουμε σημασία στην κάθε στιγμή. Ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η ικανότητα να επικεντρώνεστε στην παρούσα στιγμή χωρίς κριτική και αρνητικά συναισθήματα.

Η ενσυνειδητότητα, σε συνδυασμό ή όχι με τον διαλογισμό, είναι μια πρακτική που μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολη. Βελτιώνεται, όμως, με εξάσκηση και προσφέρει θεαματικά οφέλη στην ποιότητα της ζωή μας: μειώνει τα επίπεδα του στρες, βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, αυξάνει την αποδοτικότητά μας και θέτει τις βάσεις για πιο ουσιαστική επικοινωνία και καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας.

8.  Βελτιώστε τον ύπνο σας

Είναι πια πασίγνωστο και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με το να δίνετε έμφαση στη βελτίωση του ύπνου σας επενδύετε στην υγεία σας. Πολύτιμος σύμμαχος για πιο εύκολο και ποιοτικό ύπνο μπορεί να αποδειχτεί η μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου. Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή της με φυσικό τρόπο, μέσω τροφών που είναι πλούσιες σε μελατονίνη όπως οι μπανάνες, ο ανανάς και τα πορτοκάλια, αλλά και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Άλλες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν είναι να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να αποφεύγετε το μπλε φως ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά και τα τάμπλετ που διεγείρουν τον εγκέφαλο και αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό πριν τον ύπνο, να ελέγχετε τα επίπεδα άγχους με mindfulness και διαλογισμό ή να απολαμβάνετε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο πριν κατευθυνθείτε στο κρεβάτι σας.

Photo by Ella Olsson on Unsplash

empty alt

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολύς κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει να νηστεύει. Η νηστεία έχει μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τα μειονεκτήματα Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής...
empty alt

Τα 10 απλά πράγματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ενώ κάποιοι από εμάς ποντάρουμε στις καλοκαιρινές διακοπές για να χάσουμε τα κιλά που μας βαραίνουν, λίγο οι πειρασμοί της εποχής, λίγο το ακατάστατο πρόγραμμα που ακολουθούμε αυτή την περίοδο, τελικά η αρχή του φθινοπώρου βρίσκει το δείκτη της ζυγαριάς μας ακόμα πιο ανεβασμένο.
empty alt

Πώς θα χάσεις βάρος πίνοντας νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι θεωρείται, μεταξύ άλλων, ότι βοηθάει στην πέψη και στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
empty alt

Πώς η διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας

Οι ίνες στην καθημερινή μας διατροφή έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ήταν μόνο ένα εργαλείο για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας (με τη βοήθεια των δαμάσκηνων), είναι τώρα ο πυρήνας πολλών σχεδίων διατροφής για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, να...
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
empty alt

Οφέλη της πρωινής θεραπείας με νερό που μπορεί να μη γνώριζες ήδη

Συνήθως, όλοι βιάζονται να πιούν νερό όταν κάνει ζέστη έξω ή όταν είναι σωματικά δραστήριοι. Αυτές είναι καλές στιγμές για να πιείτε νερό, αλλά η καλύτερη ώρα και αυτή που χάνουν οι περισσότεροι είναι το πρωί. Να είναι δηλαδή το πρώτο πράγμα το πρωί, με άδειο στομάχι.
Back To Top