Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με: πρωτεΐνες βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία υγιή λίπη διάφορα ιχνοστοιχεία Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα […]

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με:

πρωτεΐνες

βιταμίνες

μεταλλικά στοιχεία

υγιή λίπη

διάφορα ιχνοστοιχεία

Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.

Το μαγείρεμά τους καταστρέφει επίσης τυχόν επικίνδυνα βακτήρια, καθιστώντας τα πιο ασφαλή για κατανάλωση.

Βραστά

Τα σκληρά βραστά αυγά μαγειρεύονται στα κελύφη τους σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 6-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο καλά μαγειρεμένα θέλεις να είναι ο κρόκος.

Όσο περισσότερο τα μαγειρεύεις, τόσο πιο σφικτός θα γίνεται ο κρόκος.

Ποσέ

Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε λίγο πιο κρύο νερό.

Ρίχνονται αφού τα σπάσεις σε ένα δοχείο νερού που σιγοβράζει μεταξύ 160-180 ° F (71-82 ° C) και μαγειρεύονται για 2,5–3 λεπτά.

Τηγανητά

Τα τηγανητά αυγά ρίχνονται σε ένα καυτό τηγάνι που περιέχει ένα λεπτό στρώμα λίπους μαγειρέματος.

Γίνονται είτε μάτια, είτε ομελέτα, είτε scrabbled.

Ψημένα

Τα ψημένα αυγά μαγειρεύονται σε ένα ζεστό φούρνο σε ένα σκεύος με επίπεδη βάση έως ότου το αυγό ψηθεί.

eggs c

5 συμβουλές για να μαγειρέψεις εξαιρετικά υγιή αυγά

Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά μπορείς να κάνεις τα αυγά σου ακόμα πιο υγιή.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να τα απολαύσεις με τον πιο υγιεινό κι ωφέλιμο τρόπο:

Προτίμησε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων

Εάν προσπαθείς να μειώσεις τις θερμίδες, προτίμησε τα αυγά ποσέ ή βραστά. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες λίπους, επομένως το γεύμα θα έχει χαμηλότερες θερμίδες από τα τηγανητά ή τα scrabbled ή μια ομελέτα.

Συνδύασέ τα με λαχανικά

Τα αυγά ταιριάζουν πολύ καλά με τα λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αυγών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αυξήσεις την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσεις επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στο γεύμα σου. Μερικές απλές ιδέες περιλαμβάνουν την προσθήκη των λαχανικών της επιλογής σου σε μια ομελέτα. Ή απλώς μαγείρεψε τα αυγά με όποιο τρόπο θέλεις και βάλε τα λαχανικά στο πλάι. Επίσης ταιριάζουν εύκολα με τις σαλάτες.

eggs b

Τηγάνισέ τα σε λάδι που είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες

Τα καλύτερα έλαια για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως όταν τηγανίζεις, είναι εκείνα που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνονται εύκολα για να σχηματίσουν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Παραδείγματα καλών επιλογών περιλαμβάνουν το λάδι αβοκάντο και το ηλιέλαιο. Εάν χρησιμοποιείς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, είναι καλύτερο να μαγειρέψεις σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 410 ° F (210 ° C) και 350 ° F (177 ° C), αντίστοιχα.

Προτίμησε τα πιο θρεπτικά αυγά

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η μέθοδος εκτροφής και η διατροφή του κοτόπουλου, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική ποιότητα των αυγών. Γενικά, τα αυγά που προέρχονται από βοσκότοπους (από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής) και τα βιολογικά αυγά πιστεύεται ότι είναι θρεπτικά ανώτερα από τα αυγά από κότες σε κλουβιά και τα συμβατικά παραγόμενα.

Μην τα παραμαγειρεύεις

Όσο περισσότερο και σε όσο υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρεύεις τα αυγά σου, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν. Η χρήση υψηλότερης θερμότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα της οξειδωμένης χοληστερόλης που περιέχουν, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα.

empty alt

Όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες.
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Ποιες τροφές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας

Όταν είστε άρρωστοι με κρυολόγημα ή ίωση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την ασθένειά σας. Μπορείτε να φάτε ωφέλιμα τρόφιμα όπως την κοτόσουπα κοτόπουλου και τα φρούτα που είναι γεμάτα βιταμίνη C, τα οποία είναι ικανά να σας δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
empty alt

Τέσσερις τροφές που θα σε βοηθήσουν… αν έφαγες υπερβολικά

Μερικές φορές το παρακάνουμε όλοι. Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν το σώμα σου να ανακάμψει και να χωνέψει με ευκολία.
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
empty alt

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη
empty alt

Τι πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top