Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με: πρωτεΐνες βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία υγιή λίπη διάφορα ιχνοστοιχεία Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα […]

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με:

πρωτεΐνες

βιταμίνες

μεταλλικά στοιχεία

υγιή λίπη

διάφορα ιχνοστοιχεία

Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.

Το μαγείρεμά τους καταστρέφει επίσης τυχόν επικίνδυνα βακτήρια, καθιστώντας τα πιο ασφαλή για κατανάλωση.

Βραστά

Τα σκληρά βραστά αυγά μαγειρεύονται στα κελύφη τους σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 6-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο καλά μαγειρεμένα θέλεις να είναι ο κρόκος.

Όσο περισσότερο τα μαγειρεύεις, τόσο πιο σφικτός θα γίνεται ο κρόκος.

Ποσέ

Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε λίγο πιο κρύο νερό.

Ρίχνονται αφού τα σπάσεις σε ένα δοχείο νερού που σιγοβράζει μεταξύ 160-180 ° F (71-82 ° C) και μαγειρεύονται για 2,5–3 λεπτά.

Τηγανητά

Τα τηγανητά αυγά ρίχνονται σε ένα καυτό τηγάνι που περιέχει ένα λεπτό στρώμα λίπους μαγειρέματος.

Γίνονται είτε μάτια, είτε ομελέτα, είτε scrabbled.

Ψημένα

Τα ψημένα αυγά μαγειρεύονται σε ένα ζεστό φούρνο σε ένα σκεύος με επίπεδη βάση έως ότου το αυγό ψηθεί.

eggs c

5 συμβουλές για να μαγειρέψεις εξαιρετικά υγιή αυγά

Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά μπορείς να κάνεις τα αυγά σου ακόμα πιο υγιή.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να τα απολαύσεις με τον πιο υγιεινό κι ωφέλιμο τρόπο:

Προτίμησε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων

Εάν προσπαθείς να μειώσεις τις θερμίδες, προτίμησε τα αυγά ποσέ ή βραστά. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες λίπους, επομένως το γεύμα θα έχει χαμηλότερες θερμίδες από τα τηγανητά ή τα scrabbled ή μια ομελέτα.

Συνδύασέ τα με λαχανικά

Τα αυγά ταιριάζουν πολύ καλά με τα λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αυγών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αυξήσεις την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσεις επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στο γεύμα σου. Μερικές απλές ιδέες περιλαμβάνουν την προσθήκη των λαχανικών της επιλογής σου σε μια ομελέτα. Ή απλώς μαγείρεψε τα αυγά με όποιο τρόπο θέλεις και βάλε τα λαχανικά στο πλάι. Επίσης ταιριάζουν εύκολα με τις σαλάτες.

eggs b

Τηγάνισέ τα σε λάδι που είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες

Τα καλύτερα έλαια για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως όταν τηγανίζεις, είναι εκείνα που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνονται εύκολα για να σχηματίσουν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Παραδείγματα καλών επιλογών περιλαμβάνουν το λάδι αβοκάντο και το ηλιέλαιο. Εάν χρησιμοποιείς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, είναι καλύτερο να μαγειρέψεις σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 410 ° F (210 ° C) και 350 ° F (177 ° C), αντίστοιχα.

Προτίμησε τα πιο θρεπτικά αυγά

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η μέθοδος εκτροφής και η διατροφή του κοτόπουλου, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική ποιότητα των αυγών. Γενικά, τα αυγά που προέρχονται από βοσκότοπους (από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής) και τα βιολογικά αυγά πιστεύεται ότι είναι θρεπτικά ανώτερα από τα αυγά από κότες σε κλουβιά και τα συμβατικά παραγόμενα.

Μην τα παραμαγειρεύεις

Όσο περισσότερο και σε όσο υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρεύεις τα αυγά σου, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν. Η χρήση υψηλότερης θερμότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα της οξειδωμένης χοληστερόλης που περιέχουν, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα.

empty alt

Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις τσιπς από κέιλ νόστιμα σαν πατατάκια

Μια φορά κι έναν καιρό, τα φύλλα κέιλ αντιμετωπίζονταν σαν ένα εξωτικό έδεσμα που γνώριζαν μόνο λίγοι «φανατικοί» της υγιεινής διατροφής.
empty alt

Ο θηλασμός με παχαίνει

Νιώθεις προδομένη. Και χοντρή. Σου είχαν πει ότι με τον θηλασμό θα χάσεις κιλά και εσύ βλέπεις τη ζυγαριά ασταμάτητη στην ανηφόρα.
empty alt

H δουλειά σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις;

Ξεκινάς δίαιτα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λίγο μετά το Πάσχα. Και πάντα συμπίπτει με τη λήξη της άδειάς σου και την επιστροφή στο γραφείο.
empty alt

5 λόγοι να χρησιμοποιείς πιπερόριζα στη μαγειρική σου

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Δίαιτα… να την πιείς στο ποτήρι!

  Ένα smoothie πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι απολαυστικό πέρα από υγιεινό. Παρακάτω θα βρεις τα πιο power συστατικά και τρόπους για να τα συνδυάσεις με βάση τις γεύσεις που προτιμάς αλλά και το σκοπό που θες να πετύχεις.
Back To Top