Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Πώς η διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας

0     

Πώς η διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας

1200x800

Οι ίνες στην καθημερινή μας διατροφή έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ήταν μόνο ένα εργαλείο για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας (με τη βοήθεια των δαμάσκηνων), είναι τώρα ο πυρήνας πολλών σχεδίων διατροφής για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, να καταπολεμήσει μια φλεγμονή, να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και να αποτρέψει άλλες χρόνιες παθήσεις. Και η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να προσθέσουμε ένα άλλο όφελος στη μακρά λίστα των ινών: τη βελτίωση του ύπνου σας.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της πρόσληψης ινσουλίνης από προβιοτικά θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Τι είναι τα προβιοτικά/πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα ραδίκια, οι αγκινάρες, το ωμό σκόρδο, τα πράσα και τα κρεμμύδια, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, αλλά και η μαύρη σοκολάτα, η μπίρα, το κεφίρ, το γιαούρτι με μαγιά – αλλά υπάρχουν και σε συμπληρώματα διατροφής. Όταν τα ευεργετικά βακτήρια διασπάσουν τις πρεβιοτικές ίνες, όχι μόνο πολλαπλασιάζονται, και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, αλλά, επίσης, απελευθερώνουν υποπροϊόντα του μεταβολισμού, που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η καλή υγεία του εντέρου συνδέεται με την ισχυρή ανοσία, την απώλεια βάρους, το λαμπερό δέρμα, τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και άλλα. Επίσης η υγεία του εντέρου σας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα (και ποσότητα) ύπνου που απολαμβάνετε.

33113852_m-750x500

Πώς βελτιώνει τον ύπνο

Μια πρόσφατη μελέτη από το έδειξε ότι ο ύπνος και τα μικρόβια στο έντερο σας τροφοδοτούνται μεταξύ τους. Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι όταν χάνετε τον ύπνο σας, χάνετε επίσης την ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου σας. Ευτυχώς, και το αντίστροφο είναι αλήθεια και επομένως η λήψη των 7-9 ωρών ύπνου που χρειάζεστε θα βοηθήσει στο να αναπληρώσετε την ποικιλία των βακτηριδίων στο έντερο. Η ποικιλία του μικορβιώματός σας είναι απαραίτητη για την ολιστική υγεία, καθώς τα διαφορετικά μικροβιώματα συνδέονται με διαφορετικά οφέλη για την υγεία – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Ο επαρκής ύπνος NREM και η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του και τα προβλήματα ύπνου είναι συχνά στην πρώιμη παιδική ηλικία και μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά από μικρή ηλικία, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, με την υποστήριξη της μικροχλωρίδας του εντέρου κι έτσι να επιτευχθεί η βέλτιστη εγκεφαλική και ψυχική υγεία.

Ο ύπνος REM είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη από το άγχος και όσοι κοιμούνται περισσότερο με ύπνο REM μετά το ψυχικό τραύμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μετατραυματικό στρες.

Το άγχος μειώνει την υγιή ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου και οδηγεί σε μια προσωρινή μείωση της κλίσης των φυσιολογικών διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του σώματος, κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Με την προβιοτική δίαιτα διατηρείται η υγεία και η ποικιλία της μικροχλωρίδας του εντέρου και οι φυσιολογικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ακόμη και μετά την έκθεση στο στρες. Τα προβιοτικά συμπληρώματα και τα πρεβιοτικά διευκολύνουν τον ύπνο και ρυθμίζουν την πίεση στους ανθρώπους.Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά ρυθμίζουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας του σώματος, και άμεσα ή έμμεσα ενισχύουν την λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να προσθέσετε μια επαρκή ποσότητα ύπνου για να βελτιώσετε το μικροβίωμα ή να προσθέσετε μια επαρκή ποσότητα ινών και προβιοτικών στη διατροφή σας για να βελτιωθεί η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου – ένας ευεργετικός συνδυασμός για καλή υγεία!