Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

 

Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

 

Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά

Τα χρώματα μπορούν να ποικίλλουν από κίτρινο έως βαθύ μαύρο-κόκκινο.

Όλες οι ποικιλίες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και διαθέτουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα φλιτζάνι (154 γραμμάρια) γλυκών, ακατέργαστων, κερασιών με κουκούτσια παρέχει:

Θερμίδες: 97

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 18% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας (ΗΣΠ)

Κάλιο: 10% της ΗΣΠ

Χαλκός: 5% της ΗΣΠ

Μαγγάνιο: 5% της ΗΣΠ

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ιδίως οι φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο, ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και της υγείας του δέρματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τη συστολή των μυών, τη λειτουργία των νεύρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διεργασίες.

Τα κεράσια είναι επίσης μια καλή πηγή ινών, η οποία βοηθά στη διατήρηση του πεπτικού σας συστήματος υγιή τροφοδοτώντας ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και προωθώντας την κανονικότητα του εντέρου.

Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες Β, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη για την υγεία αυτού του φρούτου. Αν και η ποσότητα και ο τύπος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία, όλα τα κεράσια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αυτό το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες και πρόωρη γήρανση.

Τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών που βοηθούν στην καταπολέμηση των κυτταρικών βλαβών, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της γενικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι πλούσιες σε πολυφαινόλες δίαιτες μπορούν να προστατεύσουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ψυχική παρακμή και ορισμένους καρκίνους.

Τα κεράσια περιέχουν επίσης καροτενοειδή χρωστικά όπως β-καροτένιο και βιταμίνη C, και τα δύο έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες (6).

Μπορούν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της άσκησης

Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής από την άσκηση.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα κερασιάς μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης.

 

cherries1

 

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Η κατανάλωση κερασιών ή η κατανάλωση χυμού από κεράσι μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Αυτά τα οφέλη που προάγουν τον ύπνο μπορεί να αποδοθούν στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων του καρπού. Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης.

Μπορούν να προστεθούν εύκολα στη διατροφή σας

Τα κεράσια είναι ευπροσάρμοστα και απίστευτα νόστιμα.

Τόσο ο χυμός όσο και ο καρπός τους ταιριάζει με πολλά τρόφιμα. Επιπλέον, σχετικά προϊόντα, όπως αποξηραμένα κεράσια, γλυκό κεράσι, σιρόπι κεράσι και χυμός κερασιού, κάνουν ενδιαφέρουσες προσθήκες σε πολλές συνταγές.

 

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να ενσωματώσετε τα κεράσια στη διατροφή σας:

  • Απολαύστε τα φρέσκα ως γλυκό σνακ.
  • Συνδυάστε τα αποξηραμένα κεράσια με τσιπ μαύρης σοκολάτας, νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη και αλατισμένα αμύγδαλα για ένα υπέροχο σπιτικό μείγμα.
  • Φτιάξτε μια κομπόστα κερασιού από κατεψυγμένα κεράσια ή φρέσκα κεράσια ή γλυκό του κουταλιού κεράσι σε γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης ή πουτίγκα από σπόρους chia.
  • Προσθέστε κεράσια σε φρουτοσαλάτα.
  • Ενσωματώστε τα αποξηραμένα κεράσια σε ψημένα προϊόντα για μια φυσική γλυκύτητα.
  • Προσθέστε λίγο χυμό κερασιού σε ανθρακούχο νερό και συμπληρώστε με μια φέτα λεμονιού για ένα διασκεδαστικό κοκτέιλ.
  • Προσθέστε φρέσκα σε παγωτό, πίτες, θρυμματισμένα και άλλα επιδόρπια.
  • Φτιάξτε μια σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου κερασιών για χρήση σε πιάτα με κρέας ή πουλερικά.
  • Φτιάξτε μια σάλτσα από κεράσια σε κύβους και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό για να σερβίρετε μαζί με αλμυρά γεύματα.
  • Προσθέστε κεράσια στο αγαπημένο σας smoothie.

Οι δυνατότητες χρήσης κερασιών στην κουζίνα σας είναι ατελείωτες, οπότε μην φοβάστε να πειραματιστείτε.

 

Συνταγή για μαρμελάδα κεράσι

Υλικά:

1 κιλό κεράσια (μένουν περίπου 850gr μετά την αφαίρεση κοτσανιών και κουκουτσιών)

700 -850gr ζάχαρη

125ml (1/2 κούπα) νερό

2 κουταλιές χυμό λεμονιού ή μισό λεμόνι σε φέτες

Εκτέλεση:

Βγάζουμε τα κοτσάνια από τα κεράσια και τα πλένουμε καλά. Με ένα μαχαιράκι τα ανοίγουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα ανοίγουμε πάνω από λεκανίτσα ή κατσαρόλα για να με χάσουμε και το ζουμί τους. Επίσης αφήνουμε τα κουκούτσια σε ένα μπολ, δεν τα πετάμε.  Όταν τελειώσουμε, τοποθετούμε τα κεράσια σε κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους και από πάνω απλώνουμε τη ζάχαρη. Βάζουμε στο μπολ με τα κουκούτσια το νερό να πάρει και τα τελευταία υγρά από τα κουκούτσια και περιχύνουμε μ’ αυτό  τα υλικά στην κατσαρόλα μας.

«Ζυμώνουμε» με το χέρι λίγο να βγουν κι άλλα υγρά. Αφήνουμε να μείνουν 1-2 ώρες και βάζουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει. Πρέπει να είμαστε από πάνω της γιατί τα κεράσια είναι από τα φρούτα που βγάζουν αρκετό αφρό. Βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό όταν μαζεύεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από το μάτι, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα και μετά με το σκέπασμα της κατσαρόλας. Αφήνουμε να σταθεί για 20-24 ώρες. Την επόμενη μέρα λοιπόν, αλέθουμε στο βαθμό που θέλουμε τη μαρμελάδα  με ραβδομπλέντερ κατευθείαν στην κατσαρόλα ή στο  multi, προσθέτουμε το χυμό ή τις φέτες λεμονιού και βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει.

Αν έχουμε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει στους 105-107 βαθμούς. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και σερβίρουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε δροσερό ντουλάπι.

 

empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Αρακάς: Τα μικρά πράσινα θαυματουργά μπιλάκια

  Μικρά, πράσινα μπιλάκια: έτσι λένε τον αρακά τα περισσότερα παιδάκια, που και μόνο χρώματος δεν τον συμπαθούν και ιδιαίτερα.
empty alt

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.
empty alt

Αγκινάρα: η εξαιρετικά θρεπτική και πολύτιμη για την υγεία σου

  Αν και συχνά θεωρείται λαχανικό, οι αγκινάρες (Cynara cardunculus var. Scolymus) είναι ένας τύπος γαϊδουράγκαθου. Αυτό το φυτό προέρχεται από τη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται για αιώνες για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες.
empty alt

Σκέφτεσαι να κόψεις τον καφέ;

Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.
empty alt

Ποιες είναι οι τάσεις διατροφής και υγιεινής ζωής για το 2022;

Όλα συντείνουν στο εξής: το να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την άσκηση ή τη διαχείριση του άγχους μας δεν είναι απλή υπόθεση.
empty alt

Μανταρίνι: το εκπληκτικό διατροφικό του προφίλ και τα σημαντικά του οφέλη

Το μανταρίνι είναι άλλο «θαυματουργό» φρούτο για να προσθέσεις στη διατροφή των παιδιών
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Back To Top