Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.

 

Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα.

Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.

Οι φράουλες είναι έντονα κόκκινες, ζουμερές και γλυκές.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και περιέχουν επίσης αξιοπρεπείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο.

Οι φράουλες είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Συνήθως καταναλώνονται ωμές και φρέσκες, αυτό το είδος μούρων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία από μαρμελάδες, ζελέ και επιδόρπια.

Αυτό το άρθρο σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φράουλες.

Διατροφικά στοιχεία

Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,7%). Περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λίπους (0,3%) και πρωτεΐνης (0,7%).

Τα θρεπτικά συστατικά σε 100 γραμμάρια ωμών φραουλών

Θερμίδες: 32

Νερό: 91%

Πρωτεΐνη: 0,7 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 7,7 γραμμάρια

Ζάχαρη: 4,9 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Λίπος: 0,3 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

Οι φρέσκες φράουλες έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε η συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλή – λιγότερα από 8 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια.

Η καθαρή περιεκτικότητα σε εύπεπτους υδατάνθρακες είναι μικρότερη από 6 γραμμάρια στο ίδιο μέγεθος μερίδας.

Οι φράουλες έχουν βαθμολογία γλυκαιμικού δείκτη (GI) 40, ο οποίος είναι σχετικά χαμηλός.

Αυτό σημαίνει ότι οι φράουλες δεν πρέπει να οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θεωρούνται ασφαλείς για άτομα με διαβήτη.

Ινες

Οι ίνες αποτελούν περίπου το 26% της περιεκτικότητας σε φράουλες σε υδατάνθρακες.

Μια μερίδα 100 γραμμάρια φράουλας παρέχει 2 γραμμάρια ινών – τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες.

Οι διαιτητικές ίνες είναι σημαντικές για τη διατροφή των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Είναι επίσης χρήσιμες για την απώλεια βάρους και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι πιο άφθονες βιταμίνες και μέταλλα στις φράουλες είναι:

Βιταμίνη C. Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την υγεία του ανοσοποιητικού και του δέρματος.

Μαγγάνιο. Συχνά βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, αυτό το ιχνοστοιχείο είναι σημαντικό για πολλές διαδικασίες στο σώμα σας.

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Μία από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων – και σημαντικό για τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.

Κάλιο. Αυτό το μέταλλο εμπλέκεται σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σε μικρότερο βαθμό, οι φράουλες παρέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Β6, Κ και Ε.

strawberry

Άλλες σημαντικά συστατικά

Οι φράουλες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις, όπως:

Πελαργονιδίνη. Η κύρια ανθοκυανίνη στις φράουλες, αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για το έντονο κόκκινο χρώμα.

Ελαγικό οξύ. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε φράουλες, το ελαγικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό πολυφαινόλης που μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ελαγατινίνες. Σχετικά με το ελαγικό οξύ, οι ελαγκαντανίνες μετατρέπονται σε ελαγικό οξύ στο έντερο σας.

Προκυανιδίνες. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά που απαντώνται συνήθως στη σάρκα και τους σπόρους φράουλας που μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία.

Ανθοκυανίνες

Πάνω από 25 διαφορετικές ανθοκυανίνες έχουν βρεθεί σε φράουλες. Η πελαργονιδίνη είναι η πιο άφθονη. Οι ανθοκυανίνες είναι υπεύθυνες για τα φωτεινά χρώματα των φρούτων και των λουλουδιών. Συνήθως συγκεντρώνονται στα δέρματα των φρούτων, αλλά τα μούρα – όπως οι φράουλες – τείνουν επίσης να έχουν ανθοκυανίνες στη σάρκα τους.

Η περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη είναι συνήθως ανάλογη με την ένταση του χρώματος, αυξάνεται πολύ καθώς ωριμάζει ο καρπός.

Οι πλούσιες σε ανθοκυανίνη τροφές συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς (23, 24).

Ελλαγιταννίνες και ελλαγικό οξύ

Οι φράουλες κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων πηγών φαινολικών αντιοξειδωτικών – με επίπεδα 2-11 φορές μεγαλύτερα από άλλα φρούτα.

Οι ελλαγιταννίνες και το ελλαγικό οξύ αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών των αντιοξειδωτικών στις φράουλες κι έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την καταπολέμηση των βακτηρίων και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.

Back To Top