Η συνέπεια σε μια θρεπτική διατροφή, συμπεριλαμβανομένων αυτών των 6 λαχανικών, μπορεί να είναι σύμμαχός σας κατά του μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια διαδεδομένη πάθηση που σχετίζεται με συμπτώματα όπως αυξημένο βάρος, ειδικά γύρω από την περιοχή της μέσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένη χοληστερόλη. Συνδέεται επίσης με άλλα θέματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Η διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου δεν χρειάζεται να μοιάζει με πλοήγηση σε έναν λαβύρινθο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτό που βάζετε στο πιάτο σας. Ακολουθούν έξι λαχανικά εγκεκριμένα από διαιτολόγους για να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο, που αναφέρεται επίσης ως σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI).

Σύμφωνα με το NHLBI, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει αυτή την πάθηση. Ενώ το μεταβολικό σύνδρομο είναι διαδεδομένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ευτυχώς, μπορεί να προληφθεί μέσω της αλλαγής του υγιεινού τρόπου ζωής. Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης της μεταβολικής υγείας περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά.

Βοηθούν τα λαχανικά στη μείωση του μεταβολικού κινδύνου;

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Nutrients, τα λαχανικά, μαζί με τα φρούτα, είναι η κύρια πηγή τροφής αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με καλύτερα επίπεδα ινσουλίνης, αίματος και γλυκόζης. Επιπλέον, τα λαχανικά περιέχουν περιορισμένο νάτριο και λίπος, κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA), τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

6 καλύτερα λαχανικά για την υποστήριξη της μεταβολικής υγείας

Τα λαχανικά είναι ωφέλιμα για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο λόγω των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών τους. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα καλύτερα λαχανικά είναι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ λαχανικά σας αρέσουν. Ενώ η ποικιλία είναι το κλειδί για τη λήψη επαρκών θρεπτικών συστατικών, η εστίαση στα λαχανικά που σας αρέσουν περισσότερο θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών – οι οποίες διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Αντί να εφαρμόσετε ένα νέο διατροφικό πλάνο, η προσθήκη αυτών των λαχανικών στην εναλλαγή σας μια μέρα τη φορά μπορεί να είναι ευκολότερη. Εξερευνήστε αυτές τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που υποστηρίζουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, όπως αναφέρεται σε μια μελέτη του 2021 στο Frontiers in Nutrition. Αυτό το λαχανικό είναι χαμηλό σε θερμίδες και περιέχει θρεπτικά συστατικά που ωφελούν τη μεταβολική σας υγεία. Περιέχει σουλφοραφάνη, μια χημική ουσία γνωστή για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.

Αγκινάρα

Οι καρδιές της αγκινάρας είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, ενός ορυκτού που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των υδατανθράκων. Επιπλέον, είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, υποστηρίζοντας μια υγιή αρτηριακή πίεση. Το μαγείρεμα αγκινάρων είναι αρκετά εύκολο – μπορείτε να τις απολαύσετε στον ατμό, στη σχάρα και ακόμη και στο φούρνο μικροκυμάτων.

Σπανάκι

Το μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Σε μια μερίδα 1 φλιτζάνι, μπορείτε να αποκτήσετε το 19% των αναγκών σας σε ασβέστιο, το 33% του ημερήσιου σιδήρου και το 17% του καλίου. Μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη, αλλά το φρέσκο ​​σπανάκι μπορεί να χαλάσει πολύ εύκολα. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς να αποθηκεύετε σωστά το σπανάκι στο ψυγείο σας.

Λάχανο

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο άλλων χρόνιων ασθενειών. Η βιταμίνη C, ένα γνωστό αντιοξειδωτικό, βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες.

Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό πλούσιο σε αυτό το είδος αντιοξειδωτικών, μην ψάξετε πέρα ​​από το λάχανο. Αυτή η τροφή είναι επίσης υψηλή σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τον κορεσμό.

Πιπεριές τσίλι

Οι πιπεριές τσίλι έχουν καψαϊκίνη, η οποία είναι ο λόγος πίσω από την έντονη και καυτή γεύση τους. Αυτή η ένωση συνδέεται με πολλά οφέλη, από την αύξηση της HDL (γνωστής ως «καλή» χοληστερόλη) και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση έως την παροχή αντιοξειδωτικών.

Kale

Το kale είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, βοηθώντας στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Αυτό το λαχανικό είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών , βοηθώντας στην αποφυγή απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα, μια κοινή συνέπεια του μεταβολικού συνδρόμου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε αυτά τα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας – να το φάτε ως πατατάκια, να το χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας ή να το ανακατέψετε με τα αγαπημένα σας φρούτα για να δημιουργήσετε ένα smoothie. Eίναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ το καθιστά ένα από τα καλύτερα λαχανικά για κατανάλωση. Η βιταμίνη Κ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Ορισμένες μελέτες συσχετίζουν αυτή τη βιταμίνη με την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

empty alt

Δίαιτες εξπρές: Γρήγορες είναι, σίγουρες είναι;

Ο καιρός αρχίζει και φτιάχνει και θα έρθει η μέρα που θα κατεβάσεις τα ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά. Και για άλλη μια χρονιά θα διαπιστώσεις πως δεν σου κάνει τίποτα.
empty alt

5 λόγοι να χρησιμοποιείς πιπερόριζα στη μαγειρική σου

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Γιατί το ρόδι φέρνει γούρι (και) στην υγεία σου!

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Κάτι και να καίει… το μυστικό της αιώνιας νεότητας είναι πιο «πικάντικο» από ό,τι νομίζεις

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι και η απάντηση βρίσκεται στο τσίλι! Μια νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στις επιστημονικές εισηγήσεις του συνεδρίου του American Heart Association 2020 με «καυτά» στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν σημαντικά μειωμένο...
empty alt

Σου ανέβασαν την πίεση; Η διατροφή θα σου την ρίξει!

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη επιδεινωθούν.
empty alt

Αβοκάντο: όχι μόνο γευστικό αλλά και με εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

7 σημαντικά οφέλη του αβοκάντο για την υγεία
empty alt

Τα απίστευτα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό σας οι σπόροι κολοκύθας

Αυτοί οι μικροί αλλά ωφέλιμοι σπόροι περιέχουν έναν φορτίο θρεπτικών συστατικών.
Back To Top