Ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί μια υγιεινή αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο. Για να τον φτιάξεις δεν θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω από έναν απλό στίφτη.

Ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί μια υγιεινή αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο. Για να τον φτιάξεις δεν θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω από έναν απλό στίφτη. Όμως και στο εμπόριο ή στα καταστήματα τροφίμων και τα καφέ έχεις πάντα τη δυνατότητα να απολαύσεις έναν φρεσοστιμμένο. Είναι φυσικά πλούσιος σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Επιπλέον, οι εμπορικές ποικιλίες συχνά εμπλουτίζονται με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Εδώ είναι 5 οφέλη για την υγεία του χυμού πορτοκαλιού.

Πλούσιο σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Ο χυμός πορτοκάλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Μια μερίδα 240 ml χυμού πορτοκάλι παρέχει περίπου:

Θερμίδες: 110

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 67% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Φολικό: 15% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Κάλιο: 10% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Μαγνήσιο: 6% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμίνης C, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που διπλασιάζεται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει κεντρικό ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία.

Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην προώθηση του σχηματισμού των οστών, της επούλωσης των πληγών και της υγείας των ούλων.

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι επίσης πλούσιος σε φυλλικό οξύ, που απαιτείται για τη σύνθεση του DNA και υποστηρίζει την ανάπτυξη και ανάπτυξη του εμβρύου.

Τέλος, είναι μια εξαιρετική πηγή του ορυκτού καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, αποτρέπει την οστική απώλεια και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

oran

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά στον χυμό πορτοκαλιού προάγουν την υγεία αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη – μια ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ασταθών μορίων γνωστών ως ελεύθερων ριζών. Η έρευνα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη.

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και ασκορβικό οξύ.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πετρών στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρές εναποθέσεις μεταλλικών στοιχείων που συσσωρεύονται στα νεφρά, προκαλώντας συχνά συμπτώματα όπως έντονο πόνο, ναυτία ή αίμα στα ούρα.

Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αυξήσει το pH ή τα ούρα, καθιστώντας το πιο αλκαλικό. Μελέτες δείχνουν ότι το υψηλότερο, πιο αλκαλικό pH των ούρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων των νεφρών.

 

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη – και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

ora

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η οξεία φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης που έχει σχεδιαστεί για την προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις.

 

Συμπέρασμα: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα αγαπημένο ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Η τακτική κατανάλωση έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη υγεία της καρδιάς, μειωμένη φλεγμονή και μειωμένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Ωστόσο, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη, επομένως είναι καλύτερο να τον καταναλώνεις με μέτρο και να επιλέγεις φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή 100% όποτε είναι δυνατόν.

 

 

empty alt

Γάλα σόγιας

  Το βλέπεις σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά διστάζεις να το πάρεις γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι και εάν σου κάνει καλό.
empty alt

Βάλε χρώμα στο φαγητό σου!

  Σε ένα ωραίο, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο είναι και το μάτι που πρέπει να χορτάσει. Και σε αυτό σίγουρα βοηθούν οι χρωματιστές τροφές.
empty alt

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη εγκυμονεί κινδύνους

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας! Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη...
empty alt

4 συνήθειες φαγητού που πρέπει να υιοθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού...
empty alt

Πώς αντιμετωπίζουμε κάποιον που μας πιέζει να φάμε;

Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας έναν «food pusher», όπως λέγεται στα αγγλικά: τη γιαγιά που μας πιέζει να φάμε το τελευταίο κομμάτι του κέικ, το συνάδελφο που επιμένει να πάρουμε ένα τουλάχιστον από τα κεράσματα της γιορτής του, τη μαμά που δεν θα ησυχάσει αν δεν αδειάσουμε […]
empty alt

Ποιες τροφές να βάλετε στο πιάτο σας αν κάνετε δίαιτα

Δεν είναι όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια στο σώμα σας.
empty alt

Συμβουλές για απώλεια βάρους που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία

Στην προσπάθειά τους οι άνθρωποι να χάσουν τα περιττά κιλά τους αναζητούν μυστικά, tips και συμβουλές. Μερικές φορές είναι διατεθειμένοι να κάνουν ή να δοκιμάσουν κάθε είδους τρελά πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν κάποια βάση ή λογική.
empty alt

Ποια μυρωδικά προσφέρουν περισσότερα οφέλη εκτός από έξτρα γεύση κι άρωμα

Έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τα προσθέσεις στη μαγειρική σου
Back To Top