Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Και αποτελούν μια εξαιρετικά γευστική επιλογή για το πρωινό μας, μαζί με ταχίνι ή ένα porridge με βρόμη, ενώ ενισχύουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί.

30g αποξηραμένων χουρμάδων προσφέρουν στον οργανισμό μας:

81 kcal / 345KJ

1.0g πρωτεΐνης

0.1g λιπαρών

20.4g υδατανθράκων

20.4g σακχάρων

1.6g φυτικών ινών

210mg καλίου

Ιδιότητες:

Είναι πλούσιοι σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή και έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθούν στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην υγεία του εντέρου, βοηθώντας στη διατήρηση του μικροβιώματος στα υγιή επίπεδα και μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης σχετικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του εντέρου.

Υποστηρίζουν την υγεία των οστών

Οι χουρμάδες περιέχουν μια σειρά από ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αλλά και βιταμίνη Κ, όλα με τη σειρά τους απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών.

Μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη

Το σιρόπι από χουρμάδες είναι μια ιδανική επιλογή υποκατάστατου της ζάχαρης, ενώ αυτό παρασκευάζεται απλούστατα όταν χτυπήσουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με λίγο νερό. Το σιρόπι αυτό περιέχει μικρό γλυκαιμικό δείκτη και περιορισμένη ποσότητα φρουκτόζης σε σχέση με άλλα γλυκαντικά.

empty alt

Να τι σου συμβαίνει όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι

Και ποιος δεν θέλει ένα καφεδάκι το πρωί για να ανοίξει το μάτι; Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι το πίνουμε χωρίς να έχουμε φάει κάτι πριν.
empty alt

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη της κολοκύθας στον οργανισμό σου

Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.
empty alt

5 δημιουργικοί τρόποι να βάλεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Ακόμα και αν το μπρόκολο ή το καρότο δεν ανήκουν στις αγαπημένες σου τροφές, οι παρακάτω ιδέες θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και να τα απολαμβάνεις πραγματικά.
empty alt

Με ποιες τροφές θα αποφύγεις το φούσκωμα

Διατροφικές επιλογές για να μην έχεις ενοχλητικά συμπτώματα φουσκώματος
empty alt

Το #1 ρόφημα για όταν είστε φουσκωμένοι, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Αυτό το απλό σμούθι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν το φούσκωμα.
empty alt

7 εκπληκτικές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Σκεφτείτε αυτές τις ανυποψίαστες τροφές για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
Back To Top