Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Και αποτελούν μια εξαιρετικά γευστική επιλογή για το πρωινό μας, μαζί με ταχίνι ή ένα porridge με βρόμη, ενώ ενισχύουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί.

30g αποξηραμένων χουρμάδων προσφέρουν στον οργανισμό μας:

81 kcal / 345KJ

1.0g πρωτεΐνης

0.1g λιπαρών

20.4g υδατανθράκων

20.4g σακχάρων

1.6g φυτικών ινών

210mg καλίου

Ιδιότητες:

Είναι πλούσιοι σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή και έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθούν στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην υγεία του εντέρου, βοηθώντας στη διατήρηση του μικροβιώματος στα υγιή επίπεδα και μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης σχετικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του εντέρου.

Υποστηρίζουν την υγεία των οστών

Οι χουρμάδες περιέχουν μια σειρά από ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αλλά και βιταμίνη Κ, όλα με τη σειρά τους απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών.

Μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη

Το σιρόπι από χουρμάδες είναι μια ιδανική επιλογή υποκατάστατου της ζάχαρης, ενώ αυτό παρασκευάζεται απλούστατα όταν χτυπήσουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με λίγο νερό. Το σιρόπι αυτό περιέχει μικρό γλυκαιμικό δείκτη και περιορισμένη ποσότητα φρουκτόζης σε σχέση με άλλα γλυκαντικά.

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

Τι λάθος κάνεις με τα δημητριακά και δεν χάνεις βάρος

  Θυμάμαι πριν από χρόνια μια φίλη που μετά τη γέννηση του γιου της είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.
empty alt

Πώς θα κερδίσετε τον «πόλεμο» των λαχανικών

Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά.
empty alt

5 τροφές για γονιμότητα στη διάρκεια του χειμώνα

Μπορεί το καλοκαίρι να γεμίζεις το πιάτο σου με μεγάλη ποικιλία από χρώματα από τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, τα πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα σου, όμως και ο χειμώνας δεν υστερεί καθόλου στα πλούσια αγαθά που προσφέρει για τον ίδιο σκοπό.
empty alt

Power ενυδάτωση, ευεξία και αδυνάτισμα

  Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες […]
empty alt

Πιες αυτό μετά το φαγητό του και ρίξε άκυρο στις θερμίδες!

Το καλοκαίρι ήρθε, οι παραλίες σε καλούν σαν τις Σειρήνες τον Οδυσσέα κι εσύ ακόμα προβληματίζεσαι για 2-3 κιλάκια που έβαλες το χειμώνα.
empty alt

Η νο1 τροφή που θα σε στείλει στο σωστό «μέρος»

Επειδή με την πανδημία έχει διαταραχθεί η καθημερινότητά σου, έχουν επηρεαστεί οι διατροφικές σου συνήθειες και το άγχος χτυπάει κόκκινο – δεν είναι περίεργο με όλα αυτά να έχει διαταραχθεί και το έντερό σου.
empty alt

Πώς η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στον εγκέφαλό σας

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου με αρκετούς σημαντικούς τρόπους
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top