Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Και αποτελούν μια εξαιρετικά γευστική επιλογή για το πρωινό μας, μαζί με ταχίνι ή ένα porridge με βρόμη, ενώ ενισχύουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί.

30g αποξηραμένων χουρμάδων προσφέρουν στον οργανισμό μας:

81 kcal / 345KJ

1.0g πρωτεΐνης

0.1g λιπαρών

20.4g υδατανθράκων

20.4g σακχάρων

1.6g φυτικών ινών

210mg καλίου

Ιδιότητες:

Είναι πλούσιοι σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή και έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθούν στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην υγεία του εντέρου, βοηθώντας στη διατήρηση του μικροβιώματος στα υγιή επίπεδα και μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης σχετικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του εντέρου.

Υποστηρίζουν την υγεία των οστών

Οι χουρμάδες περιέχουν μια σειρά από ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αλλά και βιταμίνη Κ, όλα με τη σειρά τους απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών.

Μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη

Το σιρόπι από χουρμάδες είναι μια ιδανική επιλογή υποκατάστατου της ζάχαρης, ενώ αυτό παρασκευάζεται απλούστατα όταν χτυπήσουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με λίγο νερό. Το σιρόπι αυτό περιέχει μικρό γλυκαιμικό δείκτη και περιορισμένη ποσότητα φρουκτόζης σε σχέση με άλλα γλυκαντικά.

empty alt

Επιστροφή στην Κρητική διατροφή

Πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, μπορεί να αποτελέσει η παραδοσιακή κρητική διατροφή της δεκαετίας του 1960 σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αντώνη Καφάτο.
empty alt

Να γιατί πρέπει να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στο πρωινό σου

Μπορεί να έχεις συνηθίσει το βούτυρο, το φιστικοβούτυρο άντε και τις μαρμελάδες για να αλείφεις το ψωμάκι σου στο πρωινό, έφτασε όμως η στιγμή να μάθεις για πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.
empty alt

Μια νέα «επιδημία» εξαπλώνεται ανάμεσα στις γυναίκες

Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.
empty alt

Αυτές είναι οι 4 τροφές που γιγαντώνουν την πείνα σου

Αφού μόλις πριν λίγο έφαγα, γιατί πεινάω πάλι; Γιατί ξυπνάω μέσα στο βράδυ και πηγαίνω σαν υπνωτισμένος στο ψυγείο; Σίγουρα σου έχει συμβεί και ακόμα πιο σίγουρα, αυτό δεν βοηθάει καθόλου ούτε την πέψη ούτε τη σταθεροποίηση των κιλών σου.
empty alt

O λόγος που δεν πρέπει να τρως το φαγητό σου κρύο

Και φυσικά παίζει ρόλο τι βάζεις στο πιάτο σου. Πόσο υγιεινές επιλογές κάνεις ή όχι, και πόσο μεγάλες ποσότητες καταναλώνεις καθημερινά.
empty alt

Τι πρέπει να προσέχεις στα λαδερά φαγητά

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο,...
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε την ινδική καρύδα στη διατροφή σας

Προσθέστε μια εξωτική νότα στα φαγητά σας αλλά και μερικά ωφέλιμα πλεονεκτήματα, με το λάδι καρύδας!   Το έλαιο καρύδας περιέχει υγιή λιπαρά οξέα Το λάδι καρύδας είναι υψηλό σε ορισμένα κορεσμένα λίπη.
empty alt

Τι πρέπει να προσέξεις την περίοδο των Χριστουγέννων για να μην πάρεις βάρος

Η ομορφότερη περίοδος της χρονιάς είναι εδώ και η ξεγνοιασιά που αυτή περιέχει επηρεάζει και στη διατροφή μας, που σίγουρα μεταβάλλεται χάρη στις γιορτινές λιχουδιές, τα χειροποίητα γλυκά και τα συνεχή καλέσματα σε τραπέζια.
Back To Top