Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό.

Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό. Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση ξηρού καρπού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Αυτές τις μέρες, με τη νηστεία της Σαρακοστής, έχει την τιμητική του.

Εκτός από τις μαγειρικές χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πολύ θρεπτικό

Το ταχίνι είναι γεμάτο από καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 90 θερμίδες

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Θειαμίνη: 13% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Φώσφορος: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Μαγγάνιο: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Το ταχίνι είναι μεγάλη πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, και οι δύο από τις οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης υψηλό σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

tahini

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, που βοηθούν στην πρόληψη βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

Μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ταχίνι και σουσάμι μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν και σε μερικές περιπτώσεις βοηθάνε και στην επούλωση των πληγών.

Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ορισμένα συστατικά του θεωρούνται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το ταχίνι περιέχει συστατικά που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση

Το σουσάμι εξετάζεται επίσης για πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους. Η σησαμίνη και η σησαμόλη – τα δύο πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που έχει το σουσάμι – έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για το αντικαρκινικό τους δυναμικό. Και οι δύο μπορούν να προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκύπτουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

tahini a

Μπορείς εύκολα να το εντάξεις στη διατροφή σου

Πώς να φτιάξεις ταχίνι

Υλικά

2 φλιτζάνια (284 γραμμάρια) σουσάμι

1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη, στεγνή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το σουσάμι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει. Βγάλε το από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει.

Σε ένα μπλέντερ, αλέθεις το σουσάμι. Βράζεις σιγά-σιγά σε λάδι μέχρι να φτάσει γίνει πάστα. Μπορείς να διατηρήσεις το ταχίνι στο ψυγείο για έναν μήνα.

Στο εμπόριο θα βρεις ταχίνι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο, έτοιμο ταχίνι, ταχίνι με μέλι, ακόμα και ταχίνι με κακάο. Μερικοί χρησιμοποιούν το ταχίνι στα ζεστά τους ροφήματα. Τώρα για τη Σαρακοστή θα βρεις και χαλβά με ταχίνι.

empty alt

 Οργανωθείτε για να αδυνατίσετε 

Η δίαιτα δεν απαιτεί μόνο πειθαρχία αλλά και οργάνωση. Ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθείσετε την νέα σας διατρογή που θα αλλάξει τις συνήθειές σας είναι να βάλετε τάξη στην κουζίνα σας.
empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία σου και το έχεις εντάξει στη διατροφή σου. Τέλεια! Μόνο που κάνεις ένα μικρό αλλά σημαντικό λάθος.
empty alt

Το θρεπτικό συστατικό που κάνει το μυαλό πιο δυνατό

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, δείχνει πως τα επίπεδα σιδήρου και η φυσική κατάσταση των φοιτητών, μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή τους στα μαθήματα.
empty alt

Πώς μπορεί ο καφές να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ, σου έχουμε καλά νέα: Το αγαπημένο σου ρόφημα όχι μόνο σού δίνει ενέργεια και ενισχύει την πνευματική συγκέντρωση, αλλά μπορεί επίσης να γίνει ο σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα.
empty alt

Πώς θα χάσεις βάρος πίνοντας νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι θεωρείται, μεταξύ άλλων, ότι βοηθάει στην πέψη και στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
empty alt

Οκτώ τροφές που θα φορτίσουν τις μπαταρίες ενέργειάς σου

Όταν το μεσημέρι νιώθεις να πέφτουν επικίνδυνα τα επίπεδα της ενέργειά σου αλλά οι δουλειές κι οι υποχρεώσεις κρατούν ακόμα καλά, συνήθως η πρώτη σου σκέψη είναι να βάλεις ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ – όμως η κατάχρηση της καφεΐνης μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο […]
empty alt

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι το τέλειο superfood!

Οι φράουλες είναι έντονα κόκκινες, ζουμερές και γλυκές. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και επίσης περιέχουν αξιοπρεπείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο.
empty alt

Γιατί δεν κάνει να τρως κάθε μέρα το ίδιο φαγητό;

Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας εύκολος τρόπος για να απλώσετε πέντε δοχεία με έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και δείπνα κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή η δημοφιλής μέθοδος προετοιμασίας έχει τα μειονεκτήματά της. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα, ειδικά αν δεν είναι καλά ισορροπημένη,...
Back To Top