Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό.

Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό. Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση ξηρού καρπού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Αυτές τις μέρες, με τη νηστεία της Σαρακοστής, έχει την τιμητική του.

Εκτός από τις μαγειρικές χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πολύ θρεπτικό

Το ταχίνι είναι γεμάτο από καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 90 θερμίδες

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Θειαμίνη: 13% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Φώσφορος: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Μαγγάνιο: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Το ταχίνι είναι μεγάλη πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, και οι δύο από τις οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης υψηλό σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

tahini

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, που βοηθούν στην πρόληψη βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

Μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ταχίνι και σουσάμι μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν και σε μερικές περιπτώσεις βοηθάνε και στην επούλωση των πληγών.

Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ορισμένα συστατικά του θεωρούνται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το ταχίνι περιέχει συστατικά που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση

Το σουσάμι εξετάζεται επίσης για πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους. Η σησαμίνη και η σησαμόλη – τα δύο πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που έχει το σουσάμι – έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για το αντικαρκινικό τους δυναμικό. Και οι δύο μπορούν να προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκύπτουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

tahini a

Μπορείς εύκολα να το εντάξεις στη διατροφή σου

Πώς να φτιάξεις ταχίνι

Υλικά

2 φλιτζάνια (284 γραμμάρια) σουσάμι

1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη, στεγνή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το σουσάμι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει. Βγάλε το από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει.

Σε ένα μπλέντερ, αλέθεις το σουσάμι. Βράζεις σιγά-σιγά σε λάδι μέχρι να φτάσει γίνει πάστα. Μπορείς να διατηρήσεις το ταχίνι στο ψυγείο για έναν μήνα.

Στο εμπόριο θα βρεις ταχίνι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο, έτοιμο ταχίνι, ταχίνι με μέλι, ακόμα και ταχίνι με κακάο. Μερικοί χρησιμοποιούν το ταχίνι στα ζεστά τους ροφήματα. Τώρα για τη Σαρακοστή θα βρεις και χαλβά με ταχίνι.

empty alt

Και μόνο η μυρωδιά μιας καλοψημένης μπριζόλας μάς παχαίνει

Πώς συνδέεται η αίσθηση της όσφρησης με τα κιλά μας; Μια νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.
empty alt

7 μύθοι για τη δίαιτα

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Το μυστικό βρίσκεται στο παχύ έντερο και τα 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που περιέχει, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν με τις τροφές που καταναλώνει ο καθένας μας.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Πώς να μείνετε ενυδατωμένοι στον καύσωνα

Υγιεινές επιλογές ενυδάτωσης για υψηλές θερμοκρασίες
empty alt

Mυρωδικά και σιλουέτα σε φόρμα: Τι να βάλεις στη διατροφή σου για να χάσεις βάρος

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί τα τελευταία χρόνια ότι τα μυρωδικά είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα, διαθέτοντας τα ίδια ελάχιστες θερμίδες.
empty alt

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.
empty alt

Το #1 ρόφημα για όταν είστε φουσκωμένοι, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Αυτό το απλό σμούθι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν το φούσκωμα.
Back To Top