Ο ρόλος των πικρών πολυφαινολών στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Οι βιοδραστικές ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες και τα οφέλη τους για την υγεία έχουν από καιρό προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού. Οι πολυφαινόλες που συνήθως υπάρχουν σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, σπόροι, καφές και τσάι, έχουν έντονη πικρή γεύση και κατά την κανονική διάρκεια της ημέρας απεκκρίνονται από τον οργανισμό μας λόγω κακής απορρόφησης.

Οι πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με ανθρώπινους υποδοχείς πικρής γεύσης γνωστούς και ως υποδοχείς γεύσης τύπου 2 (T2R) που εκφράζονται εντός και εκτός της στοματικής κοιλότητας. Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση του T2R που εκφράζεται κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού (GI) είναι υπεύθυνη για τη βιοδραστικότητα των πολυφαινολών που καταπίνονται.

Οι επιστημονικοί μηχανισμοί πέρα ​​από την ενεργοποίηση του T2R που οδηγούν στα αναφερόμενα οφέλη για την υγεία των πολυφαινολών είναι ασαφείς. Με πάνω από 8.000 τύπους πολυφαινολών και 25 τύπους ανθρώπινου T2R, αυτό είναι ένα κρίσιμο κενό στη γνώση.

Με έμφαση στην κάλυψη αυτού του κενού, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Naomi Osakabe από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Shibaura της Ιαπωνίας, πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση για να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολυφαινολών και του T2R και τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Food Bioscience.

Η Osakabe ισχυρίζεται, «Παρά την κακή απορρόφησή τους, υπάρχουν αναφορές ότι οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την ανοχή στη γλυκόζη. Διερευνούμε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης πολυφαινόλης και του κινδύνου διαβήτη τύπου II, καθώς ο μηχανισμός αυτής της ευεργετικής επίδρασης είναι ακόμα άγνωστος».

Η ανασκόπηση υπογραμμίζει τον μηχανισμό επικοινωνίας μεταξύ των πολυφαινολών, των T2Rs και των κέντρων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ομοιόσταση της γλυκόζης και την όρεξη. Η δέσμευση και η ενεργοποίηση του T2R στην γαστρεντερική οδό με τη μεσολάβηση πολυφαινόλης προάγει την έκκριση ορμονών του γαστρεντερικού συστήματος όπως η χολοκυστοκινίνη (CCK) και οι ινκρετίνες.

Οι ινκρετίνες περιλαμβάνουν το εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο και το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνο (GLP-1) που πυροδοτούν την έκκριση ινσουλίνης και ρυθμίζουν την ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα. Το CCK και το GLP-1 ρυθμίζουν την όρεξη και την πρόσληψη τροφής επηρεάζοντας την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος. Μαζί, οι γαστρεντερικές ορμόνες που ενεργοποιούνται από τις πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.

Η Osakabe εξηγεί, «Οι ορμόνες του γαστρεντερικού συστήματος είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τη συμπεριφορά σίτισης και διατηρούν την ανοχή στη γλυκόζη μέσω του ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος, επομένως είναι πιθανό η πικρία των πολυφαινολών να βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και των επιπλοκών του, μέσω της ενεργοποίησης του T2R».

Συνολικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες που καταπίνονται, παρά το ότι παραμένουν μη απορροφημένες, προάγουν την έκκριση γαστρεντερικών ορμονών ενεργοποιώντας τους υποδοχείς πικρής γεύσης που εκφράζονται στα εκκριτικά κύτταρα του πεπτικού συστήματος, ρυθμίζοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την όρεξη.

Η Osakabe καταλήγει, «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης πολυφαινολών για τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη μέσω της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της όρεξης».

Ο ρόλος των πικρών πολυφαινολών στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα - Γλυκούλι (glykouli.gr)

empty alt

Αυτή η τροφή θα εξαφανίσει τα χασμουρητά σου!

Mόλις ξύπνησες και αισθάνεσαι τρελή κούραση; Είσαι στο γραφείο και δεν μπορείς να σταματήσεις να χασμουριέσαι; Η καλύτερη λύση (για σένα, όχι το αφεντικό σου) θα ήταν να πας σπίτι και να ρίξεις έναν ύπνο ή έστω ένα δυναμωτικό power nap προτού επιστρέψεις στα καθήκοντά σου.
empty alt

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και σε τι διαφέρει από την κοινή ζάχαρη

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
empty alt

Γιατί να βάλετε το μηλόξιδο στη διατροφή σας

Εδώ θα βρείτε μερικούς καλούς λόγους!
empty alt

Ασπίδα προστασίας με γεύση φράουλας!

Ακόμα και το καλοκαίρι πρέπει να φροντίζεις το ανοσοποιητικό σου για να μην αρρωσταίνεις, ευτυχώς έχεις για σύμμαχο πολλά καλοκαιρινά φρούτα που λειτουργούν και ως ασπίδα ενίσχυσης απέναντι στους ιούς.
empty alt

Ποια μυρωδικά προσφέρουν περισσότερα οφέλη εκτός από έξτρα γεύση κι άρωμα

Έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τα προσθέσεις στη μαγειρική σου
empty alt

Πόσο νερό χρειάζεσαι τελικά την ημέρα

Τα νέα δεδομένα ίσως να βάζουν τα 8 ποτήρια στην άκρη
empty alt

Πώς να απολαύσετε 9 από τις καλύτερες πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές

Χωρίς να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας
empty alt

Το #1 ρόφημα για όταν είστε φουσκωμένοι, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Αυτό το απλό σμούθι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν το φούσκωμα.
Back To Top