Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους. Όλα αυτά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry.

«Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς δρα η κουρκουμίνη, αλλά ίσως αυτό να οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που έχει συνδεθεί τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και με τη σοβαρή κατάθλιψη», σχολίασε σχετικά ο dr. Gary Small, διευθυντής του τμήματος Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές 50-90 ετών που πήραν για 18 μήνες κουρκουμίνη σε μορφή συμπληρώματος παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στις ικανότητες προσοχής και μνήμης και μια μέτρια βελτίωση της διάθεσής τους. Οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν αποκάλυψαν, πράγματι, θετικές αλλαγές στις αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι ένας λόγος που τα κρούσματα Αλτσχάιμερ είναι σπανιότερα στην Ινδία, είναι γιατί ο πληθυσμός της καταναλώνει υψηλές ποσότητες κουρκουμίνης μέσω της διατροφής του. Τώρα όλα αυτά μένει να αποδειχτούν από μεταγενέστερες έρευνες.

empty alt

Γάλα σόγιας

  Το βλέπεις σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά διστάζεις να το πάρεις γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι και εάν σου κάνει καλό.
empty alt

Όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε την ινδική καρύδα στη διατροφή σας

Προσθέστε μια εξωτική νότα στα φαγητά σας αλλά και μερικά ωφέλιμα πλεονεκτήματα, με το λάδι καρύδας!   Το έλαιο καρύδας περιέχει υγιή λιπαρά οξέα Το λάδι καρύδας είναι υψηλό σε ορισμένα κορεσμένα λίπη.
empty alt

Καλύτερα να μασάς…παρά να τρως; Αλήθεια ή μύθος;

Μερικοί αναφέρουν ότι τους βοηθά να κρατηθούν μακριά από το άσκοπο φαγητό, ενώ άλλοι ορκίζονται ότι κρατά τις λιγούρες τους μακριά ή βοηθά στη διαμόρφωση του προσώπου τους τονίζοντας τους μυς τους.
empty alt

Διατροφή για την ψυχή: οι 10 πιο «αντικαταθλιπτικές» τροφές

Μεταξύ όλων των στρατηγικών για τη διασφάλιση της ψυχικής μου υγείας, η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι η πιο σημαντική (σε συνδυασμό με επαρκή ύπνο).
empty alt

Γιατί να βάλετε τα κάσιους στη διατροφή σας

Τα απολαμβάνουμε στο πρωινό μας μαζί με δημητριακά, σαν απογευματινό σνακ, αλλά και σε πολλά vegan τυριά.
Back To Top