Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Βάλε χρώμα στο φαγητό σου!

0     

Βάλε χρώμα στο φαγητό σου!

 

Σε ένα ωραίο, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο είναι και το μάτι που πρέπει να χορτάσει. Και σε αυτό σίγουρα βοηθούν οι χρωματιστές τροφές. Δεν είναι όμως το μόνο τους θετικό στοιχείο.

Αν δεν θέλεις να μπλέκεις με θερμίδες και συστατικά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο τρόπος για να είσαι σίγουρη ότι τρως σωστά είναι να καταναλώνεις πολύχρωμες τροφές!

Διάβασε εδώ πόσο καλό σου κάνουν οι τροφές ανάλογα με το χρώμα τους:

Κόκκινες:

Τα φρούτα και λαχανικά σε χρώμα κόκκινο έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε λυκοπένιο, ανθοκυανίνες και βιταμίνη C.

Κάνουν καλό: Στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, ρυθμίζουν την πίεση και βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς.

Πορτοκαλοκίτρινες: 

Οφείλουν το χρώμα τους στα φλαβονοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντισταμινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κάνουν καλό: Στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η Alzheimer ενώ προλαμβάνονουν τη γήρανσης και είναι ό,τι πρέπει για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πράσινες:

Παίρνουν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη και από ενώσεις που λέγονται γλυκοσινολικές, οι οποίες συμβάλλουν κυρίως στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.

Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φολικό οξύ, συνεπώς πρέπει να καταναλώνονται από εγκύους αλλά και από χορτοφάγους.

Μπλε:

Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, αυτά τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από κυτταρικές βλάβες καθυστερώντας τη γήρανση.

Η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή και οι φυτικές ίνες τους ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα της μνήμης.