Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Το ελαιόλαδο σε βοηθάει να μη γίνεις…χρυσόψαρο!

0     

Το ελαιόλαδο σε βοηθάει να μη γίνεις…χρυσόψαρο!

Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Temple των ΗΠΑ και έδειξε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (που έχουμε την τύχη να παράγουμε και να απολαμβάνουμε άφθονο ως χώρα) σε βοηθάει να θυμάσαι καλύτερα και να μην έχεις «μνήμη χρυσόψαρου» ενώ παράλληλα μειώνει τις βλάβες στον εγκέφαλο, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο αλλά κυρίως ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντομένικο Πρατικό, καθηγητής φαρμακολογίας και μικροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτοφαγία είναι η διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν τον εγκέφαλο από υπολείμματα και τοξίνες, όπως οι πλάκες βήτα αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί κόμβοι, που θεωρούνται υπαίτιοι για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έδιναν διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ποντίκια από όταν ήταν 6 μηνών και δεν είχαν εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουν την επίδραση του ελαιόλαδου σε ποντίκια που ήδη έχουν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.  «Θέλουμε να μάθουμε εάν η προσθήκη του ελαιόλαδου αργότερα στη διατροφή μπορεί να αναχαιτίσει ή και να ανατρέψει τη νόσο» ανέφερε ο Πρατικό.

*onmed.gr