Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα;

Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν. Οι πιο επιτυχημένοι food bloggers και influencers στα social media μπορούν να κάνουν θαύματα ακόμη και με ένα απλό smartphone. Φαντασία και υπομονή είναι τα βασικά εργαλεία τους. Συν μερικά μυστικά που υπόσχονται να απογειώσουν ένα θέμα, ακόμη κι αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο ένα αυγό.

Συγκεντρώσαμε από τους ειδικούς στη food photography και τα social media τα δέκα κορυφαία tips, που θα σε βοηθήσουν να τραβήξεις και να ανεβάσεις φωτογραφίες που θα πολλαπλασιάσουν την απήχησή σου στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

1. Το μίνιμαλ είναι μια ασφαλής επένδυση. «Πάντα επιδιώκω οι φωτογραφίες μου να χαρακτηρίζονται από μίνιμαλ αισθητική, οπότε συνήθως αποφεύγω τα υπερβολικά μοτίβα και διακοσμητικά στοιχεία», εξηγεί η Nina Olsson (@nourish_atelier), food blogger και συγγραφέας του βιβλίου Bowls of Goodness. «Εστιάζω σε ένα, ή σε πολύ λίγα σημεία που θα τονίσουν το πόσο λαχταριστό είναι ένα φαγητό. Το αντιμετωπίζω σαν οπτικό εργαλείο. Πιστεύω ότι το φυσικό look είναι πιο δυνατό, ενώ το υπερβολικό styling μπορεί να αποθαρρύνει το θεατή».

nourish_atelier

Photo by nourish_atelier

2. Οι λήψεις ενός θέματος δεν είναι ποτέ αρκετές. Όσο περισσότερες τραβήξεις, τόσο το καλύτερο σύμφωνα με την Katie Higgins (aka Chocolate Covered Katie, @chocolatecoveredkatie), food blogger και συγγραφέα του βιβλίου Chocolate-Covered Katie. «Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε επίδοξους instagrammers είναι πολλές λήψεις του ίδιου θέματος, είτε από διαφορετικές γωνίες, είτε σε διαφορετικές επιφάνειες είτε με γαρνιτούρα ή όχι. Όταν θα ετοιμάζεσαι να ανεβάσεις μετά μια εικόνα, είναι πάντα καλύτερο να έχεις υπερβολικά πολλές επιλογές παρά υπερβολικά λίγες. Επιπλέον, καθώς πειραματίζεσαι με διαφορετικές γωνίες, φωτισμούς και επιφάνειες καταλαβαίνεις καλύτερα πώς επηρεάζει καθένας από αυτούς τους παράγοντες μια εικόνα».

3. Παίξε με διαφορετικές υφές μέχρι να βρεις την ισορροπία. Η Anett Velsberg (@anettvelsberg), food stylist και φωτογράφος, πιστεύει ότι αυτό είναι το κόλπο για να κάνεις ένα πιάτο να φαίνεται λαχταριστό στο φακό. «Χρειάζεσαι σιρόπι να ρέει, τραγανά μπισκότα, δροσερά φρούτα και μαλακά παντεσπάνια. Ένας καλός φωτογράφος εξισορροπεί αυτά τα στοιχεία και άλλα σε αναλογίες που δημιουργούν ένα ακαταμάχητο σύνολο».

4. Ο φωτισμός είναι καθοριστικής σημασίας. «Βρες ένα σημείο που δέχεται μαλακό φυσικό φως, όπως μια γωνιά του σπιτιού που στη διάρκεια μιας φωτεινής, ηλιόλουστης μέρας βρίσκεται κάτω από διακριτική σκιά», εξηγεί η Velsberg. Διαφορετικά, αν το φως είναι άμεσο και πολύ σκληρό ή αν προσπαθείς να φωτίσεις το αντικείμενό σου με μια απλή λάμπα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι γεμάτο έντονες φωτοσκιάσεις ή πλημμυρισμένο από μια αφύσικη κίτρινη απόχρωση. Ένας απλός και οικονομικός εξοπλισμός, όπως το τρίποδο ή ένας ανακλαστήρας, θα βελτιώσουν σημαντικά το φωτισμό του θέματός σου.

5. Διάλεξε έναν πρωταγωνιστή στην εικόνα σου. «Το πρώτο μου βήμα είναι να αποφασίσω τι θέλω να τονίσω σε μια φωτογραφία και μετά να χτίσω το styling γύρω από αυτό», σχολιάζει η Velsberg. «Σε μια εικόνα υπάρχει πάντα ο σταρ, γύρω από τον οποίο τα χρώματα, τα σχήματα και οι υφές λειτουργούν σαν συμπρωταγωνιστές». Αν για παράδειγμα το θέμα σου είναι κάτι τόσο δυνατό όσο μια σοκολατίνα, μια ασφαλής λύση είναι να αποφύγεις να προσθέσεις και άλλα γλυκά στη φωτογραφία. Μπορείς π.χ. να συμπληρώσεις το styling με μερικά τρίμματα σοκολάτας ή ένα φλιτζάνι καφέ στο πλάι.

anett_velsberg

Photo by Anett Velsberg

6. Αποφάσισε ποια θα είναι η ιστορία που θα αφηγηθείς. Ο Michael Zee, δημιουργός του σούπερ επιτυχημένου λογαριασμού στο Instagram @symmetrybreakfast, όπου ανεβάζει καθημερινά ένα διαφορετικό πρωινό γεύμα για δύο σε τέλεια συμμετρία, εξηγεί ότι η τεχνική αρτιότητα δεν αρκεί για να κάνει μια φωτογραφία ελκυστική. Χρειάζεται και μια ιστορία από πίσω. «Όσο τεχνικά καλή κι αν είναι η εικόνα σου, αν δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα, μια σκέψη ή μια ιστορία από πίσω, τότε δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ωραία φωτογραφία. Προσπάθησε λοιπόν να την κάνεις πιο προσωπική!».

symmetry_breakfast

Photo by symmetrybreakfast

7. Τα ωραία σερβίτσια προσθέτουν μια ενδιαφέρουσα πινελιά. H φωτογράφος Sarka Babicka (@sarkababicka) σε συμβουλεύει να επιλέξεις με προσοχή τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τις χαρτοπετσέτες που θα πλαισιώσουν ένα γεύμα σου. Και να θυμάσαι ότι τα μικρότερα αντικείμενα γράφουν καλύτερα στο φακό. Το ιδανικό θα ήταν να φωτογραφίζεις τα πιάτα σου σε μια μαρμάρινη επιφάνεια ή πάνω σε ένα rustic ξύλινο τραπέζι, αλλά ακόμα και αν το σπίτι σου δεν είναι προικισμένο με κάτι τέτοιο, ένα τραπεζομάντιλο από ύφασμα καλής ποιότητας επίσης θα λειτουργήσει ως όμορφο φόντο.

8. Μην αφήσεις το φαγητό για πολύ εκτεθειμένο πάνω στον πάγκο. Ειδικά το καλοκαίρι, δεν χρειάζεται να περάσουν ώρες ατελείωτες για να αρχίσουν τα λαχανικά να δείχνουν μαραμένα και οι κρέμες των γλυκών να κρεμάσουν, προειδοποιεί η Babicka. Κράτα τα πιο ευαίσθητα υλικά σου δροσερά (για παράδειγμα το φρεσκοκομμένο βασιλικό πάνω σε πάγο ή το γλυκό στο ψυγείο) μέχρι να βεβαιωθείς ότι όλα είναι έτοιμα για τη φωτογράφιση. Πρόσθεσε τη γαρνιτούρα π.χ. σε μια σούπα ή στην τούρτα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, διαφορετικά θα αρχίσει να… βουλιάζει.

sarka_babicka

Photo by Sara Babicka

9. Όσο πιο φυσική είναι μια εικόνα, τόσο το καλύτερο. Όσο κι αν σε δελεάζουν τα εργαλεία editing να δημιουργήσεις κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχεις φωτογραφίσει, προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο μετρημένος με την επεξεργασία, όπως συμβουλεύει η Ελληνο-Καναδή φωτογράφος και food stylist Μαρία Κουτσογιάννη (@foodbymaria). «Άφησε τη φωτογραφία σου να μιλήσει. Προσπάθησε να μην επεξεργαστείς μια εικόνα σε σημείο που το φαγητό παύει να φαίνεται αληθινό και τα χρώματά του αρχίζουν να δείχνουν κάπως παράξενα. Σταδιακά, καθώς εξοικειώνεσαι με το editing, θα δημιουργήσεις τη δική σου αισθητική σφραγίδα μέσα από τις τεχνικές και τα στυλ που επιλέγεις».

foodbymaria

Photo by foodbymaria

10. Κάνε (και) ένα κοντινό πλάνο. «Έχω ανακαλύψει ότι τα κοντινά πλάνα αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες ενός πιάτου», σχολιάζει η food blogger και ζαχαροπλάστρια Olivia Bogacki ή Liv for Cake (@livforcake) και προσθέτει: «Μου αρέσουν γιατί ταιριάζουν ιδιαίτερα στα γλυκά. Όταν πρόκειται να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα κοντινό και ένα μακρινό πλάνο, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Έχω παρατηρήσει όμως ότι τα κοντινά προκαλούν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες».

Κεντρική φωτογραφία: Victoria Erdelevskaya

empty alt

Τι είναι η απομίμηση καβουριού;

Ίσως σού έχει τύχει να διαβάσεις στο μενού ενός εστιατορίου ότι το τάδε πιάτο περιέχει «απομίμηση καβουριού».
empty alt

5 εκπληκτικοί τρόποι να αξιοποιήσεις την άλμη

Αν μέχρι τώρα η άλμη από τη φέτα (το αλατόνερο όπου διατηρείται) κατέληγε στο νεροχύτη, ήρθε η στιγμή να αναβαθμίσεις το ρόλο της μετατρέποντάς τη σε υλικό μαγειρικής.
empty alt

Διατήρησε τα λαχανικά σου φρέσκα για ώρες μετά το κόψιμο

Μπορεί το καροτάκι να το θέλεις μαλακό όταν το μαγειρεύεις, αλλά σε μια κρύα, ωμή σαλάτα ονειρεύεσαι να παραμείνει φρέσκο και τραγανό.
empty alt

Πώς θα βάψεις αυγά χρησιμοποιώντας λαχανικά από την κουζίνα σου

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική...
empty alt

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Σολομός διακοπές σε ελληνικό νησί!

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών.
empty alt

Ανάλαφρη μους μόκα σοκολάτα

Μια δροσερή και γλυκιά συνταγή που δεν θα σας φορτώσει ενοχές ή πολλές θερμίδες. Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα Συστατικά 50 gr σοκολάτα χωρίς ζάχαρη 2 1/2 φλιτζάνια άπαχο γάλα 1/2 φλιτζάνι καφέ διπλής περιεκτικότητας (καφές με διπλάσια ποσότητα στιγμιαίων κόκκων ή...
Back To Top