Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι παρακάτω συμβουλές:

1. Χρησιμοποίησε και από τις δύο πλευρές μια επιφάνεια κοπής, αν πρόκειται να κόψεις δύο διαφορετικά υλικά.

2. Πρόσθεσε πρώτα τα ξηρά υλικά (π.χ. ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι) και μετά τα υγρά (για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας, μουστάρδα, ελαιόλαδο), αν σου το επιτρέπει η συνταγή: τα πρώτα αφήνουν ελάχιστα υπολείμματα, με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τουλάχιστον μία ακόμα φορά το ίδιο σκεύος ή εργαλείο. Ας πούμε, αν ρίχνεις σε ένα φαγητό ένα κουταλάκι αλάτι και τρία μουστάρδα, πρόσθεσε πρώτα το αλάτι και μετά τη μουστάρδα, με το ίδιο κουτάλι.

3. Φύλαξε τα «όχι πολύ λερωμένα» σκεύη/εργαλεία σε μια γωνιά της κουζίνας, όπως πάνω στην επιφάνεια κοπής, αντί να τα βάλεις κατευθείαν στο νεροχύτη, μέχρι να ολοκληρώσεις τη διαδικασία προετοιμασίας ενός φαγητού: Έτσι, π.χ. το ποτήρι που χρησιμοποίησες ως δοσομετρητή για τη ζάχαρη, μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις αργότερα για να μετρήσεις το αλεύρι, χωρίς να το πλύνεις στο ενδιάμεσο.

4. Βάλε τα πολύ βρόμικα σκεύη να μουλιάσουν κατευθείαν: Γέμισε μια ήδη βρόμικη κατσαρόλα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων, όπου θα προσθέτεις κάθε εργαλείο και σκεύος που χρησιμοποιείς στη συνταγή σου (και που είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις μέχρι το τέλος της). Με το μούλιασμα αφαιρούνται εύκολα ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα φαγητού.

5. Χρησιμοποίησε μια ζυγαριά κουζίνας αντί για πολλές μεζούρες: Με την προϋπόθεση, βέβαια, οι ποσότητες των υλικών να αναγράφονται και σε γραμμάρια. Έτσι, δεν θα λερώσεις ένα σωρό ποτήρια, φλιτζάνια και κουτάλια για να υπολογίσεις πόσο θα χρειαστείς από κάθε υλικό.

6. Χρησιμοποίησε το μάτι σου αντί για πολλές μεζούρες: Αν έχεις φτιάξει ξανά και ξανά ένα συγκεκριμένο φαγητό, το πιθανότερο είναι πλέον να μπορείς να υπολογίσεις τις ποσότητες των υλικών του με το μάτι, αποφεύγοντας έτσι να λερώσεις περιττά σκεύη. Μη φοβηθείς να το κάνεις: ίσως αξίζει… το ρίσκο, για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων!

7. Στρώσε το ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο: Γιατί στο πλύσιμο των πιάτων δεν υπάρχει χειρότερο από το τρίψιμο ενός ταψιού, ακόμα και αν έχεις προνοήσει να το μουλιάσεις για αρκετή ώρα.

empty alt

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.
empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Κολοκύθι: η λέξη κλειδί για να φτιάξεις την πιο καλοκαιρινή εκδοχή της mini pizza

  Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι καλοκαίρι παράλληλα με την ευχαρίστηση συχνά πάει χέρι χέρι και η ενοχή και οι τύψεις για τη διατροφή και τη δίαιτα.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Τέλειος κι εύκολος σπιτικός πουρές

Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου.
empty alt

Με αρώματα της νότιας Γαλλίας, αυτό το πιάτο θα σας χορτάσει απολαυστικά και υγιεινά

Αυτό το εύκολο υγιεινό γεύμα – το οποίο απαιτεί μόλις 15 λεπτά ενεργού χρόνου – είναι χαρακτηριστικό της νότιας Γαλλίας.
empty alt

Λαχταριστή κι εύκολη ροδακινόπιτα χωρίς ψήσιμο

Κρατήστε τη γεύση του καλοκαιριού σε μια απολαυστική γλυκιά πίτα
Back To Top