Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι παρακάτω συμβουλές:

1. Χρησιμοποίησε και από τις δύο πλευρές μια επιφάνεια κοπής, αν πρόκειται να κόψεις δύο διαφορετικά υλικά.

2. Πρόσθεσε πρώτα τα ξηρά υλικά (π.χ. ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι) και μετά τα υγρά (για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας, μουστάρδα, ελαιόλαδο), αν σου το επιτρέπει η συνταγή: τα πρώτα αφήνουν ελάχιστα υπολείμματα, με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τουλάχιστον μία ακόμα φορά το ίδιο σκεύος ή εργαλείο. Ας πούμε, αν ρίχνεις σε ένα φαγητό ένα κουταλάκι αλάτι και τρία μουστάρδα, πρόσθεσε πρώτα το αλάτι και μετά τη μουστάρδα, με το ίδιο κουτάλι.

3. Φύλαξε τα «όχι πολύ λερωμένα» σκεύη/εργαλεία σε μια γωνιά της κουζίνας, όπως πάνω στην επιφάνεια κοπής, αντί να τα βάλεις κατευθείαν στο νεροχύτη, μέχρι να ολοκληρώσεις τη διαδικασία προετοιμασίας ενός φαγητού: Έτσι, π.χ. το ποτήρι που χρησιμοποίησες ως δοσομετρητή για τη ζάχαρη, μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις αργότερα για να μετρήσεις το αλεύρι, χωρίς να το πλύνεις στο ενδιάμεσο.

4. Βάλε τα πολύ βρόμικα σκεύη να μουλιάσουν κατευθείαν: Γέμισε μια ήδη βρόμικη κατσαρόλα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων, όπου θα προσθέτεις κάθε εργαλείο και σκεύος που χρησιμοποιείς στη συνταγή σου (και που είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις μέχρι το τέλος της). Με το μούλιασμα αφαιρούνται εύκολα ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα φαγητού.

5. Χρησιμοποίησε μια ζυγαριά κουζίνας αντί για πολλές μεζούρες: Με την προϋπόθεση, βέβαια, οι ποσότητες των υλικών να αναγράφονται και σε γραμμάρια. Έτσι, δεν θα λερώσεις ένα σωρό ποτήρια, φλιτζάνια και κουτάλια για να υπολογίσεις πόσο θα χρειαστείς από κάθε υλικό.

6. Χρησιμοποίησε το μάτι σου αντί για πολλές μεζούρες: Αν έχεις φτιάξει ξανά και ξανά ένα συγκεκριμένο φαγητό, το πιθανότερο είναι πλέον να μπορείς να υπολογίσεις τις ποσότητες των υλικών του με το μάτι, αποφεύγοντας έτσι να λερώσεις περιττά σκεύη. Μη φοβηθείς να το κάνεις: ίσως αξίζει… το ρίσκο, για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων!

7. Στρώσε το ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο: Γιατί στο πλύσιμο των πιάτων δεν υπάρχει χειρότερο από το τρίψιμο ενός ταψιού, ακόμα και αν έχεις προνοήσει να το μουλιάσεις για αρκετή ώρα.

empty alt

Να γιατί πρέπει να πίνεις ένα καφέ πριν το γυμναστήριο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη το πρωί πριν πιούν τουλάχιστον μία κούπα καφέ, γνωρίζεις ήδη τη διεγερτική δύναμη του ροφήματος αυτού.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε...
empty alt

Το κόλπο που θα απογειώσει τις πιο απλές συνταγές σου

Τι μπορεί να δώσει με μία κίνηση μοναδική γεύση τόσο σε ένα σάντουιτς όσο και σε μια σαλάτα ή ένα πιάτο με μακαρόνια; Το αλάτι με άρωμα σκόρδου, που μπορείς να βρεις ως έτοιμο μείγμα, σε μπαχαράδικα και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, ή να φτιάξεις στο σπίτι.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Σπιτικά ντόνατς με γλάσο – εύκολα κι απολαυστικά

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.
empty alt

Λευκά λαζάνια με κοτόπουλο, σπανάκι και μανιτάρια

Λίγα πράγματα είναι πιο ευχάριστα από ένα τετράγωνο κομμάτι με λιωμένο τυρί και λαζάνια. Αυτή η κρεμώδης λευκή συνταγή με λαζάνια, φτιαγμένη εξαιρετικά με μια έξτρα τυρώδη σάλτσα τύπου μπεσαμέλ που ονομάζεται Mornay, έχει γέμιση με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια και φρέσκα βότανα – και...
Back To Top