Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι παρακάτω συμβουλές:

1. Χρησιμοποίησε και από τις δύο πλευρές μια επιφάνεια κοπής, αν πρόκειται να κόψεις δύο διαφορετικά υλικά.

2. Πρόσθεσε πρώτα τα ξηρά υλικά (π.χ. ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι) και μετά τα υγρά (για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας, μουστάρδα, ελαιόλαδο), αν σου το επιτρέπει η συνταγή: τα πρώτα αφήνουν ελάχιστα υπολείμματα, με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τουλάχιστον μία ακόμα φορά το ίδιο σκεύος ή εργαλείο. Ας πούμε, αν ρίχνεις σε ένα φαγητό ένα κουταλάκι αλάτι και τρία μουστάρδα, πρόσθεσε πρώτα το αλάτι και μετά τη μουστάρδα, με το ίδιο κουτάλι.

3. Φύλαξε τα «όχι πολύ λερωμένα» σκεύη/εργαλεία σε μια γωνιά της κουζίνας, όπως πάνω στην επιφάνεια κοπής, αντί να τα βάλεις κατευθείαν στο νεροχύτη, μέχρι να ολοκληρώσεις τη διαδικασία προετοιμασίας ενός φαγητού: Έτσι, π.χ. το ποτήρι που χρησιμοποίησες ως δοσομετρητή για τη ζάχαρη, μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις αργότερα για να μετρήσεις το αλεύρι, χωρίς να το πλύνεις στο ενδιάμεσο.

4. Βάλε τα πολύ βρόμικα σκεύη να μουλιάσουν κατευθείαν: Γέμισε μια ήδη βρόμικη κατσαρόλα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων, όπου θα προσθέτεις κάθε εργαλείο και σκεύος που χρησιμοποιείς στη συνταγή σου (και που είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις μέχρι το τέλος της). Με το μούλιασμα αφαιρούνται εύκολα ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα φαγητού.

5. Χρησιμοποίησε μια ζυγαριά κουζίνας αντί για πολλές μεζούρες: Με την προϋπόθεση, βέβαια, οι ποσότητες των υλικών να αναγράφονται και σε γραμμάρια. Έτσι, δεν θα λερώσεις ένα σωρό ποτήρια, φλιτζάνια και κουτάλια για να υπολογίσεις πόσο θα χρειαστείς από κάθε υλικό.

6. Χρησιμοποίησε το μάτι σου αντί για πολλές μεζούρες: Αν έχεις φτιάξει ξανά και ξανά ένα συγκεκριμένο φαγητό, το πιθανότερο είναι πλέον να μπορείς να υπολογίσεις τις ποσότητες των υλικών του με το μάτι, αποφεύγοντας έτσι να λερώσεις περιττά σκεύη. Μη φοβηθείς να το κάνεις: ίσως αξίζει… το ρίσκο, για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων!

7. Στρώσε το ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο: Γιατί στο πλύσιμο των πιάτων δεν υπάρχει χειρότερο από το τρίψιμο ενός ταψιού, ακόμα και αν έχεις προνοήσει να το μουλιάσεις για αρκετή ώρα.

empty alt

Κίνδυνος σακχάρου από τις τηγανιτές πατάτες

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.
empty alt

Το ντρέσινγκ που υπόσχεται να κάνει θεϊκή και την πιο βαρετή πράσινη σαλάτα

Συνήθως χρησιμοποιούμε γιαούρτι, μουστάρδα ή μαγιονέζα για να δώσουμε κρεμώδη υφή στο ντρέσινγκ της σαλάτας μας. Μια εναλλακτική όμως, με σχετικά ουδέτερη γεύση, είναι το ώριμο, λιωμένο αβοκάντο, βασικό συστατικό της παρακάτω γλυκόξινης σος από το Popsugar.com, που υπόσχεται να απογειώσει τη γεύση ακόμα και...
empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Farro salad: Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι

Υπάρχουν πολλές υπέροχες σαλάτες με πλιγούρι εκεί έξω, αλλά να σας πούμε γιατί είναι αυτή η εκδοχή είναι η καλύτερη: Το Dressing Λίγα πράγματα είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά κρεμμύδια.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
empty alt

4 σάλτσες που μπορείς να αποθηκεύσεις σε παγοθήκες για γεύματα-εξπρές

Το είχες φανταστεί ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τις παγοθήκες σου για να διατηρήσεις σε μονές δόσεις διάφορες σπιτικές σάλτσες με λαχανικά και μυρωδικά; Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή ένα έτοιμο υλικό για να φτιάξεις μια εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα, μια σούπα ή ένα κοκκινιστό.
empty alt

Απολαυστική συνταγή με κομμάτια κρουασάν, τυριά και μπέικον στον φούρνο

Για ένα ρομαντικό ή οικογενειακό χορταστικό πρωινό αλλά και για ένα εύκολο βραδινό με φίλους κι επιτραπέζια παιχνίδια, αυτή η συνταγή με κύριο συστατικό τα λαχταριστά κρουασάν θα σας ενθουσιάσει.
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι

Back To Top