Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι παρακάτω συμβουλές:

1. Χρησιμοποίησε και από τις δύο πλευρές μια επιφάνεια κοπής, αν πρόκειται να κόψεις δύο διαφορετικά υλικά.

2. Πρόσθεσε πρώτα τα ξηρά υλικά (π.χ. ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι) και μετά τα υγρά (για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας, μουστάρδα, ελαιόλαδο), αν σου το επιτρέπει η συνταγή: τα πρώτα αφήνουν ελάχιστα υπολείμματα, με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τουλάχιστον μία ακόμα φορά το ίδιο σκεύος ή εργαλείο. Ας πούμε, αν ρίχνεις σε ένα φαγητό ένα κουταλάκι αλάτι και τρία μουστάρδα, πρόσθεσε πρώτα το αλάτι και μετά τη μουστάρδα, με το ίδιο κουτάλι.

3. Φύλαξε τα «όχι πολύ λερωμένα» σκεύη/εργαλεία σε μια γωνιά της κουζίνας, όπως πάνω στην επιφάνεια κοπής, αντί να τα βάλεις κατευθείαν στο νεροχύτη, μέχρι να ολοκληρώσεις τη διαδικασία προετοιμασίας ενός φαγητού: Έτσι, π.χ. το ποτήρι που χρησιμοποίησες ως δοσομετρητή για τη ζάχαρη, μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις αργότερα για να μετρήσεις το αλεύρι, χωρίς να το πλύνεις στο ενδιάμεσο.

4. Βάλε τα πολύ βρόμικα σκεύη να μουλιάσουν κατευθείαν: Γέμισε μια ήδη βρόμικη κατσαρόλα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων, όπου θα προσθέτεις κάθε εργαλείο και σκεύος που χρησιμοποιείς στη συνταγή σου (και που είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις μέχρι το τέλος της). Με το μούλιασμα αφαιρούνται εύκολα ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα φαγητού.

5. Χρησιμοποίησε μια ζυγαριά κουζίνας αντί για πολλές μεζούρες: Με την προϋπόθεση, βέβαια, οι ποσότητες των υλικών να αναγράφονται και σε γραμμάρια. Έτσι, δεν θα λερώσεις ένα σωρό ποτήρια, φλιτζάνια και κουτάλια για να υπολογίσεις πόσο θα χρειαστείς από κάθε υλικό.

6. Χρησιμοποίησε το μάτι σου αντί για πολλές μεζούρες: Αν έχεις φτιάξει ξανά και ξανά ένα συγκεκριμένο φαγητό, το πιθανότερο είναι πλέον να μπορείς να υπολογίσεις τις ποσότητες των υλικών του με το μάτι, αποφεύγοντας έτσι να λερώσεις περιττά σκεύη. Μη φοβηθείς να το κάνεις: ίσως αξίζει… το ρίσκο, για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων!

7. Στρώσε το ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο: Γιατί στο πλύσιμο των πιάτων δεν υπάρχει χειρότερο από το τρίψιμο ενός ταψιού, ακόμα και αν έχεις προνοήσει να το μουλιάσεις για αρκετή ώρα.

empty alt

Πώς το κόβουν το καρπούζι;

Προτού κόψεις ένα καρπούζι, να έχεις υπόψη σου ότι καλό είναι αν το αγοράσεις ολόκληρο να το καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα ενώ αν το αγοράσεις σε κομμάτι να το φας μέσα στις τρεις πρώτες μέρες, διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται η γεύση και η υφή του.
empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Ο απόλυτος οδηγός για να βράσεις ένα αυγό

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.
empty alt

12 φρούτα και λαχανικά που δεν χρειάζονται ψυγείο

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.
empty alt

Διεθνής Μέρα Μήλου – μπες στον (υγιεινό) πειρασμό του

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τέλειο σπιτικό σορμπέ

  Η παρασκευή σπιτικού σορμπέ είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε καν μηχανή παγωτού! Βασικά είναι απλώς παγωμένος πουρές φρούτων που έχει γλυκανθεί με ζάχαρη και νερό.
empty alt

Κάντε την έκπληξη με αυτά τα λαχταριστά Brownies cheesecake-κολοκύθας

Εύκολα στην παρασκευή, θα σας χαρίσουν απολαυστική φθινοπωρινή γεύση
empty alt

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Τα cupcakes αυτά είναι νόστιμα. Πολύ υγρά, με γευστικό συνδυασμό βανίλιας και ελαφρού εσπεριδοειδούς. Μια σπιτική βουτυρόκρεμα βανίλιας που αναζωογονεί ελαφριά, αλλά γλυκιά και βγάζει υπέροχα.
Back To Top