Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.

Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί η κλιματική αλλαγή, όσο και αν ορισμένοι φαίνεται να μην την παίρνουν και πολύ στα σοβαρά (όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που απέσυρε τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα), έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να απειλούνται με εξαφάνιση πολλοί εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου αλλά και πολλά είδη που καλλιεργεί ο άνθρωπος.

Δες παρακάτω ποια φαγητά, φρούτα και όχι μόνο, πρέπει να απολαμβάνεις τώρα που μπορείς γιατί ίσως σε κάποια χρόνια πάψουν να υπάρχουν.

Αβοκάντο
Όσο πιο πολύ γίνονται trend τα αβοκάντο (δες εδώ τον καφέ με αβοκάντο που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του), τόσο πιο πολύ κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Είναι φυτό που θέλει πάρα πολύ νερό και είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα αβοκάντο που τρώνε οι Αμερικάνοι παράγονται στην Καλιφόρνια που πλήττεται συχνά από ξηρασίες.

Ρεβύθια
Άλλο ένα φυτό που θέλει πάρα πολύ νερό, με αποτέλεσμα οι ξηρασίες σε όλο τον πλανήτη να έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή του κατά 40%!

Καφές
Εδώ το πράγμα σοβαρεύει! Γιατί ίσως μπορείς να ζήσεις χωρίς αβοκάντο και ρεβύθια αλλά χωρίς καφέ; Οι επιστήμονες, λέει, εκτιμούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλήττει καταστροφικά τις περιοχές του πλανήτη που παράγουν καφέ, οι κόκκοι άγριου καφέ θα έχουν εξαφανιστεί ως το 2080! Δηλαδή, τι; Πρέπει να μάθουμε να πίνουμε μόνο τσάι για να ξυπνάμε το πρωί;

Μπανάνες
Η μπανάνα διατρέχει άμεσο κίνδυνο, αφού ένα από τα πιο αγαπημένα είδη, το Cavendish, πλήττεται από μία ασθένεια που λέγεται tropical Race 4 που εξαπλώνεται σε όλες τις μπανανοφυτείες στον κόσμο και τις διαλύει. Και από πού θα παίρνεις το κάλιό σου για το γυμναστήριο μετά μου λες;

Ψάρια
Ε, όχι, αυτό πάει πολύ! Ορισμένοι επιστήμονες λέει προειδοποιούν ότι με τον τρόπο που γίνεται η αλιεία σήμερα, ψάρια από πολλά είδη δεν προλαβαίνουν να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα πολλά (αν όχι όλα) να έχουν εξαφανιστεί ως το 2050!

Φυστίκια
Πάνε οι ξηροί καρποί και το φυστικοβούτυρο! Μέχρι το 2030 μπορεί να έχουν εξαφανιστεί τα φυστίκια, κι αυτό γιατί χρειάζονται σταθερό κλίμα για να αναπτυχθούν, κάτι που με την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπάρξει.

Μέλι
Όσο και αν σου κάνουν τη ζωή δύσκολη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μέλισσες είναι απαραίτητος κρίκος της αλυσίδας του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Την τελευταία δεκαετία, οι πληθυσμοί τους παγκόσμια έχουν μειωθεί κατά 40%, και συνεχίζουν να μειώνονται. Η εξαφάνισή τους εκτός από το αγαπημένο σου μέλι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και συνολικά στη ζωή στον πλανήτη.

Σοκολάτα
Πόσα χτυπήματα να αντέξεις ακόμα; Ναι είναι αλήθεια, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ξηρασία και η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση της αγαπημένης σου σοκολάτας μέχρι το 2050! Και η κατάσταση επιδεινώνεται όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη μαύρη σοκολάτα (που ας το παραδεχτούμε, είναι η καλύτερη), η οποία απαιτεί πολύ περισσότερο κακάο για να φτιαχτεί.

Κρασί
Άλλο ένα θύμα της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Τα σταφύλια που θα γίνουν κρασί είναι καλύτερα όταν η συγκομιδή τους γίνεται μετά από μια βροχή που τελειώνει μίια περίοδο ανομβρίας. Καθώς όμως οι ξηρασίες κρατούν όλο και περισσότερο, πολλά σταφύλια πεθαίνουν προτού να καταφέρουν οι παραγωγοί να τα συλλέξουν. Αποτέλεσμα: αντίο σταφύλια, αντίο κρασί!

Αστακός
Αν συνεχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τα μωρά αστακουδάκια δεν θα μπορούν να επιβιώσουν, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μάλιστα υπολογίζουν ότι στον κόλπο του Μέιν, στις ΗΠΑ, οι αστακοί θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100!

Σιρόπι σφένδαμου
Αν δεν το γνωρίζεις, θέλω να σε πληροφορήσω ότι είναι το καλύτερο συνοδευτικό για βάφλες, τηγανίτες, μούσλι, κρέπες και ό,τι άλλο βάλει το μυαλό σου! Όμως για να φτιαχτεί το σιρόπι σφένδαμου απαιτούνται θερμοκρασίες «κατάψυξης» τη νύχτα και ζέστη την ημέρα. Πλέον, όμως, οι θερμοκρασίες έχουν γίνει απρόβλεπτες και σε συνδυασμό με τις ξηρασίες πλήττουν την παραγωγή σιροπιού σφένδαμου.

Πορτοκάλια
Eιδικά στις ΗΠΑ, τα εσπεριδοειδή καταστρέφονται αργά αλλά σταθερά, από ένα έντομο που λέγεται ασιατική ψυλλίδα και έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις πολιτείες που παράγουν πορτοκάλια. Με το που θα πλήξει ένα δέντρο το έντομο αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή, με αποτέλεσμα η ασθένεια που προκαλεί να απειλεί σοβαρά την ύπαρξη των εσπεριδοειδών.

Ποιο είναι το συμπέρασμα μετά από αυτή τη θλιβερή λίστα;
Τίποτα δεν κρατά για πάντα, και όπως αποδεικνύεται ούτε καν τα αγαπημένα μας φαγητά!

Όσο η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη θα συνεχίζει να αυξάνεται, οι ξηρασίες να γίνονται πιο συχνές, τα καιρικά φαινόμενα πιο απρόβλεπτα, η λίστα με τα φαγητά «υπό εξαφάνιση» θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι αν συνεχίσουμε ως είδος να ζούμε με τον τρόπο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της στην αγροτική παραγωγή και στη ζωή μας θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Για αυτό κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου και σχετίζεται με τη διατροφή σου για να βοηθήσεις τον πλανήτη που είναι το σπίτι όλων μας. Για παράδειγμα, τώρα το καλοκαίρι που όλο και σε κάποια ψαροταβέρνα θα βρεθείς (αλλά και όλο το χρόνο εννοείται), μην παραγγείλεις γόνο, τα πολύ μικρά ψάρια δηλαδή που δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ηλικία αναπαραγωγής. Και φυσικά φρόντισε να απολαμβάνεις τα τρόφιμα αυτά όσο μπορείς περισσότερο, όσο ακόμα μπορείς…..

empty alt

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά

Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

Με ποια σειρά προσθέτεις στο μπλέντερ τα υλικά για ένα σμούθι;

Για να φτιάξεις ένα σμούθι, αρκεί να ρίξεις τα υλικά στο μπλέντερ. Όμως για να φτιάξεις το καλύτερο σμούθι, πρέπει να τα προσθέσεις με συγκεκριμένη σειρά, ανάλογα με την υφή και την πυκνότητά τους.
empty alt

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξαναχρησιμοποιήσεις το λάδι τηγανίσματος

Συνήθως χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα λαδιού για να τηγανίσουμε, που είναι κρίμα να πετάξουμε αμέσως μετά την πρώτη χρήση.
empty alt

Γλυκές ή αλμυρές – οι κρέπες ταιριάζουν με όλες τις προτιμήσεις

Οι κρέπες είναι πιθανώς το αγαπημένο σου γρήγορο και εύκολο γλυκό πρωινό. Συνδυάζονται γρηγορότερα από τις τηγανίτες ή τις βάφλες, και έχουν την ίδια γεύση! Το μυστικό: άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί.
empty alt

Πικάντικες μπουκίτσες-κουνουπίδι που θα σε ενθουσιάσουν

Η πρώτη αντίδραση ίσως στο άκουσμα της λέξης κουνουπίδι είναι να κλείσεις την μύτη σου. Η συνταγή ωστόσο που θα σου αποκαλύψουμε θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τη μέχρι τώρα σχέση σου με αυτό το παρεξηγημένο λαχανικό.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.

Back To Top