Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan. Για να ζεστάνει τους ταξιδιώτες, τους σερβίρει ζεστό καφέ, με ουίσκι και συμπληρωμένο με σαντιγί. Οι επιβάτες ρώτησαν εάν το ρόφημα ήταν βραζιλιάνικος καφές. Ο Sheridan απάντησε ότι ήταν ιρλανδικός καφές.

Ένας ταξιδιωτικός συγγραφέας, ο Stanton Delaplane, έφερε τον ιρλανδικό καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού τον δοκίμασε στο Αεροδρόμιο Shannon.

Ο Delaplane έδειξε την ιδέα στο Buena Vista Cafe στις 10 Νοεμβρίου 1952. Μετά από πολλές δοκιμές και σφάλματα και ένα ταξίδι πίσω στην Ιρλανδία για να δοκιμάσουν την πρωτότυπη αυθεντική γεύση, ο Delaplane, μαζί με τους ιδιοκτήτες του Buena Vista, Jack Koeppler και George Freeberg, κατάφεραν να φτιάξουν τον ιδιαίτερο καφέ και να αναβιώσουν τη μέθοδο παρασκευής του. Σε συνδυασμό με τη λεπτή γλυκύτητα της καστανής ζάχαρης και με την πολυτελή πυκνότητα της σαντιγί, ήταν μια συνταγή που θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία και που εσύ δεν χρειάζεσαι ειδικές καιρικές συνθήκες για να απολαύσεις. Ωστόσο αυτά τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά ή απογεύματα αποτελούν την ιδανική αφορμή για να σε βάλουν στον πειρασμό να ανεβάσεις τη διάθεση με λίγο έξτρα (οινό)πνευμα…

Η Διεθνής Ημέρα του Ιρλανδικού Καφέ γιορτάζεται παγκοσμίως από τα εκατομμύρια των απαιτητικών γευσιγνωστών που έχουν αγκαλιάσει αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του καφέ.

irish

Πώς να φτιάξεις τον τέλειο ιρλανδικό καφέ

Η συνταγή ιρλανδικού καφέ σύμφωνα με το Buena Vista Cafe

Μετά την Guinness, ο ιρλανδικός καφές είναι πιθανώς το πιο διάσημο ποτό της Ιρλανδίας. Αυτό το ζεστό κοκτέιλ είναι ένα μείγμα καφέ, ουίσκι, ζάχαρης και κρέμας. Είναι διάσημο χάρη στο Buena Vista Cafe, ένα κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο που τελειοποίησε τη συνταγή το 1952 και έκτοτε σερβίρει αμέτρητα ποτήρια στους θαμώνες του που το επισκέπτονται από όλο τον κόσμο.

Πρώτα να επιλέξεις ανθεκτικές στη θερμότητα γυάλινες κούπες – στην αγορά υπάρχουν ειδικές κούπες για ιρλανδικό καφέ.

Γέμισε τα ποτήρια με ζεστό νερό.

Βάλε τις κούπες στη σειρά (αν φτιάξεις και για τους φίλους σου ή τον σύντροφό σου), το ζεστό νερό ζεσταίνει το ποτήρι. Αδειάζεις το ζεστό νερό και προσθέτεις δύο κύβους ζάχαρης (καστανής κατά προτίμηση – εκτός κι αν προτιμάς τον καφέ σου σκέτο). Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσεις τον καφέ. Στο Buena Vista, χρησιμοποιούν Peerless Coffee από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, αλλά κάθε δυνατός ζεστός καφές είναι μια χαρά. Κάθε ποτήρι πρέπει να γεμίζει με 3/4 καφέ. Χρησιμοποίησε ένα μικρό κουτάλι για να διαλύσεις τους κύβους ζάχαρης στον καφέ.

Το Tullamore Dew είναι το επίσημο ουίσκι του Buena Vista (το Buena Vista σερβίρει τη μεγαλύτερη ποσότητα ιρλανδικού ουίσκι στον κόσμο). Η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί 30-50ml ουίσκι ανά καφέ. Αν και οι πελάτες πιστεύουν ότι η κρέμα τους διαθέτει κάποιο γλυκαντικό, τίποτα δεν προστίθεται στην κρέμα του Buena Vista. Είναι απλώς ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Πρέπει να είναι παχιά και αφρώδης, αλλά όχι εντελώς πηκτή. Το μίξερ χειρός πιστεύουν ότι φτιάχνει την καλύτερη κρέμα σαντιγί. Ρίξε αργά την παχιά κρέμα πάνω από ένα κουτάλι για να δημιουργήσεις το εφέ της ομοιομορφίας. Θα πρέπει να επιπλέει πάνω από το μείγμα ουίσκι-καφέ. Ο ιρλανδικός καφές είναι πραγματικά μια υπέροχη απόλαυση. Είναι τόσο διαδεδομένο ρόφημα που σε μια γεμάτη μέρα, το Buena Vista φτιάχνει πάνω από 2.000 κούπες ιρλανδικού καφέ!

empty alt

Η δύναμη του πρωινού

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.
empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

5 τρόποι να γλυκάνεις τον καφέ σου χωρίς ζάχαρη (και χωρίς τα υποκατάστατά της)

Μόλις έφτιαξες καφέ αλλά διαπίστωσες ότι σού τελείωσε η ζάχαρη; Ή, απλά, προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωσή της; Ιδού πέντε εναλλακτικές της οι οποίες, όχι, δεν περιλαμβάνουν τα τεχνητά γλυκαντικά ούτε την «κλασική» πλέον στέβια.
empty alt

Έτσι θα αξιοποιήσεις νόστιμα τις μεστές άκρες των σπαραγγιών!

Μπορούσες να φανταστείς ότι έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις τραγανά και απολαυστικά τηγανιτά μπαστουνάκια λαχανικών με τις μεστές άκρες των σπαραγγιών, οι οποίες μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια; Τα οποία στη συνέχεια θα καταναλώσεις ως σνακ ή ως συστατικό σε ζυμαρικά, ομελέτες και σάντουιτς; Κι...
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Δύο εξπέρ στην πίτσα απαντούν σε «μεγάλα» ερωτήματα

Εξπέρ στην πίτσα, που συνεργάζονται με μερικές από τις καλύτερες πιτσαρίες στην Αμερική, απάντησαν στο Bonappetit.com σε απορίες που «βασανίζουν» όλους τους λάτρεις της πίτσας.
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
Back To Top