Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan. Για να ζεστάνει τους ταξιδιώτες, τους σερβίρει ζεστό καφέ, με ουίσκι και συμπληρωμένο με σαντιγί. Οι επιβάτες ρώτησαν εάν το ρόφημα ήταν βραζιλιάνικος καφές. Ο Sheridan απάντησε ότι ήταν ιρλανδικός καφές.

Ένας ταξιδιωτικός συγγραφέας, ο Stanton Delaplane, έφερε τον ιρλανδικό καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού τον δοκίμασε στο Αεροδρόμιο Shannon.

Ο Delaplane έδειξε την ιδέα στο Buena Vista Cafe στις 10 Νοεμβρίου 1952. Μετά από πολλές δοκιμές και σφάλματα και ένα ταξίδι πίσω στην Ιρλανδία για να δοκιμάσουν την πρωτότυπη αυθεντική γεύση, ο Delaplane, μαζί με τους ιδιοκτήτες του Buena Vista, Jack Koeppler και George Freeberg, κατάφεραν να φτιάξουν τον ιδιαίτερο καφέ και να αναβιώσουν τη μέθοδο παρασκευής του. Σε συνδυασμό με τη λεπτή γλυκύτητα της καστανής ζάχαρης και με την πολυτελή πυκνότητα της σαντιγί, ήταν μια συνταγή που θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία και που εσύ δεν χρειάζεσαι ειδικές καιρικές συνθήκες για να απολαύσεις. Ωστόσο αυτά τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά ή απογεύματα αποτελούν την ιδανική αφορμή για να σε βάλουν στον πειρασμό να ανεβάσεις τη διάθεση με λίγο έξτρα (οινό)πνευμα…

Η Διεθνής Ημέρα του Ιρλανδικού Καφέ γιορτάζεται παγκοσμίως από τα εκατομμύρια των απαιτητικών γευσιγνωστών που έχουν αγκαλιάσει αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του καφέ.

irish

Πώς να φτιάξεις τον τέλειο ιρλανδικό καφέ

Η συνταγή ιρλανδικού καφέ σύμφωνα με το Buena Vista Cafe

Μετά την Guinness, ο ιρλανδικός καφές είναι πιθανώς το πιο διάσημο ποτό της Ιρλανδίας. Αυτό το ζεστό κοκτέιλ είναι ένα μείγμα καφέ, ουίσκι, ζάχαρης και κρέμας. Είναι διάσημο χάρη στο Buena Vista Cafe, ένα κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο που τελειοποίησε τη συνταγή το 1952 και έκτοτε σερβίρει αμέτρητα ποτήρια στους θαμώνες του που το επισκέπτονται από όλο τον κόσμο.

Πρώτα να επιλέξεις ανθεκτικές στη θερμότητα γυάλινες κούπες – στην αγορά υπάρχουν ειδικές κούπες για ιρλανδικό καφέ.

Γέμισε τα ποτήρια με ζεστό νερό.

Βάλε τις κούπες στη σειρά (αν φτιάξεις και για τους φίλους σου ή τον σύντροφό σου), το ζεστό νερό ζεσταίνει το ποτήρι. Αδειάζεις το ζεστό νερό και προσθέτεις δύο κύβους ζάχαρης (καστανής κατά προτίμηση – εκτός κι αν προτιμάς τον καφέ σου σκέτο). Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσεις τον καφέ. Στο Buena Vista, χρησιμοποιούν Peerless Coffee από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, αλλά κάθε δυνατός ζεστός καφές είναι μια χαρά. Κάθε ποτήρι πρέπει να γεμίζει με 3/4 καφέ. Χρησιμοποίησε ένα μικρό κουτάλι για να διαλύσεις τους κύβους ζάχαρης στον καφέ.

Το Tullamore Dew είναι το επίσημο ουίσκι του Buena Vista (το Buena Vista σερβίρει τη μεγαλύτερη ποσότητα ιρλανδικού ουίσκι στον κόσμο). Η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί 30-50ml ουίσκι ανά καφέ. Αν και οι πελάτες πιστεύουν ότι η κρέμα τους διαθέτει κάποιο γλυκαντικό, τίποτα δεν προστίθεται στην κρέμα του Buena Vista. Είναι απλώς ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Πρέπει να είναι παχιά και αφρώδης, αλλά όχι εντελώς πηκτή. Το μίξερ χειρός πιστεύουν ότι φτιάχνει την καλύτερη κρέμα σαντιγί. Ρίξε αργά την παχιά κρέμα πάνω από ένα κουτάλι για να δημιουργήσεις το εφέ της ομοιομορφίας. Θα πρέπει να επιπλέει πάνω από το μείγμα ουίσκι-καφέ. Ο ιρλανδικός καφές είναι πραγματικά μια υπέροχη απόλαυση. Είναι τόσο διαδεδομένο ρόφημα που σε μια γεμάτη μέρα, το Buena Vista φτιάχνει πάνω από 2.000 κούπες ιρλανδικού καφέ!

empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Ο πιο νοικοκυρεμένος τρόπος να κόψεις τη ζύμη με κουπ πατ

Πλησιάζει η εποχή που θα κόβουμε αστεράκια και αγγελάκια με κουπ πατ. Κάποιες φορές, ωστόσο, τα σχήματα δεν βγαίνουν τόσο τέλεια όσο είναι τα καλούπια μας, προκαλώντας την απογοήτευση σε μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Ένας εναλλακτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις μια γαλλική πρέσσα

Η βασική χρήση μιας γαλλικής πρέσσας είναι η παρασκευή καφέ – αλλά όχι και η μοναδική. Το ήξερες για παράδειγμα ότι μπορείς να την αξιοποιήσεις για να φτιάξεις έναν απολαυστικά αρωματικό ζωμό; Απλά γεμίζεις την κανάτα της με διάφορα υλικά με πλούσιο άρωμα, όπως πιπερόριζα κομμένη σε […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο τζιν με τόνικ στο σπίτι

Επιστρέφει το καλοκαίρι, δηλαδή η εποχή του τζιν με τόνικ, για πολλούς λάτρεις αυτού του διαχρονικού, δροσερού κοκτέιλ.
empty alt

Lemon Cupcake Day – φτιάξε μου τη μέρα!

Στις 15 Δεκεμβρίου, είναι η ώρα να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα cupcakes – ή σε έναν συγκεκριμένο τύπο, για την ακρίβεια.
empty alt

Σε όλους αρέσει να τρώνε από το μπολ της ζύμης, είναι ωστόσο ασφαλές;

Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη… Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της...
empty alt

Κλασικά ρολά κανέλας

Αυτή η συνταγή είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης αν προσπαθείτε να φτιάξετε πρωινά ψωμάκια οποιουδήποτε τύπου. Δεν λέω ότι πρέπει να ασχοληθείτε πολύ με τη ζύμη—είναι τέλεια βουτυράτη και αφράτη! Εκεί που έχετε πολλές επιλογές είναι το γέμισμα.
empty alt

Σαλάτα Caprese με κοτόπουλο κι αβοκάντο

Χορταστική σαλάτα με άρωμα καλοκαιρινών διακοπών
Back To Top