Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan. Για να ζεστάνει τους ταξιδιώτες, τους σερβίρει ζεστό καφέ, με ουίσκι και συμπληρωμένο με σαντιγί. Οι επιβάτες ρώτησαν εάν το ρόφημα ήταν βραζιλιάνικος καφές. Ο Sheridan απάντησε ότι ήταν ιρλανδικός καφές.

Ένας ταξιδιωτικός συγγραφέας, ο Stanton Delaplane, έφερε τον ιρλανδικό καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού τον δοκίμασε στο Αεροδρόμιο Shannon.

Ο Delaplane έδειξε την ιδέα στο Buena Vista Cafe στις 10 Νοεμβρίου 1952. Μετά από πολλές δοκιμές και σφάλματα και ένα ταξίδι πίσω στην Ιρλανδία για να δοκιμάσουν την πρωτότυπη αυθεντική γεύση, ο Delaplane, μαζί με τους ιδιοκτήτες του Buena Vista, Jack Koeppler και George Freeberg, κατάφεραν να φτιάξουν τον ιδιαίτερο καφέ και να αναβιώσουν τη μέθοδο παρασκευής του. Σε συνδυασμό με τη λεπτή γλυκύτητα της καστανής ζάχαρης και με την πολυτελή πυκνότητα της σαντιγί, ήταν μια συνταγή που θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία και που εσύ δεν χρειάζεσαι ειδικές καιρικές συνθήκες για να απολαύσεις. Ωστόσο αυτά τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά ή απογεύματα αποτελούν την ιδανική αφορμή για να σε βάλουν στον πειρασμό να ανεβάσεις τη διάθεση με λίγο έξτρα (οινό)πνευμα…

Η Διεθνής Ημέρα του Ιρλανδικού Καφέ γιορτάζεται παγκοσμίως από τα εκατομμύρια των απαιτητικών γευσιγνωστών που έχουν αγκαλιάσει αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του καφέ.

irish

Πώς να φτιάξεις τον τέλειο ιρλανδικό καφέ

Η συνταγή ιρλανδικού καφέ σύμφωνα με το Buena Vista Cafe

Μετά την Guinness, ο ιρλανδικός καφές είναι πιθανώς το πιο διάσημο ποτό της Ιρλανδίας. Αυτό το ζεστό κοκτέιλ είναι ένα μείγμα καφέ, ουίσκι, ζάχαρης και κρέμας. Είναι διάσημο χάρη στο Buena Vista Cafe, ένα κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο που τελειοποίησε τη συνταγή το 1952 και έκτοτε σερβίρει αμέτρητα ποτήρια στους θαμώνες του που το επισκέπτονται από όλο τον κόσμο.

Πρώτα να επιλέξεις ανθεκτικές στη θερμότητα γυάλινες κούπες – στην αγορά υπάρχουν ειδικές κούπες για ιρλανδικό καφέ.

Γέμισε τα ποτήρια με ζεστό νερό.

Βάλε τις κούπες στη σειρά (αν φτιάξεις και για τους φίλους σου ή τον σύντροφό σου), το ζεστό νερό ζεσταίνει το ποτήρι. Αδειάζεις το ζεστό νερό και προσθέτεις δύο κύβους ζάχαρης (καστανής κατά προτίμηση – εκτός κι αν προτιμάς τον καφέ σου σκέτο). Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσεις τον καφέ. Στο Buena Vista, χρησιμοποιούν Peerless Coffee από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, αλλά κάθε δυνατός ζεστός καφές είναι μια χαρά. Κάθε ποτήρι πρέπει να γεμίζει με 3/4 καφέ. Χρησιμοποίησε ένα μικρό κουτάλι για να διαλύσεις τους κύβους ζάχαρης στον καφέ.

Το Tullamore Dew είναι το επίσημο ουίσκι του Buena Vista (το Buena Vista σερβίρει τη μεγαλύτερη ποσότητα ιρλανδικού ουίσκι στον κόσμο). Η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί 30-50ml ουίσκι ανά καφέ. Αν και οι πελάτες πιστεύουν ότι η κρέμα τους διαθέτει κάποιο γλυκαντικό, τίποτα δεν προστίθεται στην κρέμα του Buena Vista. Είναι απλώς ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Πρέπει να είναι παχιά και αφρώδης, αλλά όχι εντελώς πηκτή. Το μίξερ χειρός πιστεύουν ότι φτιάχνει την καλύτερη κρέμα σαντιγί. Ρίξε αργά την παχιά κρέμα πάνω από ένα κουτάλι για να δημιουργήσεις το εφέ της ομοιομορφίας. Θα πρέπει να επιπλέει πάνω από το μείγμα ουίσκι-καφέ. Ο ιρλανδικός καφές είναι πραγματικά μια υπέροχη απόλαυση. Είναι τόσο διαδεδομένο ρόφημα που σε μια γεμάτη μέρα, το Buena Vista φτιάχνει πάνω από 2.000 κούπες ιρλανδικού καφέ!

empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Αυγά στρουθοκάμηλου – και άλλες ιδέες για ένα βασιλικό brunch

Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.
empty alt

8 tips για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες με τον καλύτερο τρόπο

Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.
empty alt

Το σπιτικό τσάι που μυρίζει σαν γλύκισμα!

Τι καλύτερο, αυτά τα κρύα και σκοτεινά ακόμα απογεύματα του χειμώνα, από ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου; Η παρακάτω συνταγή θα κάνει την κουζίνα σου να μυρίσει σαν να έχεις ψήσει κάποιο γλυκό! Τι θα χρειαστείς: Ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ πάχους […]
empty alt

Το απόλυτο burger του καλοκαιριού είναι με σολομό!

Ένα υπέροχο burger είναι κάτι πολύ περισσότερο από βόειο κρέας και αυτά τα μπιφτέκια σολομού 5 αστέρων είναι εδώ για να το αποδείξουν.
empty alt

Panettone: Χριστούγεννα με γεύση ιταλική

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και...
empty alt

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου
empty alt

Cheesecake με μηλόπιτα

Δύο απολαύσεις μαζί, σε έναν συνδυασμό που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top