Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan. Για να ζεστάνει τους ταξιδιώτες, τους σερβίρει ζεστό καφέ, με ουίσκι και συμπληρωμένο με σαντιγί. Οι επιβάτες ρώτησαν εάν το ρόφημα ήταν βραζιλιάνικος καφές. Ο Sheridan απάντησε ότι ήταν ιρλανδικός καφές.

Ένας ταξιδιωτικός συγγραφέας, ο Stanton Delaplane, έφερε τον ιρλανδικό καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού τον δοκίμασε στο Αεροδρόμιο Shannon.

Ο Delaplane έδειξε την ιδέα στο Buena Vista Cafe στις 10 Νοεμβρίου 1952. Μετά από πολλές δοκιμές και σφάλματα και ένα ταξίδι πίσω στην Ιρλανδία για να δοκιμάσουν την πρωτότυπη αυθεντική γεύση, ο Delaplane, μαζί με τους ιδιοκτήτες του Buena Vista, Jack Koeppler και George Freeberg, κατάφεραν να φτιάξουν τον ιδιαίτερο καφέ και να αναβιώσουν τη μέθοδο παρασκευής του. Σε συνδυασμό με τη λεπτή γλυκύτητα της καστανής ζάχαρης και με την πολυτελή πυκνότητα της σαντιγί, ήταν μια συνταγή που θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία και που εσύ δεν χρειάζεσαι ειδικές καιρικές συνθήκες για να απολαύσεις. Ωστόσο αυτά τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά ή απογεύματα αποτελούν την ιδανική αφορμή για να σε βάλουν στον πειρασμό να ανεβάσεις τη διάθεση με λίγο έξτρα (οινό)πνευμα…

Η Διεθνής Ημέρα του Ιρλανδικού Καφέ γιορτάζεται παγκοσμίως από τα εκατομμύρια των απαιτητικών γευσιγνωστών που έχουν αγκαλιάσει αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του καφέ.

irish

Πώς να φτιάξεις τον τέλειο ιρλανδικό καφέ

Η συνταγή ιρλανδικού καφέ σύμφωνα με το Buena Vista Cafe

Μετά την Guinness, ο ιρλανδικός καφές είναι πιθανώς το πιο διάσημο ποτό της Ιρλανδίας. Αυτό το ζεστό κοκτέιλ είναι ένα μείγμα καφέ, ουίσκι, ζάχαρης και κρέμας. Είναι διάσημο χάρη στο Buena Vista Cafe, ένα κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο που τελειοποίησε τη συνταγή το 1952 και έκτοτε σερβίρει αμέτρητα ποτήρια στους θαμώνες του που το επισκέπτονται από όλο τον κόσμο.

Πρώτα να επιλέξεις ανθεκτικές στη θερμότητα γυάλινες κούπες – στην αγορά υπάρχουν ειδικές κούπες για ιρλανδικό καφέ.

Γέμισε τα ποτήρια με ζεστό νερό.

Βάλε τις κούπες στη σειρά (αν φτιάξεις και για τους φίλους σου ή τον σύντροφό σου), το ζεστό νερό ζεσταίνει το ποτήρι. Αδειάζεις το ζεστό νερό και προσθέτεις δύο κύβους ζάχαρης (καστανής κατά προτίμηση – εκτός κι αν προτιμάς τον καφέ σου σκέτο). Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσεις τον καφέ. Στο Buena Vista, χρησιμοποιούν Peerless Coffee από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, αλλά κάθε δυνατός ζεστός καφές είναι μια χαρά. Κάθε ποτήρι πρέπει να γεμίζει με 3/4 καφέ. Χρησιμοποίησε ένα μικρό κουτάλι για να διαλύσεις τους κύβους ζάχαρης στον καφέ.

Το Tullamore Dew είναι το επίσημο ουίσκι του Buena Vista (το Buena Vista σερβίρει τη μεγαλύτερη ποσότητα ιρλανδικού ουίσκι στον κόσμο). Η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί 30-50ml ουίσκι ανά καφέ. Αν και οι πελάτες πιστεύουν ότι η κρέμα τους διαθέτει κάποιο γλυκαντικό, τίποτα δεν προστίθεται στην κρέμα του Buena Vista. Είναι απλώς ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Πρέπει να είναι παχιά και αφρώδης, αλλά όχι εντελώς πηκτή. Το μίξερ χειρός πιστεύουν ότι φτιάχνει την καλύτερη κρέμα σαντιγί. Ρίξε αργά την παχιά κρέμα πάνω από ένα κουτάλι για να δημιουργήσεις το εφέ της ομοιομορφίας. Θα πρέπει να επιπλέει πάνω από το μείγμα ουίσκι-καφέ. Ο ιρλανδικός καφές είναι πραγματικά μια υπέροχη απόλαυση. Είναι τόσο διαδεδομένο ρόφημα που σε μια γεμάτη μέρα, το Buena Vista φτιάχνει πάνω από 2.000 κούπες ιρλανδικού καφέ!

empty alt

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.
empty alt

Πώς το κόβουν το καρπούζι;

Προτού κόψεις ένα καρπούζι, να έχεις υπόψη σου ότι καλό είναι αν το αγοράσεις ολόκληρο να το καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα ενώ αν το αγοράσεις σε κομμάτι να το φας μέσα στις τρεις πρώτες μέρες, διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται η γεύση και η υφή του.
empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Κι όμως, μπορείς να καταναλώσεις και τα φύλλα κουνουπιδιού

Αν μέχρι τώρα πετούσες στα σκουπίδια τα φύλλα του κουνουπιδιού, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Γιατί όχι μόνο είναι βρώσιμα, αλλά επιπλέον μπορείς να τα απολαύσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: να τα προσθέσεις σε έναν πουρέ λαχανικών, σε μια σαλάτα, να τα χρησιμοποιήσεις σε ένα στιρ-φράι με...
empty alt

Ενεργειακές Μπάλες Φυστικοβούτυρου

Αυτές οι υγιεινές ενεργειακές μπάλες φυστικοβούτυρου και σοκολάτας προσφέρουν ένα μείγμα απλών και σύνθετων υδατανθράκων για να σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες της ενέργειάς σας όποτε χρειάζεστε λίγη ώθηση.
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
empty alt

Ube(r) alles: Μοβ γλυκιά απόλαυση με υγιεινά οφέλη

Αυτά τα εύκολα μπράουνι έχουν ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη λαχανικά και συνδυάζουν γεύση, χρώμα και υγεία
empty alt

Τραγανά ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα

Τόσο νόστιμα που μπορούν να ανταγωνιστούν τις τηγανητές πατάτες
Back To Top