Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

4 τρόποι για να μη μαυρίσουν τα μήλα σου

0     

4 τρόποι για να μη μαυρίσουν τα μήλα σου

apples

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή τους).

Τι μπορείς να κάνεις όμως αν σου περισσέψει μισό μήλο π.χ. από τη φρουτόκρεμα του μωρού σου ή να ετοιμάζεσαι να σερβίρεις φέτες μήλου ως επιδόρπιο στους καλεσμένους σου; Ας δούμε καταρχήν τι προκαλεί τον αποχρωματισμό της σάρκας του φρούτου.

Όπως εξηγεί ο Harold McGee στο βιβλίο του On Food and Cooking, αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην αντίδραση ενός ενζύμου του μήλου στο οξυγόνο. Για να το εμποδίσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο όξινο συστατικό, που θα επιβραδύνει την παραπάνω διαδικασία, καθυστερώντας το μαύρισμα του φρούτου.

1. Ρίξε χυμό λεμονιού. «Η πιο απλή μέθοδος για να εμποδίσουμε το μαύρισμα είναι να περιχύσουμε τη σάρκα με χυμό λεμονιού», γράφει ο McGee, για να προσθέσει ότι «τα ένοχα για το μαύρισμα ένζυμα ενεργούν πολύ αργά σε όξινες συνθήκες». Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της τεχνικής; Το μήλο θα γίνει πιο ξινό!

2. Χρησιμοποίησε μέλι και νερό. Αν αναζητάς έναν ελαφρώς πιο γλυκό τρόπο, δοκίμασε να βυθίσεις τις φέτες μήλου σε ένα μείγμα από μέλι και νερό. Σύμφωνα με το Cook’s Illustrated, αρκούν δύο κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι νερό ώστε η φρεσκάδα του φρούτου να διατηρηθεί για περίπου 24 ώρες. Κι αυτό χάρη σε μια ουσία του μελιού που επίσης εμποδίζει τη δράση των ένοχων ενζύμων.

3. Επιστράτευσε χυμό ανανά. Είναι ένας ακόμα γλυκός τρόπος να προστατεύσεις τη «νεανική» όψη του μήλου. Ρίξε μία κουταλιά της σούπας χυμό ανανά σε ένα φλιτζάνι νερό και βύθισε τις φέτες του μήλου στο μείγμα για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείς να τις διατηρήσεις σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

4. Φτιάξε σάλτσα μήλου. Αντί να προσπαθήσεις να διατηρήσεις τις φέτες του μήλου που θα περισσέψουν, χρησιμοποίησέ τις σε μια σπιτική applesauce με την οποία μπορείς να συνοδεύσεις τηγανίτες, βάφλες και άλλα γλυκά ή αλμυρά πιάτα. Έτσι, τίποτα δεν θα πάει χαμένο!