Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να […]

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να παρακινήσει τα εγγόνια της να μαζευτούν στο σπίτι μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού. Διαλέξαμε, λοιπόν, αντιπροσωπευτικά φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού, που απολαμβάναμε ως παιδιά και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε, όχι μόνο γιατί είναι πεντανόστιμα αλλά και επειδή πάντα μας ταξιδεύουν, έστω και νοερά, σε περασμένα, αγαπημένα καλοκαίρια.

Μπριάμ: Καλοκαιρινά λαχανικά κατευθείαν από το περιβόλι –κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες– βρίσκουν μια θέση στην κατσαρόλα παρέα με φρεσκοκομμένα μυρωδικά από τις γλάστρες της αυλής: βασιλικό, μαϊντανό, δυόσμο. Η γεύση τους είναι ολοζώντανη, πλούσια, ιδιαίτερα αν τα έχεις μαζέψει με τα χέρια σου. Και αν αργήσεις λίγο να γυρίσεις από το μεσημεριανό μπάνιο, δεν πειράζει: το μπριάμ θα σε περιμένει υπομονετικά, αφού τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με φέτα και με τη συνοδεία μιας παγωμένης μπίρας (βρες τη συνταγή εδώ).

Ψαρόσουπα: Σε κάποια ερημική παραλία στήνεται ένα τσουκάλι στη φωτιά και η παρέα ρίχνει μέσα τα ψάρια που μόλις έχει ψαρέψει και καθαρίσει, να σιγοβράσουν μαζί με όσα άλλα υλικά έχει στη διάθεσή της – μερικές πατάτες, λίγα κρεμμύδια. Η ψαρόσουπα δεν χρειάζεται πολλά για να αναδειχθεί: αρκούν μερικά φρέσκα ψάρια, κατά προτίμηση σε ποικιλία, για να απελευθερωθούν τα αρώματα της θάλασσας. Μέχρι να σουρουπώσει είναι έτοιμη και τότε, καλοδεχούμενα ζεστή, στην ψύχρα που έχει αρχίσει να πέφτει στην παραλία καθώς νυχτώνει, γίνεται το επίκεντρο ενός δείπνου κάτω από τα αστέρια.

fish_soup

Γεμιστά: Αν σου έχουν μείνει μία δύο ντομάτες, άλλο τόσες πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ακόμα και πατάτες, μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις μεγάλο τραπέζι, αρκεί να τα παντρέψεις με ρύζι, να φτιάξεις δηλαδή γεμιστά, «γιαλαντζί» ή με κιμά. Το κατεξοχήν μαμαδίστικο φαγητό θέλει κι αυτό τις καλύτερες πρώτες ύλες για να απογειωθεί και ιδανικά ένα τραπέζι στον κήπο, με ένα δέντρο με πυκνές φυλλωσιές να ρίχνει τη σκιά του. Ακόμα όμως και όταν σερβίρεται σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα παραμένει απολαυστικό, γιατί με κάθε μπουκιά του, μαζί με τη γλύκα των λαχανικών και τις πικάντικες νότες των μπαχαρικών γεύεσαι και τη φροντίδα του ανθρώπου που έχει μαγειρέψει για σένα (βρες δύο «πειραγμένες» εκδοχές της συνταγής εδώ και εδώ).

Πράσινα φασολάκια: Τρυφερά και ζουμερά, όπως μαζεύτηκαν από το περιβόλι, κάνουν βουτιά στην κατσαρόλα και λούζονται με φρέσκια ντομάτα, κρεμμυδάκι, μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο, υποδέχονται μερικές χοντροκομμένες πατάτες στο πλάι τους και μαγειρεύονται για λίγη ώρα, ίσα που να μαλακώσουν, γιατί όταν έχεις ολόφρεσκα υλικά δεν χρειάζονται πολλά-πολλά για να ξεδιπλώσουν τις γεύσεις τους. Είναι το φαγητό που μαγείρευε η μαμά ή η γιαγιά μας τις καθημερινές, το «ανεπίσημο», που μας περίμενε μετά το μπάνιο μαζί με μια φέτα ψωμί με προζύμι και το, απαραίτητο, τυρί φέτα.

green_beans

Χωριάτικη σαλάτα: Στα γεύματα που έχουμε απολαύσει σε ταβέρνες σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό, είναι αυτή που θα ξεγελάσει την πείνα μας μετά το μπάνιο, καθώς συνήθως έρχεται πρώτη στο τραπέζι. Είναι αυτή, επίσης, στην οποία θα καταφύγουμε πάντα όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ ή όταν το κυρίως πιάτο δεν μας εμπνέει. Γιατί η χωριάτικη σαλάτα είναι εγγύηση. Ντομάτες, πιπεριές και αγγουράκια από τον κήπο, φρέσκο ή ξερό κρεμμυδάκι, ελιές και φυσικά η απαραίτητη φέτα δημιουργούν ένα δροσερό μείγμα που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ελληνικής γαστρονομίας, γιατί όποιον τουρίστα κι αν ρωτήσεις μπορεί να μη θυμάται πώς πέρασε στη Μύκονο αλλά σίγουρα δεν θα έχει ξεχάσει την πρώτη φορά που δοκίμασε χωριάτικη.

Πηγή: AllYou.gr

empty alt

Πώς διατηρείς τα φρέσκα κρεμμυδάκια… φρέσκα για καιρό;

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας, αλλά θέλουν ψυγείο. Ο τρόπος συντήρησής τους δεν παραπέμπει στις ρίζες αλλά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όπως το σπανάκι ή ο μαϊντανός και όχι σαν τα ξερά κρεμμύδια ή τις πατάτες.
empty alt

Αν έχεις slow cooker, έτσι θα φτιάξεις την πιο εύκολη και νόστιμη μπολονέζ

Φαντάσου να ξυπνήσεις το πρωί, μέσα σε 5 λεπτά να έχεις ετοιμάσει όλα τα υλικά για μπολονέζ, να τα βάζεις να μαγειρεύονται και, όταν θα επιστρέψεις το μεσημέρι από το γραφείο, να έχεις έτοιμη μια πεντανόστιμη σάλτσα για μακαρόνια, η οποία μάλιστα διατηρείται έως και μία εβδομάδα […]
empty alt

Ομελέτα – τορτίγια: σημειώσατε χ!

Είτε ψάχνεις ιδέες για ένα γρήγορο γεύμα ή για ένα χορταστικό πρωινό αυτή η ομελέτα τορτίγια θα σε εκπλήξει ευχάριστα.
empty alt

Ιώσεις και βιταμίνη C- τι πρέπει να ξέρουμε

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
empty alt

Μπάρες με Cheesecake και καραμέλα μήλου, χωρίς ζάχαρη & χαμηλούς υδατάνθρακες

Μπορεί να φαίνεται σαν μπελάς, αλλά είναι μια αρκετά απλή συνταγή με 3 εύκολες στρώσεις νοστιμιάς! Η πρώτη στρώση είναι σαν μια κρούστα κουλουριού που γίνεται χωρίς αμύγδαλο ή άλλους ξηρούς καρπούς για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.
empty alt

Black Magic Margaritas - κάντε την έκπληξη

Δεν χρειάζεται να είναι Halloween για να βάλετε λίγη «μαύρη» μαγεία στο ποτήρι σας

Back To Top