Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.

Πολυφωτογραφημένο, βασικός «παίκτης» σε πολλά προγράμματα διατροφής για τα υγιεινά λιπαρά του και το αίσθημα κορεσμού που προσφέρει, με πλούσια κρεμώδη υφή και ιδιαίτερη γεύση, έχει εμπνεύσει μεταξύ άλλων ρομαντικές προτάσεις γάμου, αλλά και μια τεράστια περιοδική έκθεση αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

Αν όμως έχεις δοκιμάσει το «λάθος» αβοκάντο, για παράδειγμα ένα αβοκάντο που δεν έχει ωριμάσει αρκετά, μάλλον θα έχεις απογοητευτεί και θα αναρωτιέσαι προς τι όλη αυτή η τρέλα. Για να το απολαύσεις λοιπόν στα καλύτερά του, σε σαλάτες, γκουακαμόλε, avocado toasts ή ακόμα και σκέτο, δεν έχεις παρά να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη:

1. Μην αφήνεις τη σάρκα του να εκτίθεται στον αέρα. Μπορεί να παραμένει βρώσιμη, αλλά αρχίζει αμέσως να οξειδώνεται και να μαυρίζει, με αποτέλεσμα σε λίγα μόλις λεπτά να μην σε εμπνέει να την καταναλώσεις. Αν λοιπόν κόψεις ένα αβοκάντο στη μέση αλλά δεν σκοπεύεις να το φας αμέσως, τύλιξέ το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Αν το χρησιμοποιήσεις σε μια σάλτσα όπως η γκουακαμόλε, όξινα υλικά της όπως ο χυμός λάιμ θα το προστατεύσουν σε κάποιο βαθμό από την οξείδωση, αλλά καλό είναι να διατηρήσεις τη σος στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο.

2. Μην καταναλώνεις άγουρα αβοκάντο. Είναι πολύ πικρά και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την κρεμώδη, επιθυμητή υφή. Βασικά, απέχουν τόσο πολύ από τα ώριμα αβοκάντο που μπορεί να σου καταστρέψουν μια συνταγή (βασισμένο σε αληθινή ιστορία). Ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σε σάλτσα.

3. Μη χρησιμοποιείς υπερώριμα αβοκάντο. Η γεύση τους επίσης έχει αρχίσει να αλλοιώνεται. Πώς θα καταλάβεις ότι ένα αβοκάντο είναι ιδανικό για κατανάλωση; Όταν το πιέζεις είναι ελαφρώς μαλακό, χωρίς όμως να βουλιάζει το δάχτυλό σου μέχρι τον πυρήνα του, και εξωτερικά έχει σκούρο πράσινο χρώμα.

4. Δοκίμασε να καταναλώσεις τα αβοκάντο με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι μπορείς να τα απολαύσεις ακόμα και ψητά στα κάρβουνα, αφήνοντάς τα στη σχάρα μόλις για μερικά δευτερόλεπτα; Μην περιορίζεσαι στις σαλάτες και τις γκουακαμόλε. Ανακάλυψε όλο το γευστικό πλούτο που μπορούν να σου προσφέρουν.

5. Καρύκευσέ τα γενναιόδωρα. Για να «σπάσεις» ελαφρώς τη βουτυρώδη γεύση τους, συνόδευσέ τα με αρκετό αλάτι, αλλά και με όξινα υλικά που, επιπλέον, θα εμποδίσουν την οξείδωσή τους, όπως χυμό λεμονιού και λάιμ. Ακόμα, ταιριάζουν ιδιαίτερα με το κόκκινο κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και τις πιπεριές τσίλι, αν απολαμβάνεις τις πικάντικες γεύσεις.

Πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανση ενός αβοκάντο;

Στο σουπερμάρκετ βρήκες μόνο άγουρα αβοκάντο, που θα πρέπει να περιμένεις να περάσουν μέρες μέχρι να ωριμάσουν και να είναι έτοιμα για κατανάλωση; Και τι κάνεις αν ετοιμάζεις ένα μεξικανικό γεύμα για αυτό το Σαββατοκύριακο;

Αν το γεύμα σου είναι για αύριο, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Μπορείς να επισπεύσεις την ωρίμανσή τους δοκιμάζοντας το παρακάτω κόλπο: βάζεις το άγουρο αβοκάντο σε μια χαρτοσακούλα μαζί με μια ώριμη μπανάνα, η οποία θα… παρασύρει και το αβοκάντο προς την ωρίμανση.

Η επιστημονική εξήγηση; Κάποια φρούτα, ενώ ωριμάζουν, απελευθερώνουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, που τους δίνει ένα χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα. Το αιθυλένιο, επιπλέον, επιταχύνει την ωρίμανση στα γύρω φρούτα. Αν λοιπόν τοποθετήσεις το αβοκάντο σε μια ημι-πορώδη σακούλα, αυξάνεις την έκθεσή του στο αιθυλένιο της μπανάνας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να το εμποδίζεις να αναπνέει.

empty alt

Λίγο κρασί, λίγα φρούτα πολύ σεξ

Μια διατροφή λύση μπορεί ν αντιμετωπίσει την στυτική λειτουργία και μάλιστα εκείνη που δεν αποκλείει το αλκοόλ.
empty alt

Τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα: τι είναι και πως βλάπτουν

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.
empty alt

Αραβική πίτα: πώς να φτιάξεις το νοστιμότερο σάντουιτς

Ακολουθώντας τα παρακάτω μυστικά για την αραβική πίτα, το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα άγευστα και άοσμα σνακ που αγοράζεις τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη.
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Ψητές γλυκοπατάτες με βότανα και σκόρδο

Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο.
empty alt

Ψητός σολομός με ανανά

Μια ξωτική συνταγή που σε ταξιδεύει γευστικά στην Ανατολή. Αν σου αρέσει ο σολομός και αγαπάς τον ανανά, τότε αυτός ο συνδυασμός θα σε ενθουσιάσει.
empty alt

Λαχταριστό φιλέτο κοτόπουλο με κρεμώδες τυρί και πιπεριές στον φούρνο

Μια εύκολη κι απολαυστική συνταγή
Back To Top