Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.

Πολυφωτογραφημένο, βασικός «παίκτης» σε πολλά προγράμματα διατροφής για τα υγιεινά λιπαρά του και το αίσθημα κορεσμού που προσφέρει, με πλούσια κρεμώδη υφή και ιδιαίτερη γεύση, έχει εμπνεύσει μεταξύ άλλων ρομαντικές προτάσεις γάμου, αλλά και μια τεράστια περιοδική έκθεση αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

Αν όμως έχεις δοκιμάσει το «λάθος» αβοκάντο, για παράδειγμα ένα αβοκάντο που δεν έχει ωριμάσει αρκετά, μάλλον θα έχεις απογοητευτεί και θα αναρωτιέσαι προς τι όλη αυτή η τρέλα. Για να το απολαύσεις λοιπόν στα καλύτερά του, σε σαλάτες, γκουακαμόλε, avocado toasts ή ακόμα και σκέτο, δεν έχεις παρά να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη:

1. Μην αφήνεις τη σάρκα του να εκτίθεται στον αέρα. Μπορεί να παραμένει βρώσιμη, αλλά αρχίζει αμέσως να οξειδώνεται και να μαυρίζει, με αποτέλεσμα σε λίγα μόλις λεπτά να μην σε εμπνέει να την καταναλώσεις. Αν λοιπόν κόψεις ένα αβοκάντο στη μέση αλλά δεν σκοπεύεις να το φας αμέσως, τύλιξέ το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Αν το χρησιμοποιήσεις σε μια σάλτσα όπως η γκουακαμόλε, όξινα υλικά της όπως ο χυμός λάιμ θα το προστατεύσουν σε κάποιο βαθμό από την οξείδωση, αλλά καλό είναι να διατηρήσεις τη σος στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο.

2. Μην καταναλώνεις άγουρα αβοκάντο. Είναι πολύ πικρά και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την κρεμώδη, επιθυμητή υφή. Βασικά, απέχουν τόσο πολύ από τα ώριμα αβοκάντο που μπορεί να σου καταστρέψουν μια συνταγή (βασισμένο σε αληθινή ιστορία). Ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σε σάλτσα.

3. Μη χρησιμοποιείς υπερώριμα αβοκάντο. Η γεύση τους επίσης έχει αρχίσει να αλλοιώνεται. Πώς θα καταλάβεις ότι ένα αβοκάντο είναι ιδανικό για κατανάλωση; Όταν το πιέζεις είναι ελαφρώς μαλακό, χωρίς όμως να βουλιάζει το δάχτυλό σου μέχρι τον πυρήνα του, και εξωτερικά έχει σκούρο πράσινο χρώμα.

4. Δοκίμασε να καταναλώσεις τα αβοκάντο με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι μπορείς να τα απολαύσεις ακόμα και ψητά στα κάρβουνα, αφήνοντάς τα στη σχάρα μόλις για μερικά δευτερόλεπτα; Μην περιορίζεσαι στις σαλάτες και τις γκουακαμόλε. Ανακάλυψε όλο το γευστικό πλούτο που μπορούν να σου προσφέρουν.

5. Καρύκευσέ τα γενναιόδωρα. Για να «σπάσεις» ελαφρώς τη βουτυρώδη γεύση τους, συνόδευσέ τα με αρκετό αλάτι, αλλά και με όξινα υλικά που, επιπλέον, θα εμποδίσουν την οξείδωσή τους, όπως χυμό λεμονιού και λάιμ. Ακόμα, ταιριάζουν ιδιαίτερα με το κόκκινο κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και τις πιπεριές τσίλι, αν απολαμβάνεις τις πικάντικες γεύσεις.

Πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανση ενός αβοκάντο;

Στο σουπερμάρκετ βρήκες μόνο άγουρα αβοκάντο, που θα πρέπει να περιμένεις να περάσουν μέρες μέχρι να ωριμάσουν και να είναι έτοιμα για κατανάλωση; Και τι κάνεις αν ετοιμάζεις ένα μεξικανικό γεύμα για αυτό το Σαββατοκύριακο;

Αν το γεύμα σου είναι για αύριο, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Μπορείς να επισπεύσεις την ωρίμανσή τους δοκιμάζοντας το παρακάτω κόλπο: βάζεις το άγουρο αβοκάντο σε μια χαρτοσακούλα μαζί με μια ώριμη μπανάνα, η οποία θα… παρασύρει και το αβοκάντο προς την ωρίμανση.

Η επιστημονική εξήγηση; Κάποια φρούτα, ενώ ωριμάζουν, απελευθερώνουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, που τους δίνει ένα χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα. Το αιθυλένιο, επιπλέον, επιταχύνει την ωρίμανση στα γύρω φρούτα. Αν λοιπόν τοποθετήσεις το αβοκάντο σε μια ημι-πορώδη σακούλα, αυξάνεις την έκθεσή του στο αιθυλένιο της μπανάνας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να το εμποδίζεις να αναπνέει.

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

3+1 λάθη που κάνουμε στο σουπερμάρκετ

Μήπως κάθε φορά που επισκέφτεσαι το σουπερμάρκετ, κάνεις τα ψώνια σου με μηχανικές κινήσεις; Απλές αλλά συνειδητές αλλαγές θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρήματα αλλά και να προστατεύσεις την υγεία σου.
empty alt

Μπορείς να ρίξεις στα κάρβουνα μια κατεψυγμένη μπριζόλα;

Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο.
empty alt

Στην κουζίνα του «έρωτα» με το μενού του Αγίου Βαλεντίνου

Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει στα σοβαρά τα «ματζούνια του έρωτα», όσα τουλάχιστον υπόσχονται θαύματα στην ερωτική αρένα.
empty alt

Υγιεινά κι απολαυστικά μάφιν με κολοκύθα

Η κολοκύθα πέρα από ένα υλικό με πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, μας δίνει και πολλές επιλογές για να την χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη ποικιλία σε συνταγές όλων των ειδών, από βελουτέ σούπες και πίτες μέχρι αυτά τα απολαυστικά και όχι τόσο παχυντικά μάφιν.
empty alt

Strawberry fields forever

Ένα είναι το φρούτο σήμα-κατατεθέν αυτής της εποχής και μικροί και μεγάλοι τής έχουν αδυναμία! Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα.
empty alt

Εύκολη συνταγή για απολαυστικές και υγιεινές βάφλες

Ξεκινήστε το πρωί σας με τον σωστό τρόπο με νόστιμες, φιλικές προς την υγεία σας βάφλες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο! Είναι παιχνιδάκι και έτοιμες σε περίπου μισή ώρα.
empty alt

Barbie Cocktail: μια συνταγή για να μπεις στον μεθυστικά ροζ κόσμο της

H Barbie έχει αυτή την εποχή την τιμητική της και σε κερνάει το κοκτέιλ της
Back To Top