Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να […]

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να παρακινήσει τα εγγόνια της να μαζευτούν στο σπίτι μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού. Διαλέξαμε, λοιπόν, αντιπροσωπευτικά φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού, που απολαμβάναμε ως παιδιά και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε, όχι μόνο γιατί είναι πεντανόστιμα αλλά και επειδή πάντα μας ταξιδεύουν, έστω και νοερά, σε περασμένα, αγαπημένα καλοκαίρια.

Μπριάμ: Καλοκαιρινά λαχανικά κατευθείαν από το περιβόλι –κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες– βρίσκουν μια θέση στην κατσαρόλα παρέα με φρεσκοκομμένα μυρωδικά από τις γλάστρες της αυλής: βασιλικό, μαϊντανό, δυόσμο. Η γεύση τους είναι ολοζώντανη, πλούσια, ιδιαίτερα αν τα έχεις μαζέψει με τα χέρια σου. Και αν αργήσεις λίγο να γυρίσεις από το μεσημεριανό μπάνιο, δεν πειράζει: το μπριάμ θα σε περιμένει υπομονετικά, αφού τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με φέτα και με τη συνοδεία μιας παγωμένης μπίρας (βρες τη συνταγή εδώ).

Ψαρόσουπα: Σε κάποια ερημική παραλία στήνεται ένα τσουκάλι στη φωτιά και η παρέα ρίχνει μέσα τα ψάρια που μόλις έχει ψαρέψει και καθαρίσει, να σιγοβράσουν μαζί με όσα άλλα υλικά έχει στη διάθεσή της – μερικές πατάτες, λίγα κρεμμύδια. Η ψαρόσουπα δεν χρειάζεται πολλά για να αναδειχθεί: αρκούν μερικά φρέσκα ψάρια, κατά προτίμηση σε ποικιλία, για να απελευθερωθούν τα αρώματα της θάλασσας. Μέχρι να σουρουπώσει είναι έτοιμη και τότε, καλοδεχούμενα ζεστή, στην ψύχρα που έχει αρχίσει να πέφτει στην παραλία καθώς νυχτώνει, γίνεται το επίκεντρο ενός δείπνου κάτω από τα αστέρια.

fish_soup

Γεμιστά: Αν σου έχουν μείνει μία δύο ντομάτες, άλλο τόσες πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ακόμα και πατάτες, μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις μεγάλο τραπέζι, αρκεί να τα παντρέψεις με ρύζι, να φτιάξεις δηλαδή γεμιστά, «γιαλαντζί» ή με κιμά. Το κατεξοχήν μαμαδίστικο φαγητό θέλει κι αυτό τις καλύτερες πρώτες ύλες για να απογειωθεί και ιδανικά ένα τραπέζι στον κήπο, με ένα δέντρο με πυκνές φυλλωσιές να ρίχνει τη σκιά του. Ακόμα όμως και όταν σερβίρεται σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα παραμένει απολαυστικό, γιατί με κάθε μπουκιά του, μαζί με τη γλύκα των λαχανικών και τις πικάντικες νότες των μπαχαρικών γεύεσαι και τη φροντίδα του ανθρώπου που έχει μαγειρέψει για σένα (βρες δύο «πειραγμένες» εκδοχές της συνταγής εδώ και εδώ).

Πράσινα φασολάκια: Τρυφερά και ζουμερά, όπως μαζεύτηκαν από το περιβόλι, κάνουν βουτιά στην κατσαρόλα και λούζονται με φρέσκια ντομάτα, κρεμμυδάκι, μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο, υποδέχονται μερικές χοντροκομμένες πατάτες στο πλάι τους και μαγειρεύονται για λίγη ώρα, ίσα που να μαλακώσουν, γιατί όταν έχεις ολόφρεσκα υλικά δεν χρειάζονται πολλά-πολλά για να ξεδιπλώσουν τις γεύσεις τους. Είναι το φαγητό που μαγείρευε η μαμά ή η γιαγιά μας τις καθημερινές, το «ανεπίσημο», που μας περίμενε μετά το μπάνιο μαζί με μια φέτα ψωμί με προζύμι και το, απαραίτητο, τυρί φέτα.

green_beans

Χωριάτικη σαλάτα: Στα γεύματα που έχουμε απολαύσει σε ταβέρνες σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό, είναι αυτή που θα ξεγελάσει την πείνα μας μετά το μπάνιο, καθώς συνήθως έρχεται πρώτη στο τραπέζι. Είναι αυτή, επίσης, στην οποία θα καταφύγουμε πάντα όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ ή όταν το κυρίως πιάτο δεν μας εμπνέει. Γιατί η χωριάτικη σαλάτα είναι εγγύηση. Ντομάτες, πιπεριές και αγγουράκια από τον κήπο, φρέσκο ή ξερό κρεμμυδάκι, ελιές και φυσικά η απαραίτητη φέτα δημιουργούν ένα δροσερό μείγμα που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ελληνικής γαστρονομίας, γιατί όποιον τουρίστα κι αν ρωτήσεις μπορεί να μη θυμάται πώς πέρασε στη Μύκονο αλλά σίγουρα δεν θα έχει ξεχάσει την πρώτη φορά που δοκίμασε χωριάτικη.

Πηγή: AllYou.gr

empty alt

Βρώμικες τροφές

Θεωρείται η “βασίλισσα” των ανοιξιάτικων φρούτων αφού η φράουλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Σύμφωνα όμως με τη λίστα η οποία καταγράφει τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυό φορές πριν...
empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

4 τρόποι για να μη μαυρίσουν τα μήλα σου

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή […]
empty alt

Μια ιδέα για ένα πρωτότυπο και οικονομικό brunch στο σπίτι

Είναι οικονομικά, ευέλικτα, εύκολα, γρήγορα και μπορούν να ταΐσουν ένα ολόκληρο πλήθος. Ο λόγος για τα γεύματα σε πλατό, όπου μπορείς να σερβίρεις σχεδόν τα πάντα.
empty alt

Τέλεια ιδέα για δώρο (αλλά και για το σπίτι): αρωματισμένο αλάτι

Ένα από τα πιο οικονομικά και επιτυχημένα δώρα που μπορείς να κάνεις στους φίλους σου; Αρωματισμένο αλάτι, κλεισμένο σε γυάλινο βαζάκι.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Η πίτσα του καλοκαιριού έχει για βάση το κολοκύθι!

Σκέφτεσαι ένα καλοκαιρινό ορεκτικό που θα ξαφνιάσει τους καλεσμένους σου ή που θα κάνει τη γευστική έκπληξη στο πάρτι; Σου έχουμε την ιδανική ιδέα… Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι...
empty alt

“Marry Me Chicken”, η ιδανική συνταγή για ερωτευμένους

Το τέλειο πιάτο για τo μενού του Αγίου Βαλεντίνου
Back To Top