Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

0     

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

Keyif στα τούρκικα σημαίνει «καλή αίσθηση» για αυτό και δεν είναι τυχαίο το όνομα του κεφίρ.

Με καταγωγή από τις γαλακτικές ζυμώσεις και με «μαγικές» σχεδόν ιδιότητες προστασίας του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, το κεφίρ είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προσθέσεις στην καθημερινή διατροφή σου, αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Υπήρξε για χρόνια μυστικό, και οι ιδιότητές του ήταν γνωστές στις περιοχές γύρω από τον Καύκασο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, που έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα οφέλη του κεφίρ, όλο και περισσότερος κόσμος το καταναλώνει, όπως, π.χ. στην Αμερική όπου η ζήτηση υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 5 χρόνια.

Και αν ακόμα δεν σε έχω πείσει διάβασε και αυτά:
1. Αποκαλείται και «ελιξίριο της ζωής«, γιατί το 1908 ο Ε.Metchnikoff  παρατήρησε ότι πληθυσμοί του ορεινού Καυκάσου που συνήθιζαν να καταναλώνουν τέτοιου είδους προϊόντα, ζούσαν περισσότερο. Όταν η παρατήρηση αυτή μπήκε στο επιστημονικό μικροσκόπιο βρέθηκε ότι η ευεργετική αυτή δράση, το «μυστικό της μακροζωίας» δηλαδή, οφείλεται σε μικροοργανισμούς (προϊόντα των γαλακτικών ζυμώσεων) που βρίσκονται σήμερα και στο κεφίρ.

2. Aποτελεί καλή πηγή της πολύτιμης βιταμίνης D, που μεταξύ άλλων τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

3. Μπορείς να το απολαύσεις πλέον σε πολλές μορφές, αλλά και να το χρησιμοποιήσεις αντί για γάλα σε συνταγές για pancakes ή smoothies. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει ελεύθερα.

4. Δεν κάνει θαύματα από την πρώτη γουλιά αλλά αν το κάνεις μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας να είσαι σίγουρος/σίγουρη ότι το πεπτικό σου θα είναι σαν καινούριο!

5. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε diy συνταγές ομορφιάς. Βοηθάει στην καταπολέμιση των ελεύθερων ριζών στο δέρμα, το κάνει να λάμπει ενώ επίσης δυναμώνει και τα μαλλιά!

Πηγή: allyou.gr