Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις. Μια από αυτές είναι το κοτόπουλο στο φούρνο, το απόλυτο οικογενειακό φαγητό για ένα μεσημέρι Κυριακής μετά το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και για ένα πολυάσχολο βράδυ καθημερινής, καθώς απαιτεί λίγη ώρα προετοιμασίας και ελάχιστα υλικά – μετά, απλά το βάζεις στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί!

Καθώς όμως είναι εύκολο να παραψηθεί και να στεγνώσει ή να ροδίσει απέξω και από μέσα να παραμείνει άψητο, υπάρχουν κάποια μυστικά ψησίματος που πρέπει να γνωρίζεις, για να το κάνεις νόστιμο, ζουμερό και τρυφερό. Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία βήμα-βήμα:

1. Επένδυσε στα καλύτερα υλικά: Όπως συμβαίνει με όλα τα φαγητά, έτσι και στο κοτόπουλο το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας είναι η επιλογή των καλύτερων υλικών! Σου προτείνουμε το Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες, μεγαλωμένο σε φάρμες της ορεινής γιαννιώτικης υπαίθρου, όπου το καθαρό περιβάλλον εκτροφής συμβάλλει στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρέατος. Διατρέφεται με 100% φυσικές τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι, που του προσδίδουν έντονο κιτρινωπό χρώμα. Φυσικά η γεύση του είναι αυθεντική, όπως σε κάθε χωριάτικο κοτόπουλο.Όχι τυχαία, έχει βραβευτεί από τους ειδικούς του International Taste & Quality Institute με την ανώτατη διάκριση του Βραβείου Ανώτερης Γεύσης 2018.

Θα το βρεις αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος. 

2. Αν δεν σκοπεύεις να το ψήσεις αμέσως, το διατηρείς στο ψυγείο, στο χαμηλότερο ράφι για να βεβαιωθείς ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές σε άλλα τρόφιμα με κίνδυνο επιμόλυνσης.

3. Βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο περίπου δύο ώρες πριν από το ψήσιμο, απομακρύνεις τη συσκευασία του και το ξεπλένεις καλά μέσα-έξω. Το αφήνεις να στραγγίσει σε χαρτί κουζίνας.

4. Μόλις στραγγίσει, το βάζεις ξανά στο ψυγείο. Αυτό το τρικ θα βοηθήσει την πέτσα να στεγνώσει, ώστε να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο.

5. Μία ώρα πριν από το ψήσιμο (ή λιγότερο, αν κάνει ζέστη) βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Την ώρα του ψησίματος ο φούρνος πρέπει να είναι καυτός, ώστε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί γρήγορα, η πέτσα του να γίνει τραγανή και οι χυμοί να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του.

7. Αλατίζεις το εσωτερικό του για να γίνει ομοιόμορφα νόστιμο. Αν θέλεις να δώσεις μια πικάντικη νότα, προσθέτεις και πιπέρι.

8. Σταυρώνεις τα πόδια του στον «αστράγαλο» και τα δένεις με σπάγκο μαγειρικής. Αυτό το τρικ συμβάλλει στο ομοιόμορφο ψήσιμο.

9. Καρυκεύεις εξωτερικά το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο, σκόρδο, κρεμμύδι και ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο). Τα ίδια υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για να το γεμίσεις εσωτερικά, αν θέλεις, προτού να δέσεις τα πόδια του. Τέλος, απλώνεις γενναιόδωρα σε όλη την εξωτερική επιφάνειά του λιωμένο βούτυρο. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πέτσα δεν θα γίνει το ίδιο τραγανή.

10. Τοποθετείς το κοτόπουλο στο ταψί, πάνω σε πατάτες και άλλα λαχανικά της επιλογής σου, που θα έχεις καρυκεύσει με τα ίδια υλικά που χρησιμοποίησες και στο κοτόπουλο. Τα λαχανικά θα λειτουργήσουν σαν σχάρα, επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορεί, ενώ ταυτόχρονα θα του χαρίσουν έξτρα γεύση κατά το ψήσιμο.

11. Το αφήνεις να ψηθεί για περίπου 1 ώρα. Γενικά, υπολογίζεις περίπου 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό. Επομένως για ένα μέτριο κοτόπουλο 1,5 κιλού, που χορταίνει άνετα μια οικογένεια, θα χρειαστείς γύρω στα 60 λεπτά.

12. Σε κάθε περίπτωση, στα 45 λεπτά ελέγχεις αν έχει γίνει. Βυθίζεις στο κοτόπουλο ένα θερμόμετρο μαγειρικής (πρέπει να δείξει γύρω στους 75 βαθμούς Κελσίου) ή, αν δεν έχεις θερμόμετρο μαγειρικής, ένα μαχαίρι ανάμεσα στο πόδι και το σώμα του.

13. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να κρατήσει όλους τους χυμούς του. Το απολαμβάνεις ζεστό.

Extra tip: Διάβασε περισσότερα εδώ για το Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες και άλλες αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

 

 

empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

4 χρήσιμα tips για τη δυσπεψία

Είχες πει ότι δεν θα φας πολύ, κι όμως παρασύρθηκες για άλλη μια χρονιά. Το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα ήταν γευστικότατο αλλά μάλλον κάπως βαρύ για το στομάχι σου.
empty alt

Ποπκόρν με σοκολάτα: πώς θα το φτιάξεις

Έχεις καλέσει απόψε το βράδυ τους φίλους σου για να δείτε ταινία στο σπίτι, αλλά δεν ξέρεις τι να ετοιμάσεις, καθώς οι μισοί προτιμούν τα γλυκά και οι άλλοι μισοί τα αλμυρά; Τα ποπκόρν με σοκολάτα θα τους ικανοποιήσουν όλους! Τα περισσότερα υλικά που θα χρειαστείς τα έχεις ήδη […]
empty alt

Οι διατροφικές συνήθειες και παραξενιές των δικτατόρων

Οι Βικτόρια Κλαρκ και Μελίσα Σκοτ αποφάσισαν να μελετήσουν τα αγαπημένα πιάτα και τις διατροφικές συνήθειες δικτατόρων, σε σχέση με τον φόβο που είχαν ότι θα δηλητηριαστούν, και κατέγραψαν τη μελέτη τους στο βιβλίο «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants».
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

Bruschetta time…

  Τίποτα δεν «καλωσορίζει» το καλοκαίρι όπως η… μπρουσκέτα. Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να τρίψεις το φρυγανισμένο ψωμί με σκόρδο θα απογειώσει το γευστικό του αποτέλεσμα.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για την απόλαυση που ακούει στο όνομα πίτσα

Υπάρχουν πολύ λίγα πιάτα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπως η πίτσα. Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο έχει επίσης σερβιριστεί εκ νέου με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Ελαφριά, θρεπτικά, και με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι, θα δώσεις γεύση στην Καθαρά Δευτέρα αλλά θα γίνουν και μια εξαιρετική πρόταση ακόμα και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Back To Top