Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις. Μια από αυτές είναι το κοτόπουλο στο φούρνο, το απόλυτο οικογενειακό φαγητό για ένα μεσημέρι Κυριακής μετά το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και για ένα πολυάσχολο βράδυ καθημερινής, καθώς απαιτεί λίγη ώρα προετοιμασίας και ελάχιστα υλικά – μετά, απλά το βάζεις στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί!

Καθώς όμως είναι εύκολο να παραψηθεί και να στεγνώσει ή να ροδίσει απέξω και από μέσα να παραμείνει άψητο, υπάρχουν κάποια μυστικά ψησίματος που πρέπει να γνωρίζεις, για να το κάνεις νόστιμο, ζουμερό και τρυφερό. Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία βήμα-βήμα:

1. Επένδυσε στα καλύτερα υλικά: Όπως συμβαίνει με όλα τα φαγητά, έτσι και στο κοτόπουλο το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας είναι η επιλογή των καλύτερων υλικών! Σου προτείνουμε το Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες, μεγαλωμένο σε φάρμες της ορεινής γιαννιώτικης υπαίθρου, όπου το καθαρό περιβάλλον εκτροφής συμβάλλει στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρέατος. Διατρέφεται με 100% φυσικές τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι, που του προσδίδουν έντονο κιτρινωπό χρώμα. Φυσικά η γεύση του είναι αυθεντική, όπως σε κάθε χωριάτικο κοτόπουλο.Όχι τυχαία, έχει βραβευτεί από τους ειδικούς του International Taste & Quality Institute με την ανώτατη διάκριση του Βραβείου Ανώτερης Γεύσης 2018.

Θα το βρεις αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος. 

2. Αν δεν σκοπεύεις να το ψήσεις αμέσως, το διατηρείς στο ψυγείο, στο χαμηλότερο ράφι για να βεβαιωθείς ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές σε άλλα τρόφιμα με κίνδυνο επιμόλυνσης.

3. Βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο περίπου δύο ώρες πριν από το ψήσιμο, απομακρύνεις τη συσκευασία του και το ξεπλένεις καλά μέσα-έξω. Το αφήνεις να στραγγίσει σε χαρτί κουζίνας.

4. Μόλις στραγγίσει, το βάζεις ξανά στο ψυγείο. Αυτό το τρικ θα βοηθήσει την πέτσα να στεγνώσει, ώστε να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο.

5. Μία ώρα πριν από το ψήσιμο (ή λιγότερο, αν κάνει ζέστη) βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Την ώρα του ψησίματος ο φούρνος πρέπει να είναι καυτός, ώστε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί γρήγορα, η πέτσα του να γίνει τραγανή και οι χυμοί να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του.

7. Αλατίζεις το εσωτερικό του για να γίνει ομοιόμορφα νόστιμο. Αν θέλεις να δώσεις μια πικάντικη νότα, προσθέτεις και πιπέρι.

8. Σταυρώνεις τα πόδια του στον «αστράγαλο» και τα δένεις με σπάγκο μαγειρικής. Αυτό το τρικ συμβάλλει στο ομοιόμορφο ψήσιμο.

9. Καρυκεύεις εξωτερικά το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο, σκόρδο, κρεμμύδι και ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο). Τα ίδια υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για να το γεμίσεις εσωτερικά, αν θέλεις, προτού να δέσεις τα πόδια του. Τέλος, απλώνεις γενναιόδωρα σε όλη την εξωτερική επιφάνειά του λιωμένο βούτυρο. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πέτσα δεν θα γίνει το ίδιο τραγανή.

10. Τοποθετείς το κοτόπουλο στο ταψί, πάνω σε πατάτες και άλλα λαχανικά της επιλογής σου, που θα έχεις καρυκεύσει με τα ίδια υλικά που χρησιμοποίησες και στο κοτόπουλο. Τα λαχανικά θα λειτουργήσουν σαν σχάρα, επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορεί, ενώ ταυτόχρονα θα του χαρίσουν έξτρα γεύση κατά το ψήσιμο.

11. Το αφήνεις να ψηθεί για περίπου 1 ώρα. Γενικά, υπολογίζεις περίπου 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό. Επομένως για ένα μέτριο κοτόπουλο 1,5 κιλού, που χορταίνει άνετα μια οικογένεια, θα χρειαστείς γύρω στα 60 λεπτά.

12. Σε κάθε περίπτωση, στα 45 λεπτά ελέγχεις αν έχει γίνει. Βυθίζεις στο κοτόπουλο ένα θερμόμετρο μαγειρικής (πρέπει να δείξει γύρω στους 75 βαθμούς Κελσίου) ή, αν δεν έχεις θερμόμετρο μαγειρικής, ένα μαχαίρι ανάμεσα στο πόδι και το σώμα του.

13. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να κρατήσει όλους τους χυμούς του. Το απολαμβάνεις ζεστό.

Extra tip: Διάβασε περισσότερα εδώ για το Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες και άλλες αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

 

 

empty alt

Έτσι θα μετατρέψεις τα ρεβίθια σε πικάντικα, πεντανόστιμα στραγάλια στο σπίτι

Τα ρεβύθια είναι στην ουσία ψημένα στραγάλια, όμως ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή από το Popsugar.com θα τα κάνεις πιο νόστιμα από ποτέ, ώστε να μπορείς να τα απολαύσεις ως σνακ ενώ παρακολουθείς μια ταινία στο σπίτι ή ακόμα και σε ένα πάρτι, ως συνοδευτικό στο ποτό.
empty alt

Ποια φρέσκα τρόφιμα κρατάνε περισσότερο

Μήλα Αυτό το βολικό και προσιτό φρούτο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες στο ψυγείο. Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής, τοποθετήστε τα μήλα σε μια πλαστική τσάντα στο συρτάρι.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολο «τηγανητό» παγωτό

  Μια απολαυστική πρόκληση που είναι πιο εύκολη απ’ όσο φαίνεται που θα εκπλήξει τους φίλους σου και αφήσει τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις! Το να τηγανίσεις παγωτό είναι κάτι που μπορεί να σου ακούγεται αγχωτικό.
empty alt

Πώς μπορώ να καταψύξω το γάλα;

  Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την...
empty alt

Μανιτάρια Portobello γεμισμένα… αλλιώς

Ένα μείγμα από ντομάτες, σπανάκι, φέτα, ελιές και φρέσκια ρίγανη δίνει σε αυτά τα  portobellos μια μεσογειακή ατμόσφαιρα με αυτήν την υγιεινή συνταγή γεμιστών μανιταριών.
empty alt

Ζυμαρικά στον φούρνο με φέτα

Αυτή είναι η συνταγή για μια άλλη viral τάση που προέκυψε από το TikTok που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε άπειρους θαυμαστές σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
empty alt

Στην κουζίνα του «έρωτα» με το μενού του Αγίου Βαλεντίνου

Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει στα σοβαρά τα «ματζούνια του έρωτα», όσα τουλάχιστον υπόσχονται θαύματα στην ερωτική αρένα.
empty alt

Panettone: Χριστούγεννα με γεύση ιταλική

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και...
Back To Top