Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις. Μια από αυτές είναι το κοτόπουλο στο φούρνο, το απόλυτο οικογενειακό φαγητό για ένα μεσημέρι Κυριακής μετά το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και για ένα πολυάσχολο βράδυ καθημερινής, καθώς απαιτεί λίγη ώρα προετοιμασίας και ελάχιστα υλικά – μετά, απλά το βάζεις στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί!

Καθώς όμως είναι εύκολο να παραψηθεί και να στεγνώσει ή να ροδίσει απέξω και από μέσα να παραμείνει άψητο, υπάρχουν κάποια μυστικά ψησίματος που πρέπει να γνωρίζεις, για να το κάνεις νόστιμο, ζουμερό και τρυφερό. Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία βήμα-βήμα:

1. Επένδυσε στα καλύτερα υλικά: Όπως συμβαίνει με όλα τα φαγητά, έτσι και στο κοτόπουλο το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας είναι η επιλογή των καλύτερων υλικών! Σου προτείνουμε το Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες, μεγαλωμένο σε φάρμες της ορεινής γιαννιώτικης υπαίθρου, όπου το καθαρό περιβάλλον εκτροφής συμβάλλει στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρέατος. Διατρέφεται με 100% φυσικές τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι, που του προσδίδουν έντονο κιτρινωπό χρώμα. Φυσικά η γεύση του είναι αυθεντική, όπως σε κάθε χωριάτικο κοτόπουλο.Όχι τυχαία, έχει βραβευτεί από τους ειδικούς του International Taste & Quality Institute με την ανώτατη διάκριση του Βραβείου Ανώτερης Γεύσης 2018.

Θα το βρεις αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος. 

2. Αν δεν σκοπεύεις να το ψήσεις αμέσως, το διατηρείς στο ψυγείο, στο χαμηλότερο ράφι για να βεβαιωθείς ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές σε άλλα τρόφιμα με κίνδυνο επιμόλυνσης.

3. Βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο περίπου δύο ώρες πριν από το ψήσιμο, απομακρύνεις τη συσκευασία του και το ξεπλένεις καλά μέσα-έξω. Το αφήνεις να στραγγίσει σε χαρτί κουζίνας.

4. Μόλις στραγγίσει, το βάζεις ξανά στο ψυγείο. Αυτό το τρικ θα βοηθήσει την πέτσα να στεγνώσει, ώστε να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο.

5. Μία ώρα πριν από το ψήσιμο (ή λιγότερο, αν κάνει ζέστη) βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Την ώρα του ψησίματος ο φούρνος πρέπει να είναι καυτός, ώστε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί γρήγορα, η πέτσα του να γίνει τραγανή και οι χυμοί να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του.

7. Αλατίζεις το εσωτερικό του για να γίνει ομοιόμορφα νόστιμο. Αν θέλεις να δώσεις μια πικάντικη νότα, προσθέτεις και πιπέρι.

8. Σταυρώνεις τα πόδια του στον «αστράγαλο» και τα δένεις με σπάγκο μαγειρικής. Αυτό το τρικ συμβάλλει στο ομοιόμορφο ψήσιμο.

9. Καρυκεύεις εξωτερικά το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο, σκόρδο, κρεμμύδι και ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο). Τα ίδια υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για να το γεμίσεις εσωτερικά, αν θέλεις, προτού να δέσεις τα πόδια του. Τέλος, απλώνεις γενναιόδωρα σε όλη την εξωτερική επιφάνειά του λιωμένο βούτυρο. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πέτσα δεν θα γίνει το ίδιο τραγανή.

10. Τοποθετείς το κοτόπουλο στο ταψί, πάνω σε πατάτες και άλλα λαχανικά της επιλογής σου, που θα έχεις καρυκεύσει με τα ίδια υλικά που χρησιμοποίησες και στο κοτόπουλο. Τα λαχανικά θα λειτουργήσουν σαν σχάρα, επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορεί, ενώ ταυτόχρονα θα του χαρίσουν έξτρα γεύση κατά το ψήσιμο.

11. Το αφήνεις να ψηθεί για περίπου 1 ώρα. Γενικά, υπολογίζεις περίπου 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό. Επομένως για ένα μέτριο κοτόπουλο 1,5 κιλού, που χορταίνει άνετα μια οικογένεια, θα χρειαστείς γύρω στα 60 λεπτά.

12. Σε κάθε περίπτωση, στα 45 λεπτά ελέγχεις αν έχει γίνει. Βυθίζεις στο κοτόπουλο ένα θερμόμετρο μαγειρικής (πρέπει να δείξει γύρω στους 75 βαθμούς Κελσίου) ή, αν δεν έχεις θερμόμετρο μαγειρικής, ένα μαχαίρι ανάμεσα στο πόδι και το σώμα του.

13. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να κρατήσει όλους τους χυμούς του. Το απολαμβάνεις ζεστό.

Extra tip: Διάβασε περισσότερα εδώ για το Κοτόπουλο ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες και άλλες αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

 

 

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top