Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του.

Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του. Αυτά είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να το αναδείξεις στο πιο νόστιμο συνοδευτικό. Ή, γιατί όχι, ακόμα και κυρίως πιάτο.

1. Βάλε το στην κατσαρόλα χωρίς να το μουλιάσεις. Το μούλιασμα μπορεί να του δώσει μια κολλώδη υφή. Απόφυγε επίσης να ξεπλύνεις το λευκό ρύζι, γιατί μαζί με την πλεονάζουσα ποσότητα αμύλου συμπαρασύρονται και κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία του.

2. Μαγείρεψέ το σε υγρό πλούσιο σε γεύση και αρώματα. Το ιδανικό είναι να βράσεις το ρύζι σε ζωμό, κατά προτίμηση σπιτικό, που θα το εφοδιάσει με έναν πλούτο γεύσης και αρωμάτων. Ακόμα και αν δεν έχεις στη διάθεσή σου ζωμό, φρόντισε τουλάχιστον να το μαγειρέψεις σε νερό που έχεις αλατίσει γενναιόδωρα (υπολόγισε 1 κ.σ. ανά 350 ml νερού) και στο οποίο έχεις προσθέσει ελαιόλαδο (επίσης 1 κ.σ. ανά 350 ml). Το ελαιόλαδο, επιπλέον, εμποδίζει τους κόκκους ρυζιού να κολλήσουν μεταξύ τους ή στην κατσαρόλα.

raw_rice750

3. Μη διστάσεις να πειραματιστείς πάνω στις οδηγίες της συνταγής. Ακόμα και σε εκείνες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του ρυζιού! Παρόλο που η συσκευασία προτείνει συγκεκριμένο χρόνο βρασίματος και ίσως συγκεκριμένες αναλογίες ρυζιού-νερού, αυτές οι παράμετροι ίσως διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με τη συσκευή της κουζίνας, το σκεύος και το πόσο καλά κλείνει το καπάκι της κατσαρόλας. Γι’ αυτό, μόνο διά της δοκιμής και του λάθους μπορείς να καταλήξεις στον ιδανικό χρόνο βρασίματος ενός συγκεκριμένου τύπου ρυζιού, στη δική σου κουζίνα και με τη δική σου κατσαρόλα.

4. Άφησέ το να σιγομαγειρευτεί, αντί να βράσει σε δυνατή φωτιά. Το βράσιμο σε δυνατή φωτιά θα κάνει το νερό να εξατμιστεί πιο γρήγορα, ίσως προτού ακόμα να είναι έτοιμο το ρύζι σου, και θα απελευθερώσει άμυλο, κάνοντας το ρύζι κολλώδες. Το σιγοβράσιμο, από την άλλη, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 100 βαθμούς Κελσίου, με το νερό να σχηματίζει μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, θα κάνει το ρύζι σπυρωτό και νόστιμο. Απλά άφησέ το στην αρχή να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και αμέσως μετά χαμήλωσε τη θερμοκρασία.

5. Μην αφαιρέσεις το καπάκι από την κατσαρόλα. Άφησε το ρύζι να σιγοβράσει σκεπασμένο. Καλό είναι επίσης να μην το ανακατέψεις. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να το κάνει κολλώδες. Από τη στιγμή που θα βρεις τον ακριβή χρόνο βρασμού που χρειάζεται, δεν χρειάζεται να το «ξαναενοχλήσεις» την ώρα του μαγειρέματος, αν θέλεις να γίνει αφράτο, νόστιμο και σπυρωτό.

Extra tip: Λίγο κάρι ή σαφράν θα δώσει στο ρύζι άρωμα, χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά του αντίστοιχου μπαχαρικού. Εναλλακτικά, μπορείς αφού το μαγειρέψεις να το γαρνίρεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλο φρέσκο μυρωδικό της επιλογής σου.

empty alt

Οι υπερτροφές της ελληνικής γης

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής ανασύρρει όλο και ποιο συχνά την ανάγκη να ξαναδούμε τα αγαθά της Ελληνικής γης.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο ρύζι από κουνουπίδι

Το ρύζι από κουνουπίδι, μια από τις νέες τάσεις στη διατροφή τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνει όλα τα οφέλη από το συγκεκριμένο χειμωνιάτικο σταυρανθές λαχανικό (τώρα αρχίζει η εποχή του!) ενώ, επιπλέον, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα υλικά μπορεί να είναι εκπληκτικά πλούσιο σε γεύση! Η μεγαλύτερη...
empty alt

Οι καλύτεροι τρόποι να απολαύσεις 6 φθινοπωρινούς θησαυρούς

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

Πώς να μαρινάρετε το ψητό της Ανάστασης

  Το βράδυ πριν να μαγειρέψετε το αρνί, φτιάξτε το μείγμα με τα βότανά σας ή τη μαρινάδα σας και απλώστε το σε όλο το κρέας.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Το hot toddy είναι το ποτό του χειμώνα

Το Hot Toddy είναι ένα μοναδικό ποτό λόγω του συνδυασμού των δυνατών οινοπνευματωδών ποτών (συνήθως ρούμι, μπράντι ή ουίσκι) που σερβίρεται ζεστό.
empty alt

Χρυσοί Σκούφοι 2023 - Άλλη μια φορά μεγάλος νικητής ο Έκτορας Μποτρίνι

30 Χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Με μεγάλο νικητή για ακόμα μία χρονιά τον Έκτορα Μποτρίνι απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι Χρυσοί Σκούφοι.
Back To Top