Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του.

Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του. Αυτά είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να το αναδείξεις στο πιο νόστιμο συνοδευτικό. Ή, γιατί όχι, ακόμα και κυρίως πιάτο.

1. Βάλε το στην κατσαρόλα χωρίς να το μουλιάσεις. Το μούλιασμα μπορεί να του δώσει μια κολλώδη υφή. Απόφυγε επίσης να ξεπλύνεις το λευκό ρύζι, γιατί μαζί με την πλεονάζουσα ποσότητα αμύλου συμπαρασύρονται και κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία του.

2. Μαγείρεψέ το σε υγρό πλούσιο σε γεύση και αρώματα. Το ιδανικό είναι να βράσεις το ρύζι σε ζωμό, κατά προτίμηση σπιτικό, που θα το εφοδιάσει με έναν πλούτο γεύσης και αρωμάτων. Ακόμα και αν δεν έχεις στη διάθεσή σου ζωμό, φρόντισε τουλάχιστον να το μαγειρέψεις σε νερό που έχεις αλατίσει γενναιόδωρα (υπολόγισε 1 κ.σ. ανά 350 ml νερού) και στο οποίο έχεις προσθέσει ελαιόλαδο (επίσης 1 κ.σ. ανά 350 ml). Το ελαιόλαδο, επιπλέον, εμποδίζει τους κόκκους ρυζιού να κολλήσουν μεταξύ τους ή στην κατσαρόλα.

raw_rice750

3. Μη διστάσεις να πειραματιστείς πάνω στις οδηγίες της συνταγής. Ακόμα και σε εκείνες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του ρυζιού! Παρόλο που η συσκευασία προτείνει συγκεκριμένο χρόνο βρασίματος και ίσως συγκεκριμένες αναλογίες ρυζιού-νερού, αυτές οι παράμετροι ίσως διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με τη συσκευή της κουζίνας, το σκεύος και το πόσο καλά κλείνει το καπάκι της κατσαρόλας. Γι’ αυτό, μόνο διά της δοκιμής και του λάθους μπορείς να καταλήξεις στον ιδανικό χρόνο βρασίματος ενός συγκεκριμένου τύπου ρυζιού, στη δική σου κουζίνα και με τη δική σου κατσαρόλα.

4. Άφησέ το να σιγομαγειρευτεί, αντί να βράσει σε δυνατή φωτιά. Το βράσιμο σε δυνατή φωτιά θα κάνει το νερό να εξατμιστεί πιο γρήγορα, ίσως προτού ακόμα να είναι έτοιμο το ρύζι σου, και θα απελευθερώσει άμυλο, κάνοντας το ρύζι κολλώδες. Το σιγοβράσιμο, από την άλλη, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 100 βαθμούς Κελσίου, με το νερό να σχηματίζει μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, θα κάνει το ρύζι σπυρωτό και νόστιμο. Απλά άφησέ το στην αρχή να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και αμέσως μετά χαμήλωσε τη θερμοκρασία.

5. Μην αφαιρέσεις το καπάκι από την κατσαρόλα. Άφησε το ρύζι να σιγοβράσει σκεπασμένο. Καλό είναι επίσης να μην το ανακατέψεις. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να το κάνει κολλώδες. Από τη στιγμή που θα βρεις τον ακριβή χρόνο βρασμού που χρειάζεται, δεν χρειάζεται να το «ξαναενοχλήσεις» την ώρα του μαγειρέματος, αν θέλεις να γίνει αφράτο, νόστιμο και σπυρωτό.

Extra tip: Λίγο κάρι ή σαφράν θα δώσει στο ρύζι άρωμα, χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά του αντίστοιχου μπαχαρικού. Εναλλακτικά, μπορείς αφού το μαγειρέψεις να το γαρνίρεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλο φρέσκο μυρωδικό της επιλογής σου.

empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

Το μυστικό για ζουμερό ρολό κιμά κρύβεται στο πρωινό σου!

Είναι εύκολο, διατηρείται για καιρό στο ψυγείο, ταιριάζει τόσο με τον πουρέ πατάτας όσο και με απλούστερα συνοδευτικά όπως μια φέτα ψωμί και μπορεί να ταΐσει οικονομικά ένα πλήθος.
empty alt

10 μυστικά της ιταλικής κουζίνας για να πάρεις Master στη μακαρονάδα

Τι κοινό έχουν ο πρωταθλητής τένις Roger Federer και ο chef Davide Oldani; Είναι και οι δύο δεξιοτέχνες σε ό,τι κάνουν, δηλαδή στον αθλητισμό και στη μαγειρική αντίστοιχα.
empty alt

Τρεις μαρινάδες για να κάνεις την πιο νόστιμη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.
empty alt

7 λόγοι να έχεις πάντα ένα πακέτο αρακά στην κατάψυξή σου

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι εξίσου θρεπτικός με το φρέσκο και, επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
empty alt

Ζεστή σούπα με ντομάτα και βασιλικό για κρύες μέρες και καυτές νύχτες

Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα.
empty alt

Τραγανά μάφιν βρόμης με μήλο

Το πιο απολαυστικό καλωσόρισμα του φθινοπώρου με γεύση μήλου
empty alt

Κρεμώδη κοκκινιστά ζυμαρικά με Burrata

Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά, μια εύκολη και γευστική συνταγή
Back To Top