Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

6 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως μετά την ημερομηνία λήξης

0     

6 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως μετά την ημερομηνία λήξης

Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν. Εξάλλου, σε πολλά τρόφιμα η ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα είναι λίγες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα από την πραγματική στιγμή που θεωρείται ότι η συγκεκριμένη τροφή χαλάει, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ακόμα και αν την καταναλώσεις μετά την επίσημη ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που σίγουρα δεν πρέπει να καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους, αφού μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σου.

Αυγά
Η πιο συνηθισμένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση κάποιας τροφής που περιέχει χαλασμένο αυγό. Για αυτό, μην σκεφτείς ότι εντάξει, αν τα βάλεις μέσα στο κέικ δεν πειράζει που τα έχεις 5 μήνες στο ψυγείο σου!

Κοτόπουλο
Το καλύτερο είναι να το φάτε, όπως και όλα τα φαγητά, φρέσκο. Αν το βάλετε στην κατάψυξη, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, όταν όμως το αποψύξετε θα πρέπει να φροντίσετε να το μαγειρέψετε καλά.

Αλλαντικά
Στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα, όπως είναι τα αλλαντικά, είναι πολύ συνηθισμένο να αναπτύσσονται βακτήρια. Για αυτό προσοχή με τις ημερομηνίες λήξης των αλλαντικών, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια ή E.coli.

Μαλακά τυριά
Τα μαλακά τυριά έχουν πολύ περισσότερη υγρασία από τα σκληρά, για αυτό, όταν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθεί μούχλα και να πάθεις λιστέρια. Για αυτό, αν δεις τίποτα περίεργο πάνω στο τυρί σου, μάλλον ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς.

Οστρακοειδή
Εντάξει, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλάβεις ότι χάλασαν γιατί γίνονται αρκετά δυσώδη (για να το πω κομψά) και βγάζουν γλίτσα, οπότε σίγουρα απαγορεύεται να το φας. Σε περίπτωση που κάτι σοβαρό έχει πάθει και η όραση και η όσφρησή σου και φας χαλασμένα οστρακοειδή, κινδυνεύεις από μία λοίμωξη που μπορεί να γίνει θανατηφόρα που την προκαλεί ένα βακτήριο που λέγεται Vibrio vulnificus.

Γαρίδες
Όπως και τα οστρακοειδή, αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και όταν είναι κατεψυγμένα ή σχετικά φρέσκα. Για αυτό οι γαρίδες, και γενικά τα μαλάκια, πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.