Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς.

Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς. Πώς όμως θα περιορίσεις τη σπατάλη των τροφίμων, ειδικά αυτή την εποχή που αλλοιώνονται στο άψε-σβήσε; Είναι ευκολότερο από όσο ίσως νομίζεις. Αρκεί να βάλεις στην καθημερινότητά σου μερικούς βασικούς κανόνες.

1. Μην πηγαίνεις για ψώνια με άδειο στομάχι: Τότε, τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου σε σπρώχνουν σε κάθε λογής παρορμητικές αγορές, που είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν άχρηστες, με αποτέλεσμα εκείνη π.χ. η εξωτική σάλτσα που σου φαινόταν πολύ δελεαστική στα ράφια του σουπερμάρκετ να καταλήξει τελικά στα σκουπίδια. Πήγαινε λοιπόν για ψώνια με (μισο)γεμάτο στομάχι και με λίστα αγορών, από την οποία δεν θα παρεκκλίνεις. Ή, εντάξει, μπορείς να παρεκκλίνεις λιγάκι.

2. Προτού πας για ψώνια, χρησιμοποίησε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου: Τα κολοκυθάκια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται ίσως δεν κάνουν πλέον για σαλάτα, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις άνετα σε έναν πουρέ λαχανικών ή ένα μπριάμ. Ακόμα και το μαρούλι που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα βρει άνετα τη θέση του σε ένα φρικασέ. Στο ερώτημα «τι θα μαγειρέψω σήμερα;» η απάντηση, πιθανότατα, βρίσκεται κάπου στο ψυγείο σου. Αρκεί να βρεις τη συνταγή που θα αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις κάθε υλικού σου.

3. Τα πάντα γίνονται ζωμός: Τα όχι και τόσο φρέσκα πλέον λαχανικά και μυρωδικά, τα κόκαλα από κόκκινο κρέας και πουλερικά, ακόμα και τα κέλυφη της γαρίδας, όλα μπορούν να γίνουν ένας πλούσιος και θρεπτικός σπιτικός ζωμός λαχανικών, βοδινού, κότας ή θαλασσινών (μπισκ) αντίστοιχα, που θα νοστιμίσει στη στιγμή κάθε συνταγή σου. Απλά βάζεις τα υλικά σου να σιγοβράσουν σε μια κατσαρόλα μαζί με φρέσκα και ξερά βότανα, για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμά τους, σουρώνεις το ζωμό και τον χρησιμοποιείς αμέσως στη μαγειρική σου, ή τον διατηρείς στο ψυγείο/στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

crab_bisque

Ζωμός από καβούρι

4. Τα αποφάγια μπορούν να γίνουν η βάση για ένα καινούριο φαγητό: Το ψητό λουκάνικο που σου περίσσεψε από ένα μπάρμπεκιου μπορεί να μεταμορφωθεί σε σπετσοφάι ή να μπει σε μια φασολάδα. Το ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, να κοπεί σε λωρίδες και να προστεθεί σε μια σαλάτα (π.χ. σίζαρς ή μεξικανική). Τα ψητά λαχανικά θα βρουν άνετα τη θέση τους, την επόμενη μέρα, σε μια ομελέτα. Οι φέτες του ψωμιού που κανένας δεν τίμησε στο οικογενειακό τραπέζι άνετα θα γίνουν νόστιμα κρουτόν για σούπες και σαλάτες. Απλά, φρόντισε να μη μεταφέρεις περισσεύματα πλούσια σε σάλτσες σε μια συνταγή με διαφορετική σάλτσα, γιατί θα μπερδευτούν οι γεύσεις.

5. Ανακάλυψε τη «μαγεία» της κατάψυξης: Τα φρούτα που έχουν αρχίσει να υπερωριμάζουν και να γίνονται «νιανιά» δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μια φρουτοσαλάτα. Μη βιαστείς, ωστόσο, να τα πετάξεις: κόψε τα σε κομμάτια, αν είναι μεγάλα (π.χ. στην περίπτωση της μπανάνας), αποθήκευσέ τα σε ένα σακουλάκι ασφαλείας και χρησιμοποίησέ τα οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να φτιάξεις μια γρανίτα, ένα παγωτό ή ένα σμούθι.

frozen_berries

Κατεψυγμένα μούρα

6. Αναβάθμισε τα κοκτέιλ σου: Οι φέτες λεμονιού που σου περισσεύουν από μια συνταγή, αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά, μπορούν να γίνουν μια ευωδιαστή προσθήκη στα σπιτικά σου κοκτέιλ, αλλά και σε μια κανάτα με κρύο νερό.

7. Βάλε στο οπλοστάσιό σου ευέλικτες συνταγές: Οι σούπες λαχανικών, τα μπριάμ, οι ομελέτες, τα ασιατικά στιρ-φράι, τα μεξικανικά τάκος είναι μερικές μόνο από τις συνταγές-ομπρέλα, δηλαδή συνταγές στις οποίες μπορείς να προσθέσεις σχεδόν τα πάντα, από ελαφρώς μαραμένα λαχανικά μέχρι το κρέας που σου περίσσεψε από το χτεσινό φαγητό. Μη φοβηθείς να «πατήσεις» σε μια βασική συνταγή τροποποιώντας την έτσι ώστε να αξιοποιήσεις ό,τι βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σου.

cocktails

Κοκτέιλ με γκρέιπφρουτ, λάιμ και κλωνάρια δεντρολίβανου

8. Ανακάλυψε δημιουργικές λύσεις ακόμα και για υλικά που θεωρείς μη βρόσιμα: Το ήξερες ότι το στέλεχος από το μπρόκολο μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο πέστο μπρόκολου; Ή ότι οι φλούδες των λαχανικών μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους (διάβασε εδώ μερικούς από αυτούς); Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μέχρι σήμερα πετούσες χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να βλέπεις λίγο… διαφορετικά.

empty alt

Τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα: τι είναι και πως βλάπτουν

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.
empty alt

Γιατί οι ειδικοί του κρασιού ρίχνουν αλάτι στα ποτήρια τους;

Νομίζετε πως ξέρετε πολλά μυστικά για το κρασί και τί το κάνει εύγευστο και ιδιαίτερο; Αν σας λέγαμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση του οίνου, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν; Ανοίξτε ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, και πριν […]
empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Αυτά είναι τα υγιεινά διατροφικά μυστικά των σταρ

Το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το υγιεινό διαιτολόγιο ελάχιστοι! Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκουν και αρκετοί σελέμπριτι – οι θυσίες στο χώρο τους είναι μνημειώδεις-, οι οποίοι με τη βοήθεια ειδικών διατροφολόγων ή personal trainers και μαγείρων, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
empty alt

Κανόνες για μια καλοφτιαγμένη μακαρονάδα

Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των...
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Εύκολα ζυμαρικά με λεμόνι-μπρόκολο και παρμεζάνα

Αυτό το πλούσιο πιάτο ζυμαρικών με φωτεινή, φρέσκια γεύση είναι ιδανικό για πολυάσχολα βράδια. Η παρμεζάνα προσθέτει ευπρόσδεκτη αλμυρότητα μπορείτε ακόμα να το συνδυάσετε με κοτόπουλο ή γαρίδες στη σχάρα ή τραγανά ρεβίθια για να συμπληρώσετε σε πρωτεΐνη.
empty alt

Κορμός σοκολάτας

Εύκολο, απλό, δροσερό, όσο σοκοκαλατένιο πρέπει  ελαφρύ και κυρίως αγαπημένο και στην πρώτη μπουκιά γίνεσαι πάλι παιδί! Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα […]
Back To Top