Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς.

Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς. Πώς όμως θα περιορίσεις τη σπατάλη των τροφίμων, ειδικά αυτή την εποχή που αλλοιώνονται στο άψε-σβήσε; Είναι ευκολότερο από όσο ίσως νομίζεις. Αρκεί να βάλεις στην καθημερινότητά σου μερικούς βασικούς κανόνες.

1. Μην πηγαίνεις για ψώνια με άδειο στομάχι: Τότε, τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου σε σπρώχνουν σε κάθε λογής παρορμητικές αγορές, που είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν άχρηστες, με αποτέλεσμα εκείνη π.χ. η εξωτική σάλτσα που σου φαινόταν πολύ δελεαστική στα ράφια του σουπερμάρκετ να καταλήξει τελικά στα σκουπίδια. Πήγαινε λοιπόν για ψώνια με (μισο)γεμάτο στομάχι και με λίστα αγορών, από την οποία δεν θα παρεκκλίνεις. Ή, εντάξει, μπορείς να παρεκκλίνεις λιγάκι.

2. Προτού πας για ψώνια, χρησιμοποίησε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου: Τα κολοκυθάκια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται ίσως δεν κάνουν πλέον για σαλάτα, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις άνετα σε έναν πουρέ λαχανικών ή ένα μπριάμ. Ακόμα και το μαρούλι που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα βρει άνετα τη θέση του σε ένα φρικασέ. Στο ερώτημα «τι θα μαγειρέψω σήμερα;» η απάντηση, πιθανότατα, βρίσκεται κάπου στο ψυγείο σου. Αρκεί να βρεις τη συνταγή που θα αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις κάθε υλικού σου.

3. Τα πάντα γίνονται ζωμός: Τα όχι και τόσο φρέσκα πλέον λαχανικά και μυρωδικά, τα κόκαλα από κόκκινο κρέας και πουλερικά, ακόμα και τα κέλυφη της γαρίδας, όλα μπορούν να γίνουν ένας πλούσιος και θρεπτικός σπιτικός ζωμός λαχανικών, βοδινού, κότας ή θαλασσινών (μπισκ) αντίστοιχα, που θα νοστιμίσει στη στιγμή κάθε συνταγή σου. Απλά βάζεις τα υλικά σου να σιγοβράσουν σε μια κατσαρόλα μαζί με φρέσκα και ξερά βότανα, για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμά τους, σουρώνεις το ζωμό και τον χρησιμοποιείς αμέσως στη μαγειρική σου, ή τον διατηρείς στο ψυγείο/στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

crab_bisque

Ζωμός από καβούρι

4. Τα αποφάγια μπορούν να γίνουν η βάση για ένα καινούριο φαγητό: Το ψητό λουκάνικο που σου περίσσεψε από ένα μπάρμπεκιου μπορεί να μεταμορφωθεί σε σπετσοφάι ή να μπει σε μια φασολάδα. Το ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, να κοπεί σε λωρίδες και να προστεθεί σε μια σαλάτα (π.χ. σίζαρς ή μεξικανική). Τα ψητά λαχανικά θα βρουν άνετα τη θέση τους, την επόμενη μέρα, σε μια ομελέτα. Οι φέτες του ψωμιού που κανένας δεν τίμησε στο οικογενειακό τραπέζι άνετα θα γίνουν νόστιμα κρουτόν για σούπες και σαλάτες. Απλά, φρόντισε να μη μεταφέρεις περισσεύματα πλούσια σε σάλτσες σε μια συνταγή με διαφορετική σάλτσα, γιατί θα μπερδευτούν οι γεύσεις.

5. Ανακάλυψε τη «μαγεία» της κατάψυξης: Τα φρούτα που έχουν αρχίσει να υπερωριμάζουν και να γίνονται «νιανιά» δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μια φρουτοσαλάτα. Μη βιαστείς, ωστόσο, να τα πετάξεις: κόψε τα σε κομμάτια, αν είναι μεγάλα (π.χ. στην περίπτωση της μπανάνας), αποθήκευσέ τα σε ένα σακουλάκι ασφαλείας και χρησιμοποίησέ τα οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να φτιάξεις μια γρανίτα, ένα παγωτό ή ένα σμούθι.

frozen_berries

Κατεψυγμένα μούρα

6. Αναβάθμισε τα κοκτέιλ σου: Οι φέτες λεμονιού που σου περισσεύουν από μια συνταγή, αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά, μπορούν να γίνουν μια ευωδιαστή προσθήκη στα σπιτικά σου κοκτέιλ, αλλά και σε μια κανάτα με κρύο νερό.

7. Βάλε στο οπλοστάσιό σου ευέλικτες συνταγές: Οι σούπες λαχανικών, τα μπριάμ, οι ομελέτες, τα ασιατικά στιρ-φράι, τα μεξικανικά τάκος είναι μερικές μόνο από τις συνταγές-ομπρέλα, δηλαδή συνταγές στις οποίες μπορείς να προσθέσεις σχεδόν τα πάντα, από ελαφρώς μαραμένα λαχανικά μέχρι το κρέας που σου περίσσεψε από το χτεσινό φαγητό. Μη φοβηθείς να «πατήσεις» σε μια βασική συνταγή τροποποιώντας την έτσι ώστε να αξιοποιήσεις ό,τι βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σου.

cocktails

Κοκτέιλ με γκρέιπφρουτ, λάιμ και κλωνάρια δεντρολίβανου

8. Ανακάλυψε δημιουργικές λύσεις ακόμα και για υλικά που θεωρείς μη βρόσιμα: Το ήξερες ότι το στέλεχος από το μπρόκολο μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο πέστο μπρόκολου; Ή ότι οι φλούδες των λαχανικών μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους (διάβασε εδώ μερικούς από αυτούς); Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μέχρι σήμερα πετούσες χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να βλέπεις λίγο… διαφορετικά.

empty alt

Ημικρανίες τέλος με σωστή διατροφή

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό λιμοντσέλο βήμα βήμα

Μπορείς να το απολαύσεις σαν χωνευτικό λικέρ μετά το γεύμα, ή ως κοκτέιλ αναμειγμένο με σαμπάνια ή άλλο αφρώδες κρασί.
empty alt

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ! ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ HIGH TECH ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΝΕΑ SMART ΤΜΗΜΑΤΑ

Η AB κάνει το μέλλον των αγορών σαφέστατο! Με νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τα iconic νέα καταστήματα της αλυσίδας που διαγράφουν ένα αισθητικά σημαντικό μέρος του αστικού τοπίου.
empty alt

Πώς να νικήσετε τις ιώσεις από το… πιάτο σας!

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία...
empty alt

Ζυμαρικά στον φούρνο με φέτα

Αυτή είναι η συνταγή για μια άλλη viral τάση που προέκυψε από το TikTok που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε άπειρους θαυμαστές σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
empty alt

Σούπα λαχανικών με κινόα

Ένα comfort food δεν χρειάζεται πάντα να είναι λιπαρό η γεμάτο έξτρα θερμίδες, αυτή η απολαυστική σούπα μπορεί να είναι χορτοφαγική, αλλά είναι εξαιρετικά χορταστική χάρη στην κινόα, τα λευκά φασόλια, το λάχανο, τα καρότα και το σέλινο και θα σου δημιουργήσει το αίσθημα θαλπωρής που έχεις […]
empty alt

Το λευκό ταιριάζει στην πίτσα!

Αν για σένα πίτσα σημαίνει οπωσδήποτε και σάλτσα ντομάτας, σου έχουμε μια εκδοχή λευκή πίτσας που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου.
empty alt

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.
Back To Top