Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch. Εύκολο να φτιαχτεί με μια αλάνθαστη κρούστα πίτας, αυτό το vegetarian κις είναι γενναιόδωρα γαρνιρισμένο με νόστιμα λαχανικά και κρεμώδη τυριά.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Απόδοση: 8 μερίδες

Διατροφή: vegetarian

Συστατικά

Για τη ζύμη:

1 ανάλατο βούτυρο (125g)

1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. αλάτι

2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

kichea

Για τη γέμιση:

2 κουταλιές της σούπας (30g) αλατισμένο βούτυρο

4 φλιτζάνια (300 γρ.) μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

5 φλιτζάνια (150 γρ.) φρέσκο baby σπανάκι

3 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 1 φλιτζάνι ξερό κρεμμύδι τριμμένο

Μισό φλιτζάνι κομμένο άνηθο

Αλατοπίπερο

4 μεσαία αυγά

1 φλιτζάνι (240 ml) κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα

100 γρ. τυρί (μπορείς ανάλογα με το τι προτιμάς να χρησιμοποιήσεις κίτρινα τυριά ή λευκά ή ένα μείγμα και από τα δυο είδη)

kche

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200° C. Χτυπάς το βούτυρο και ανακατεύεις γρήγορα με το αλεύρι, το αλάτι και το νερό μέχρι να κολλήσουν τα συστατικά και να σχηματίσουν μια σταθερή ζύμη.

Βάζεις τη ζύμη στο ταψί. Τρυπάς το κάτω μέρος του φλοιού με ένα πιρούνι και το αφήνεις στην άκρη.

Για τη γέμιση: Λιώνεις το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετημένο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνεις τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το σπανάκι και το κρεμμύδι και ανακατεύεις γρήγορα, μέχρι να μαραθούν. Τέλος προσθέτεις το σκόρδο και ον άνηθο και σοτάρεις για 30 ακόμη δευτερόλεπτα. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και μετά απενεργοποιείς τη φωτιά και τα αφήνεις στην άκρη.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατεύεις τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτεις τα δύο τρίτα του τριμμένου τυριού και στη συνέχεια καρυκεύεις με το αλατοπίπερο.

Απλώνεις το σπανάκι και το γέμισμα μανιταριών πάνω από τη ζύμη της πίτας (βεβαιώσου ότι έχεις στραγγίξει καλά τη γέμιση από τα υγρά της), ρίχνεις παντού το μείγμα κρέμας-γάλακτος-τυριού και στη συνέχεια προσθέτεις το υπόλοιπο τεμαχισμένο τυρί στην κορυφή.

Ψήνεις για περίπου 35-40 λεπτά ή έως ότου γίνει η ζύμη και πάρει ελαφρώς χρυσό χρώμα στην κορυφή και στις άκρες της πίτας. Την απολαμβάνεις ζεστή ή και κρύα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μόνη ή με παρέα!

empty alt

Τα 11 οφέλη του γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

15 τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα ντοματάκια κονκασέ

Ποιος αμφιβάλλει ότι τα ντοματάκια κονκασέ είναι ανάμεσα στα πιο ευέλικτα υλικά; Ιδού 15 τρόποι να τα μαγειρέψεις.
empty alt

Το κόλπο που θα απογειώσει τις πιο απλές συνταγές σου

Τι μπορεί να δώσει με μία κίνηση μοναδική γεύση τόσο σε ένα σάντουιτς όσο και σε μια σαλάτα ή ένα πιάτο με μακαρόνια; Το αλάτι με άρωμα σκόρδου, που μπορείς να βρεις ως έτοιμο μείγμα, σε μπαχαράδικα και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, ή να φτιάξεις στο σπίτι.
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις τους σπόρους από το καλαμπόκι χωρίς να κάνεις χάλια την κουζίνα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφαιρέσεις τους σπόρους από το βρασμένο καλαμπόκι, αλλά οι περισσότεροι αφήνουν την κουζίνα σε κατάσταση… χάους, βομβαρδισμένη δηλαδή με σπόρους καλαμποκιού.
empty alt

Ρολά λαζάνια – λαχταριστές μπουκιές που κυλάνε απολαυστικά στο στόμα!

Pasta lovers for ever! Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από μια βραδιά ζυμαρικών! Στο τέλος της εβδομάδας, οι κανόνες – όπως και τα γεύματα μόνο για τους άλλους – καταργούνται.
empty alt

Ντομάτες γεμιστές με μοτσαρέλα και βασιλικό

Είτε ψάχνετε για νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την αφθονία των εποχικών ντοματών είτε απλά θέλετε ένα γρήγορο πιάτο, αυτές οι γεμιστές ντομάτες γεμάτες με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρέσκα βότανα είναι απλές και νόστιμες.
empty alt

Barbie Cocktail: μια συνταγή για να μπεις στον μεθυστικά ροζ κόσμο της

H Barbie έχει αυτή την εποχή την τιμητική της και σε κερνάει το κοκτέιλ της
Back To Top