Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Telegraph έκανε πρόσφατα ένα αφιέρωμα σε τροφές που έχουν διαφορετική καταγωγή από ό,τι νομίζουμε, καταρρίπτοντας δημοφιλείς μύθους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Χάγκις: Η σκοτσέζικη σπεσιαλιτέ, κάτι σαν μαγειρίτσα, που προτείνεται από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς στους επισκέπτες των Χάιλαντς, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς της γαστρονομίας βασίζεται σε συνταγή που έφεραν οι Ρωμαίοι στην Αγγλία, για να ταΐζουν τα στρατεύματά τους.

Κρουασάν: Μπορεί η λέξη να είναι απόλυτα γαλλική, αλλά η καταγωγή είναι βιενέζικη, όπως γράφει η Telegraph.

Κοτόπουλο τίκα μασάλα: Απαραίτητη προσθήκη στο μενού κάθε ινδικού εστιατορίου, σύμφωνα με ένα Βρετανό σεφ επινοήθηκε στη Βρετανία στη δεκαετία του ’70. Είναι αντικειμενικός;

Πίτσα: Να και μια ιστορία που θα κάνει τους συμπατριώτες μας να φουσκώσουν από περηφάνεια. Όπως υποστηρίζει η Telegraph, το αγαπημένο ντελίβερι δεν προέρχεται από την Ιταλία αλλά από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι είχαν πρώτοι την ιδέα να απλώσουν ελαιόλαδο, βότανα και τυρί σε επίπεδη ζύμη, αν και αυτή η πρώιμη εκδοχή της πίτσας δεν περιείχε ντομάτα.

pizza
Τσάι: Μπορεί να αποτελεί αγαπημένο κέρασμα των Βρετανών, αλλά προέρχεται από την Κίνα και μέχρι σήμερα καλλιεργείται ως επί το πλείστον στην Ασία.

Τούρτα Black Forest: Το όνομά της σημαίνει «Μέλανας Δρυμός», ένα δάσος στη Γερμανία, αλλά οι ρίζες της εντοπίζονται περίπου 300 χιλιόμετρα πιο βόρεια. Το μόνο κοινό σημείο της με το ομώνυμο δάσος; Ότι ο εμπνευστής της χρησιμοποίησε ένα λικέρ από την περιοχή του Μέλανος Δρυμού.

black_forest
Ξινολάχανο: Αλλιώς σάγιερκραουτ, αποτελεί εμβληματικό συνοδευτικό της γερμανικής μπιραρίας. Στην πραγματικότητα όμως προέρχεται από την Κίνα. Λέγεται μάλιστα ότι χάρη σε αυτό ο ονομαστός Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ προστατεύτηκε, μαζί με το πλήρωμά του, από το σκορβούτο.

Σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ: Δεν επινοήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, αλλά από Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Η σάλτσα μπολονέζ στο αυθεντικό ιταλικό πιάτο συνοδεύει πλατιά μακαρόνια όπως οι ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι. Μάθε περισσότερα για την ιστορία της μπολονέζ και άλλων ιταλικών μακαρονάδων εδώ.

Κέτσαπ: Ποιος αμφισβητεί την αμερικανική προέλευση αυτής της σάλτσας, που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τα φαστφουντάδικα; Κι όμως βασίζεται σε μια κινεζική συνταγή και η αρχική ονομασία της ήταν kicap!

empty alt

Ένας πολύ καλός λόγος για να τηγανίσεις όλες τις γαρίδες με το κέλυφος

Ίσως έχεις συνηθίσει να τηγανίζεις μόνο τις μικρότερες γαρίδες μαζί με το κέλυφός τους. Τι πρέπει να κάνεις όμως με τις μεγαλύτερες; Να τις καθαρίσεις πριν από το τηγάνισμα ή να τις ρίξεις στο λάδι με… πλήρη εξάρτυση; Τηγανίζοντας ακόμα και τις μεγαλύτερες γαρίδες με το κέλυφος, […]
empty alt

10 μυστικά της ιταλικής κουζίνας για να πάρεις Master στη μακαρονάδα

Τι κοινό έχουν ο πρωταθλητής τένις Roger Federer και ο chef Davide Oldani; Είναι και οι δύο δεξιοτέχνες σε ό,τι κάνουν, δηλαδή στον αθλητισμό και στη μαγειρική αντίστοιχα.
empty alt

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το μυστικό να τα διατηρήσεις φρέσκα

Δύο ημέρες αφού τα έχεις φέρει από το μανάβικο, τα μαρούλια σου και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαραίνονται.
empty alt

Ο νέος σοκολατένιος πειρασμός ακούει στο όνομα Brownie Lasagna

Απολαυστικές σοκολατένιες στρώσεις brownies σου κλείνουν πονηρά το μάτι
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Απογειώνουμε την απόλαυση με ένα Aviation Cocktail

Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια από τον Hugo Ensslin, επικεφαλής μπάρμαν στο πλέον ξεπερασμένο Hotel Wallick στη Νέα Υόρκη, το Aviation είχε ξεπέσει μέσα και έξω από το στυλ με τα χρόνια.
empty alt

Εξωτική τούρτα-κέικ με καρύδα και ανανά

Αυτό το αφράτο κέικ καρύδας είναι γεμάτο με ένα εύκολο μείγμα τυριού, ανανά και τελειώνει με κρέμα τυριού και φρυγανισμένες νιφάδες καρύδας.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα Δέντρα Brownies

Όσον αφορά τα γιορτινά επιδόρπια, συνήθως είναι υπερβολικά και απαιτούν πολλή προετοιμασία. Αυτά τα αξιολάτρευτα Brownies Χριστουγεννιάτικα Δέντρα είναι για όταν δεν έχετε πολύ χρόνο, αλλά θέλετε να φτιάξετε κάτι χαριτωμένο και εορταστικό.
Back To Top