Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.

Πολυφωτογραφημένο, βασικός «παίκτης» σε πολλά προγράμματα διατροφής για τα υγιεινά λιπαρά του και το αίσθημα κορεσμού που προσφέρει, με πλούσια κρεμώδη υφή και ιδιαίτερη γεύση, έχει εμπνεύσει μεταξύ άλλων ρομαντικές προτάσεις γάμου, αλλά και μια τεράστια περιοδική έκθεση αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

Αν όμως έχεις δοκιμάσει το «λάθος» αβοκάντο, για παράδειγμα ένα αβοκάντο που δεν έχει ωριμάσει αρκετά, μάλλον θα έχεις απογοητευτεί και θα αναρωτιέσαι προς τι όλη αυτή η τρέλα. Για να το απολαύσεις λοιπόν στα καλύτερά του, σε σαλάτες, γκουακαμόλε, avocado toasts ή ακόμα και σκέτο, δεν έχεις παρά να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη:

1. Μην αφήνεις τη σάρκα του να εκτίθεται στον αέρα. Μπορεί να παραμένει βρώσιμη, αλλά αρχίζει αμέσως να οξειδώνεται και να μαυρίζει, με αποτέλεσμα σε λίγα μόλις λεπτά να μην σε εμπνέει να την καταναλώσεις. Αν λοιπόν κόψεις ένα αβοκάντο στη μέση αλλά δεν σκοπεύεις να το φας αμέσως, τύλιξέ το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Αν το χρησιμοποιήσεις σε μια σάλτσα όπως η γκουακαμόλε, όξινα υλικά της όπως ο χυμός λάιμ θα το προστατεύσουν σε κάποιο βαθμό από την οξείδωση, αλλά καλό είναι να διατηρήσεις τη σος στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο.

2. Μην καταναλώνεις άγουρα αβοκάντο. Είναι πολύ πικρά και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την κρεμώδη, επιθυμητή υφή. Βασικά, απέχουν τόσο πολύ από τα ώριμα αβοκάντο που μπορεί να σου καταστρέψουν μια συνταγή (βασισμένο σε αληθινή ιστορία). Ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σε σάλτσα.

3. Μη χρησιμοποιείς υπερώριμα αβοκάντο. Η γεύση τους επίσης έχει αρχίσει να αλλοιώνεται. Πώς θα καταλάβεις ότι ένα αβοκάντο είναι ιδανικό για κατανάλωση; Όταν το πιέζεις είναι ελαφρώς μαλακό, χωρίς όμως να βουλιάζει το δάχτυλό σου μέχρι τον πυρήνα του, και εξωτερικά έχει σκούρο πράσινο χρώμα.

4. Δοκίμασε να καταναλώσεις τα αβοκάντο με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι μπορείς να τα απολαύσεις ακόμα και ψητά στα κάρβουνα, αφήνοντάς τα στη σχάρα μόλις για μερικά δευτερόλεπτα; Μην περιορίζεσαι στις σαλάτες και τις γκουακαμόλε. Ανακάλυψε όλο το γευστικό πλούτο που μπορούν να σου προσφέρουν.

5. Καρύκευσέ τα γενναιόδωρα. Για να «σπάσεις» ελαφρώς τη βουτυρώδη γεύση τους, συνόδευσέ τα με αρκετό αλάτι, αλλά και με όξινα υλικά που, επιπλέον, θα εμποδίσουν την οξείδωσή τους, όπως χυμό λεμονιού και λάιμ. Ακόμα, ταιριάζουν ιδιαίτερα με το κόκκινο κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και τις πιπεριές τσίλι, αν απολαμβάνεις τις πικάντικες γεύσεις.

Πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανση ενός αβοκάντο;

Στο σουπερμάρκετ βρήκες μόνο άγουρα αβοκάντο, που θα πρέπει να περιμένεις να περάσουν μέρες μέχρι να ωριμάσουν και να είναι έτοιμα για κατανάλωση; Και τι κάνεις αν ετοιμάζεις ένα μεξικανικό γεύμα για αυτό το Σαββατοκύριακο;

Αν το γεύμα σου είναι για αύριο, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Μπορείς να επισπεύσεις την ωρίμανσή τους δοκιμάζοντας το παρακάτω κόλπο: βάζεις το άγουρο αβοκάντο σε μια χαρτοσακούλα μαζί με μια ώριμη μπανάνα, η οποία θα… παρασύρει και το αβοκάντο προς την ωρίμανση.

Η επιστημονική εξήγηση; Κάποια φρούτα, ενώ ωριμάζουν, απελευθερώνουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, που τους δίνει ένα χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα. Το αιθυλένιο, επιπλέον, επιταχύνει την ωρίμανση στα γύρω φρούτα. Αν λοιπόν τοποθετήσεις το αβοκάντο σε μια ημι-πορώδη σακούλα, αυξάνεις την έκθεσή του στο αιθυλένιο της μπανάνας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να το εμποδίζεις να αναπνέει.

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top