Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.

Πολυφωτογραφημένο, βασικός «παίκτης» σε πολλά προγράμματα διατροφής για τα υγιεινά λιπαρά του και το αίσθημα κορεσμού που προσφέρει, με πλούσια κρεμώδη υφή και ιδιαίτερη γεύση, έχει εμπνεύσει μεταξύ άλλων ρομαντικές προτάσεις γάμου, αλλά και μια τεράστια περιοδική έκθεση αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

Αν όμως έχεις δοκιμάσει το «λάθος» αβοκάντο, για παράδειγμα ένα αβοκάντο που δεν έχει ωριμάσει αρκετά, μάλλον θα έχεις απογοητευτεί και θα αναρωτιέσαι προς τι όλη αυτή η τρέλα. Για να το απολαύσεις λοιπόν στα καλύτερά του, σε σαλάτες, γκουακαμόλε, avocado toasts ή ακόμα και σκέτο, δεν έχεις παρά να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη:

1. Μην αφήνεις τη σάρκα του να εκτίθεται στον αέρα. Μπορεί να παραμένει βρώσιμη, αλλά αρχίζει αμέσως να οξειδώνεται και να μαυρίζει, με αποτέλεσμα σε λίγα μόλις λεπτά να μην σε εμπνέει να την καταναλώσεις. Αν λοιπόν κόψεις ένα αβοκάντο στη μέση αλλά δεν σκοπεύεις να το φας αμέσως, τύλιξέ το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Αν το χρησιμοποιήσεις σε μια σάλτσα όπως η γκουακαμόλε, όξινα υλικά της όπως ο χυμός λάιμ θα το προστατεύσουν σε κάποιο βαθμό από την οξείδωση, αλλά καλό είναι να διατηρήσεις τη σος στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο.

2. Μην καταναλώνεις άγουρα αβοκάντο. Είναι πολύ πικρά και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την κρεμώδη, επιθυμητή υφή. Βασικά, απέχουν τόσο πολύ από τα ώριμα αβοκάντο που μπορεί να σου καταστρέψουν μια συνταγή (βασισμένο σε αληθινή ιστορία). Ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σε σάλτσα.

3. Μη χρησιμοποιείς υπερώριμα αβοκάντο. Η γεύση τους επίσης έχει αρχίσει να αλλοιώνεται. Πώς θα καταλάβεις ότι ένα αβοκάντο είναι ιδανικό για κατανάλωση; Όταν το πιέζεις είναι ελαφρώς μαλακό, χωρίς όμως να βουλιάζει το δάχτυλό σου μέχρι τον πυρήνα του, και εξωτερικά έχει σκούρο πράσινο χρώμα.

4. Δοκίμασε να καταναλώσεις τα αβοκάντο με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι μπορείς να τα απολαύσεις ακόμα και ψητά στα κάρβουνα, αφήνοντάς τα στη σχάρα μόλις για μερικά δευτερόλεπτα; Μην περιορίζεσαι στις σαλάτες και τις γκουακαμόλε. Ανακάλυψε όλο το γευστικό πλούτο που μπορούν να σου προσφέρουν.

5. Καρύκευσέ τα γενναιόδωρα. Για να «σπάσεις» ελαφρώς τη βουτυρώδη γεύση τους, συνόδευσέ τα με αρκετό αλάτι, αλλά και με όξινα υλικά που, επιπλέον, θα εμποδίσουν την οξείδωσή τους, όπως χυμό λεμονιού και λάιμ. Ακόμα, ταιριάζουν ιδιαίτερα με το κόκκινο κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και τις πιπεριές τσίλι, αν απολαμβάνεις τις πικάντικες γεύσεις.

Πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανση ενός αβοκάντο;

Στο σουπερμάρκετ βρήκες μόνο άγουρα αβοκάντο, που θα πρέπει να περιμένεις να περάσουν μέρες μέχρι να ωριμάσουν και να είναι έτοιμα για κατανάλωση; Και τι κάνεις αν ετοιμάζεις ένα μεξικανικό γεύμα για αυτό το Σαββατοκύριακο;

Αν το γεύμα σου είναι για αύριο, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Μπορείς να επισπεύσεις την ωρίμανσή τους δοκιμάζοντας το παρακάτω κόλπο: βάζεις το άγουρο αβοκάντο σε μια χαρτοσακούλα μαζί με μια ώριμη μπανάνα, η οποία θα… παρασύρει και το αβοκάντο προς την ωρίμανση.

Η επιστημονική εξήγηση; Κάποια φρούτα, ενώ ωριμάζουν, απελευθερώνουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, που τους δίνει ένα χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα. Το αιθυλένιο, επιπλέον, επιταχύνει την ωρίμανση στα γύρω φρούτα. Αν λοιπόν τοποθετήσεις το αβοκάντο σε μια ημι-πορώδη σακούλα, αυξάνεις την έκθεσή του στο αιθυλένιο της μπανάνας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να το εμποδίζεις να αναπνέει.

empty alt

Τι είναι η vegan μαγιονέζα;

Βασικό συστατικό της συμβατικής μαγιονέζας είναι το αυγό, που δεν αποτελεί κομμάτι μιας vegan διατροφής (η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα).
empty alt

Mojito time

Φρέσκος δυόσμος και δροσερό lime συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια ανάλαφρη βάση γεύσης για αυτό το κλασικό κοκτέιλ με ρούμι.
empty alt

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τις αφράτες, ιαπωνικές τηγανίτες σαν σουφλέ που πρωταγωνιστούν στα social

Εάν είστε γευσιγνώστης ή απλώς σου αρέσει να απολαμβάνεις το φαγητό και χαίρεσαι  να ανακαλύπτεις νέα food trends ίσως παρακολουθείς στα social σελίδες ειδικές αλλά ακόμα και αν απλώς χαζεύεις αυτό το διάστημα στο Instagram αποκλείεται να μην πρόσεξες τις αφράτες ιαπωνικές τηγανίτες που μοιάζουν...
empty alt

Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα – φτιάχνοντας λαζαράκια

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους “λαζάρηδες”, τα “λαζαρούδια” ή και “λαζαράκια”.
empty alt

Xmas spirit με χριστουγεννιάτικες Margaritas

Γιορτές χωρίς εορταστικά κοκτέιλ δεν γίνονται. Αφεθείτε στη λάμψη των ημερών και μπείτε σε xmas spirit με μια πολύ χριστουγεννιάτικη εκδοχή των αγαπημένων margaritas.
empty alt

Ντοματίνια γεμιστά με βότανα και μυρωδικά

Αν σας αρέσουν οι γεμιστές ντομάτες, θα λατρέψετε αυτά τα υπέροχα ορεκτικά με βότανα και τυριά. Συνδυασμένα με γευστικές ντομάτες τσαμπιού, είναι τόσο απολαυστικά όσο και νόστιμα! Εύκολο και γρήγορο πιάτο, για ορεκτικό ή finger food.
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
empty alt

Λευκά λαζάνια με κοτόπουλο, σπανάκι και μανιτάρια

Λίγα πράγματα είναι πιο ευχάριστα από ένα τετράγωνο κομμάτι με λιωμένο τυρί και λαζάνια. Αυτή η κρεμώδης λευκή συνταγή με λαζάνια, φτιαγμένη εξαιρετικά με μια έξτρα τυρώδη σάλτσα τύπου μπεσαμέλ που ονομάζεται Mornay, έχει γέμιση με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια και φρέσκα βότανα – και...
Back To Top