Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησαν Ισπανοί ερευνητές σε περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών, με επικεφαλής τον δρ. Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης,

Οι συμμετέχοντες -ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ποσοστό άνω του 90% και είτε είχαν διαβήτη είτε είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες-  χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων. Η δεύτερη κατανάλωνε, αντί για λάδι.

λιπαρά από πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα). Η τρίτη ομάδα δεν έκανε Μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά.

Επειρα από πέντε χρόνια, παρατηρείθηκε μείωση στη συνολική ποσότητα λιπών ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), και αύξηση στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα). Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε μια σχετική απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στην πρώτη Μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).

Να σημειωθεί ότι μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες φαινόμενο που δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη διατροφή, αλλά και με την ηλικία. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του λαδιού (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).

—Καλά και κακά λιπαρά

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσληψη καλών λιπαρών και όχι η κατάργηση του λίπους συνολικά από τη διατροφή.

Όπως επισημαίνουν, όσοι προτείνουν διατροφή αυστηρά χαμηλών λιπαρών και θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λιπαρά της Μεσογειακής διατροφής.

«Πρέπει να απομυθοποιήσουμε την άποψη που θέλει τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων να οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Πρόκειται για μια αυταπάτη που οδηγεί σε παράδοξες δίαιτες, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Έτσι οι καταναλωτές πέφτουν θύματα παραπλάνησης και διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες αντί να εξετάζουν τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Γενικός κανόνας είναι ωφελεί περισσότερο η κατανάλωση τροφών με περισσότερες θερμίδες και μονοακόρεστα λίπη από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και πλήρη δημητριακά, αλλά λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη από κατεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακό επεισόδιο ή καρκίνο.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

empty alt

Οδηγός σούπα: Το απόλυτο comfort food!

Τι γεύση έχει το…. κρυολόγημα; «Γεύση»; Ναι, γεύση. Αν είστε μαμά, πείτε γρήγορα το πρώτο φαγητό που θα φτιάχνατε για τον κρυολογημένο της οικογένειας.
empty alt

Με δέκα μερίδες φρούτων την ημέρα θα φτάσετε τα 100!

Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία. Μακροζωία όμως; Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική, όσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
empty alt

Τα 12 αιώνια προβλήματα στην κουζίνα σου και οι λύσεις τους

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]
empty alt

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα φύλλα του καρότου;

Αν βρεις στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά ρίζες καρότου που διατηρούν ακόμα τα πράσινα φύλλα τους, προτίμησέ τις.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.
empty alt

Κουνουπίδι με παρμεζάνα – απλώς εθιστικό

Αν σου αρέσει η παρμεζάνα ξέρεις ότι είναι απολύτως απίστευτη, και ότι μπορεί να απογειώσει κάθε υγιεινό συστατικό με το οποίο συνδυάζεται χωρίς να του αποδώσει πολλές επιπλέον θερμίδες.
empty alt

Barbie Cocktail: μια συνταγή για να μπεις στον μεθυστικά ροζ κόσμο της

H Barbie έχει αυτή την εποχή την τιμητική της και σε κερνάει το κοκτέιλ της
Back To Top