Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησαν Ισπανοί ερευνητές σε περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών, με επικεφαλής τον δρ. Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης,

Οι συμμετέχοντες -ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ποσοστό άνω του 90% και είτε είχαν διαβήτη είτε είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες-  χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων. Η δεύτερη κατανάλωνε, αντί για λάδι.

λιπαρά από πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα). Η τρίτη ομάδα δεν έκανε Μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά.

Επειρα από πέντε χρόνια, παρατηρείθηκε μείωση στη συνολική ποσότητα λιπών ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), και αύξηση στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα). Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε μια σχετική απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στην πρώτη Μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).

Να σημειωθεί ότι μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες φαινόμενο που δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη διατροφή, αλλά και με την ηλικία. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του λαδιού (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).

—Καλά και κακά λιπαρά

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσληψη καλών λιπαρών και όχι η κατάργηση του λίπους συνολικά από τη διατροφή.

Όπως επισημαίνουν, όσοι προτείνουν διατροφή αυστηρά χαμηλών λιπαρών και θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λιπαρά της Μεσογειακής διατροφής.

«Πρέπει να απομυθοποιήσουμε την άποψη που θέλει τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων να οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Πρόκειται για μια αυταπάτη που οδηγεί σε παράδοξες δίαιτες, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Έτσι οι καταναλωτές πέφτουν θύματα παραπλάνησης και διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες αντί να εξετάζουν τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Γενικός κανόνας είναι ωφελεί περισσότερο η κατανάλωση τροφών με περισσότερες θερμίδες και μονοακόρεστα λίπη από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και πλήρη δημητριακά, αλλά λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη από κατεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακό επεισόδιο ή καρκίνο.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

To dress code στα εστιατόρια αλλάζει;

Όταν είσαι καλεσμένος το βράδυ για φαγητό, φοράς αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «τα καλά σου». Ένα όμορφο φόρεμα και τακούνια οι γυναίκες, το κοστούμι τους οι άντρες.
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Mac & cheese με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μια υγιεινή επιλογή για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας σε χαμηλούς υδατάνθρακες, σε αυτή την εκδοχή η υγεία συναντά και την απόλαυση! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να το φτιάξετε όσο πιο απολαυστικό γίνετε.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
Back To Top